goede littekencreme
28 december 2021

De beste manier om jouw litteken te behandelen

Wanneer je een operatie hebt gehad of wanneer je door een ongeluk je huid openhaalt ontkom je bijna niet aan een litteken. Dit is vooral het geval als de diepere huidlagen beschadigd raken. Het goede nieuws is dat je dit vaak wel tot een minimum kan beperken door gebruik te maken van een goede littekencreme of zalf. De beste keuze is dan Edula® zalf. In het volgende artikel leggen we je uit waarom.

TIP: Zoek jij de beste zalf om jouw litteken te behandelen? Gebruik dan Edula® zalf >>

Wat is een litteken?

Een litteken is een zichtbare afwijking van de huid as gevolg van genezing na een wond. Bij de genezing van een wond wordt de huid hersteld door middel van bindweefsel. Echter zal dit nooit herstellen zoals het oorspronkelijke weefsel. Hierdoor zal er meestal een zichtbare afwijking vormen. Collageenvezels trekken zich samen die zich in het gebied van de verwonding hebben vermeerderd. Door deze samentrekking is het litteken steviger en stugger dan het omliggende weefsel.

Wanneer alleen de bovenste laag (de opperhuid) beschadigd, zal je geen litteken krijgen. Wanneer er ook diepere huidlagen beschadigd raken vergroot de kans dat je een (blijvend) litteken krijgt. Bij een litteken duurt het maximaal 2 jaar tot deze uitgerijpt is. In die periode kan je nog invloed uitoefenen op het uiterlijk door het gebruik van een goede littekencreme. Daarna kan je alleen nog de klachten verminderen of verhelpen.

KORTOM:
Bij de genezing van een wond wordt de huid hersteld door middel van bindweefsel. Echter zal dit nooit herstellen zoals het oorspronkelijke weefsel. Hierdoor zal er meestal een zichtbare afwijking vormen, een litteken dus.

Goede littekencreme of zalf?

De benamingen worden vaak door elkaar gehaald, maar er is weldegelijk een groot verschil tussen een goede littekencreme en een zalf. Een crème is een verzorgingsproduct dat je bijvoorbeeld gebruikt voor een droge huid zonder dat dit een aandoening of ziekte is. Het wordt dus vooral cosmetisch gebruikt. Een zalf (zoals Edula® zalf) kan gebruikt worden tegen een aandoening of ziekte, om zo de symptomen te bestrijden. Het wordt dus vooral farmaceutisch gebruikt.

De functie van een crème of zalf is het vocht in de huid te laten zitten door het beschermen van de huid met een vettig laagje. Een zalf beschermt daarom beter dan een crème. Een zalf zorgt ervoor dat de huid vet blijft en niet uitdroogt. Zalf trekt niet of nauwelijks in de huid en blijft langdurig op de huid zitten. Hierdoor zorgt het voor en zeer goede huidpenetratie van de actieve ingrediënten. Veel medicijnen (zoals antibiotica) zijn aanzienlijk werkzamer in een zalf vorm dan als crème.

Benamingen:

De benamingen crème en zalf geven aan hoeveel water of vet er in een smeersel zit. Een zalf is een vet smeersel waar weinig water in zit. Een crème daarentegen is een samenstelling van water en vet. Je kan een vette crème hebben (meer vet dan water) en een waterige crème (meer water dan vet). Er is een breed scala aan producten op de markt voor littekenbehandeling of wondgenezing. Echter ontbreekt klinisch bewijs voor veel van de deze middelen(1).

KORTOM:
De functie van een crème of zalf is het vocht in de huid te laten zitten door het beschermen van de huid met een vettig laagje. Een zalf beschermt daarom beter dan een crème, want een zalf zorgt ervoor dat de huid vet blijft en niet uitdroogt.

Een litteken behandelen met Edula® zalf

Edula® zalf is een wondzalf, die Calendula oertinctuur bevat, bereid uit Calendula officinalis, in Nederland bekend onder de naam Goudsbloem. Deze zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen.

Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje, waardoor je huid wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen geneest een wond mooier en sneller. Daarnaast zullen klachten zoals roodheid en jeuk verminderen of zelfs verdwijnen.

Edula® zalf heeft een lichte aangename geur en is uitstekend geschikt voor alle huidtypen en laat zich snel en soepel verwerken. Lees voor het gebruik de bijsluiter

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn en overtuig jezelf.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

Goede littekencreme, extra tips

 • Stel je litteken de eerste 2 jaar niet bloot aan te grote temperatuurverschillen.
 • Bescherm je litteken de eerste 2 jaar tegen UV straling. Door invloed van UV straling, van zowel de zon als zonnebank, kan een litteken gaan irriteren en/of verkleuren.
 • Probeer niet te krabben, zo kan je het litteken beschadigen en het herstelproces negatief beïnvloeden.
 • Trek geen te strakke kleding aan over het litteken, zo kan er teveel druk op komen te staan en hierdoor kan het litteken geïrriteerd raken.
 • Koel het litteken om de jeuk te bestrijden, bijvoorbeeld met een ice pack in een theedoek.

Goede littekencreme: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Herstel litteken na operatie | Minimaliseer littekens met Edula® zalf! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Reacties

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0