oude littekens verwijderen middels een laser
28 februari 2021

Oude littekens verwijderen

Je wilt oude littekens verwijderen. De eerste vraag die je jezelf dan moet stellen: is dat überhaupt wel mogelijk? Er zijn technieken die een oud litteken qua aanzicht kunnen verbeteren. Maar een oud litteken zal vrijwel altijd in een bepaalde mate zichtbaar blijven. Sommige mensen omarmen een litteken. Als een herinnering aan een bepaald incident of periode. Andere mensen zoeken juist manieren om een litteken zo goed mogelijk te laten herstellen of camoufleren. Men kan een litteken dus niet volledig verwijderen. Maar wat kunnen we nog wel doen?

Men kan de vorming van een litteken wel beïnvloeden. Dit is echter afhankelijk van hoe oud het litteken is. Is je litteken niet ouder dan 2 jaar? Dan kan je met behulp van een goede littekenzalf de vorming nog beïnvloeden. Is het litteken ouder dan 2 jaar? Dan kan je nog wel wat doen aan de klachten die het veroorzaakt. Wil je dan alsnog het uiterlijk verbeteren? Dan kan je kiezen voor een medische ingreep. De meest voorkomende zullen we later bespreken.

TIP: Wil jij de beste zalf om littekens te behandelen? Gebruik deze >>

Is je litteken niet ouder dan 2 jaar?

Is je litteken niet ouder is dan 2 jaar?  Dan kan je de vorming van het litteken nog beïnvloeden. Bijvoorbeeld met Edula® zalf. De regel hier is hoe eerder je er mee start hoe beter het resultaat. Begin met smeren zodra de wond gesloten is. Doe dit pas een week nadat eventuele hechtingen verwijderd zijn. Dan zal je het beste resultaat krijgen. De huid is in het begin nog bezig om te herstellen van de wond die het litteken heeft veroorzaakt. Je kan dus de groei van littekenweefsel beperken.

Is je litteken ouder dan 2 jaar?

Indien je litteken ouder is dan 2 jaar, dan kan je de vorming van het litteken vrijwel niet meer beïnvloedden. Edula® zalf kan er wel voor zorgen dat eventuele klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Daarnaast kan een medische ingreep het uiterlijk nog wel verbeteren. Maar zo’n ingreep zal het litteken nooit helemaal weg halen.

Naast dat je het litteken niet mooi vindt, kan je er ook behoorlijk last van hebben. Je kan onder andere last hebben van pijn, roodheid, jeuk of een trekkend gevoel. Verder kan een litteken hard of stug aanvoelen. Dit komt omdat bepaalde functies van de huid niet meer werkzaam zijn. De huid hydrateert en reguleert niet meer. Het gevolg is dat het litteken uitdroogt.

KORTOM:
Is je litteken niet ouder dan 2 jaar dan kan je de vorming van het litteken nog beïnvloeden. Is je litteken ouder dan 2 jaar, dan kan je de vorming van het litteken vrijwel niet meer beïnvloedden. Je kan wel eventuele klachten bestrijden.

Medische ingrepen:

Zoals gezegd oude littekens verwijderen gaat niet. Maar je kan ze er door middel van verschillende medische ingrepen wel beter uit laten zien. Hou er wel rekening mee dat je nooit garanties kan krijgen voor het succes van dergelijke behandelingen. De meest voorkomende bespreken we hier:

 • Oude littekens verwijderen door middel van chemische peelings

Peeling is een techniek die gehanteerd wordt in de medische cosmetica. Hierbij worden oude huidcellen verwijderd en komen nieuwe huidcellen aan de oppervlakte. Het is voornamelijk geschikt op plaatsen waar de huid dun is. Bijvoorbeeld het gezicht en de hals. Een peeling egaliseert het huidoppervlak. Hierdoor valt het litteken minder op. Een chemische peeling bestaat uit een sterk geconcentreerde vloeistof die meerdere werkzame stoffen kan bevatten. Voorbeelden hiervan zijn: TCA, AHA, salicylzuur of glycolzuur.

 • Oude littekens verwijderen door middel van operatieve litteken correcties

Door middel van een operatie wordt een oud litteken gecorrigeerd. En wordt de wond op een minder opvallende manier opnieuw gehecht. Afhankelijk van de grootte en dikte van het litteken kunnen er meerdere correcties nodig zijn.

 • Oude littekens verwijderen door middel van laserbehandeling

Door middel van een laserbehandeling kunnen bepaalde littekens minder opvallend worden gemaakt. Dit kan doormiddel van fractionele lasertherapie. Hierbij worden kleine gaatjes in de huid gemaakt. Hierdoor stimuleert men het weefsel tot de aanmaak van nieuwe cellen. Soms maakt men ook gebruik van CO2 lasertherapie. Hierbij infiltreert de laserstraal dieper in de huid. Een nadeel van een laserbehandeling is dat dit vrij pijnlijk is. Veel vergelijkende studies bevestigen de werkzaamheid van lasers bij atrofische acnelittekens.(1).

 • Oude littekens verwijderen door middel van injecties

Injecties, bijvoorbeeld met corticosteroïd kunnen de activiteit van de littekencellen tot rust brengen. Een litteken kan zo zachter en vlakker worden. Ook kan het eventuele jeuk verminderen. Om een goed resultaat te bereiken, moeten mensen deze injecties vaak meerdere keren herhalen. Het nadeel van de injecties is dat de huid pigment kan verliezen. Hierdoor kan er een  lichtere plek ontstaat bij het litteken. Ook kan de huid te dun worden als er te vaak een injectie wordt gegeven. Verder kan zo´n injectie vrij pijnlijk zijn. Dit omdat er vloeistof direct in het littekenweefsel wordt gespoten.

 • Oude littekens verwijderen door middel van dermabrasie

Bij dermabrasie wordt de huid (derma) tot in de papillaire dermis (laagje onder de opperhuid) afgeschaafd (abrasie). Een plastisch chirurg past dermabrasie vooral toe voor het verwijderen van rimpels, tatoeages en littekens van acne. Bij oppervlakkige, niet te diepe littekens is het resultaat het best. Soms zijn er meerdere behandelingen nodig. Na iedere behandeling moet de huid weer genezen.

KORTOM:
Door middel van een medische ingreep kan je een litteken er beter uit laten zien. Echter zal een oud litteken vrijwel altijd in een bepaalde mate zichtbaar blijven.

Behandelen met Edula® zalf

Bij alle bovengenoemde behandelingen kan je Edula® zalf gebruiken voor een zo goed mogelijk herstel van de huid. Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. Het heeft in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je litteken weer wordt gehydrateerd. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. Edula® zalf zal je klachten doen verminderen of zelfs verdwijnen. Lees voor het gebruik de bijsluiter

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Oude littekens verwijderen: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Fruitzuurpeeling | Zo verzorg jij je huid na de behandeling (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0