onrustige huid overgang
29 december 2022

Zo behandel je een onrustige huid tijdens de overgang

De overgang is een natuurlijk fenomeen waar elke vrouw mee te maken krijgt. Toch kan het zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld door huidklachten die ontstaan. Een onrustige huid tijdens de overgang is geen pretje, maar het is gelukkig een vrij makkelijk te behandelen klacht zolang je weet wat de oorzaak is. Vandaag leggen we je uit hoe je huidklachten als gevolg van de overgang kan herkennen en hoe je deze het beste aan kan pakken.

Op zoek naar een hydraterende zalf om je onrustige huid te herstellen? Gebruik deze >>

Wat is de overgang?

De meeste vrouwen menstrueren vanaf hun tienerjaren totdat zij tussen de veertig en zestig zijn. De gemiddelde leeftijd van de vrouw tijdens de laatste menstruatie is 51 jaar (1). De laatste menstruatie wordt ook wel de menupauze genoemd. Dit is echter niet hetzelfde als de overgang, al staan ze wel met elkaar in verband. De overgang is namelijk de levensfase waarin het vrouwelijk lichaam langzaamaan minder oestrogeen gaat produceren. Vanwege de hormonale schommelingen binnen het lichaam, kan je hier verschillende klachten door ervaren, zoals:

 • Onregelmatig bloedverlies
 • Opvliegers
 • Slapeloosheid
 • Spierpijn en gewrichtspijn
 • Stemmingswisselingen
 • (Plotseling) Laag libido
 • Depressieve gevoelens
 • Hoofdpijn

Een andere veelvoorkomende klacht is de verandering van de huid. Daar besteden we in deze tekst wat meer aandacht aan.

KORTOM:
De overgang is de levensfase waarin het lichaam steeds minder oestrogeen aanmaakt. Het is niet hetzelfde als de menopauze, maar het staat wel met elkaar in verband. 

Onrustige huid overgang: Hoe en waarom ontstaat het?

Oestrogeen en progesteron zijn twee hormonen die een grote invloed hebben op de huid. Wanneer je, tijdens de overgang, minder oestrogeen aanmaakt, kan dit significante effecten hebben op de huid. Zo kan je huid wat minder vol lijken en kan het droger aanvoelen. Ook maakt je lichaam hierdoor minder collageen aan. Volgens de Amerikaanse Academie van Dermatologie (AAD) verminderd de collageen productie van je lichaam met wel 30% in de eerste 5 jaar van de overgang (2). Daarna daalt het ongeveer 2% per jaar in de 20 daaropvolgende jaren.

Collageen is wat er normaal gesproken voor zorgt dat je huid er voller uitziet en het geeft de huid een betere structuur. Wanneer je collageen productie plots afneemt, kan je huid hierdoor uitgezakt lijken en kunnen kleine rimpeltjes meer zichtbaar worden. Daarnaast produceert oestrogeen normaliter olie en helpt het de huid om water vast te houden, maar dat gebeurt ook minder door de afname van oestrogeen in het lichaam. Dit kan zorgen voor een droge huid.

Ten slotte kan je last krijgen van puistjes. Dit is het gevolg van het testosteron in je lichaam dat nu meer aanwezig is dan voor de afname van oestrogeen. Testosteron zorgt voor een verhoogde talgproductie waardoor je poriën kunnen verstoppen en er puistjes ontstaan (3).

KORTOM:
Er zijn drie grote factoren die meespelen bij de verandering van je huid: de oestrogeen, collageen en testosteron productie. Een tekort aan oestrogeen zorgt voor een droge huid terwijl een verlaagde collageen productie juist je huid meer doet uitzakken. Ten slotte zorgt testosteron ervoor dat je huid meer talg produceert wat de poriën van je huid kan verstoppen. 

Onrustige huid overgang behandelen met Edula® zalf

De huidklachten tijdens de overgang zijn niet fijn, maar je kan ze wel behandelen. Zo kan je gebruik maken van Edula® zalf. Dit is een vette zalf die je huid voedt en helpt om vocht vast te houden. Hierdoor lijkt je huid al snel wat voller en minder grauw.

Edula® zalf bevat Calendula oertinctuur, bereid uit Calendula officinalis, in Nederland bekend onder de naam Goudsbloem. Edula® zalf heeft zich al ruim 30 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen.

Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, zo verbetert het de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. De zalf is bovendien geschikt voor alle huidtypen en voor alle leeftijden.

Breng Edula® zalf tweemaal daags dun aan op de huid en je zult zien dat je huid snel een boost krijgt. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje: 

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% natuurlijk
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Andere tips voor het behandelen van een onrustige huid in de overgang

 • Smeer je huid altijd in met zonnebrandcrème ongeacht hoe zonnig het is buiten.
 • Gebruik zeep en badproducten die passen bij de pH-waarde van de huid.
 • Drink veel water om je huid goed gehydrateerd te houden en vermijd extra zout eten.
 • Slaap voldoende om je huid ook rust te geven.
 • Verschoon regelmatig je bed/kussen zodat er geen vetten van je huid achterblijven op het kussen.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

onrustige huid overgang behandelen met Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Wat zijn huidlagen en wat is hun functie?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0