litteken zon
14 juni 2024

Met je litteken in de zon? Dit moet je weten.

Littekens kunnen erg gevoelig zijn. Als je zelf littekens hebt, heb je vast wel eens meegemaakt dat ze een beetje zijn gaan irriteren. Het is daarom belangrijk om goed voor je litteken te zorgen en blootstelling aan schadelijke invloeden zoveel mogelijk te vermijden. Hier valt zonlicht ook onder. Littekens zijn namelijk erg gevoelig voor de uv-straling van de zon, waardoor het belangrijk is om ze goed te beschermen. In deze tekst leggen we je uit waarom een litteken in de zon zo gevoelig kan zijn en wat je kan doen om ze te beschermen.

TIP: Direct je littekens verzorgen en verzachten? Gebruik dan deze zalf >>

Waarom mag je jouw litteken niet teveel aan de zon blootstellen?

Littekens en met name recente littekens zijn erg gevoelig. Dit komt omdat het geen normaal huidweefsel is, maar vooral bestaat uit collageen, wat anders reageert dan de huid (1). Vooral recente littekens zijn hier gevoelig voor. Je kan zien of je litteken nog recent is door naar de kleur te kijken. Recente littekens zijn over het algemeen wat roze van kleur en matchen nog niet met de huid. Oudere littekens vervagen vaak een beetje en hebben een witte of gelijke huidskleur. Het duurt ongeveer 1,5 tot 2 jaar tot je litteken uitgerijpt is.

Het is belangrijk om zowel oude als recente littekens tegen de zon te beschermen, maar zeker recente littekens tot een jaar oud kunnen hier sterk op reageren (2). Teveel blootstelling aan zonlicht kan namelijk leiden tot:

  • Verkleuringen van het litteken (vaak permanent)
  • Het dikker worden van het weefsel waardoor het litteken meer op de huid gaat liggen
  • Het verharden van het weefsel, waardoor het litteken meer opvalt

Daarnaast is de huid nog erg gevoelig en kan het makkelijk verbranden. Het is daarom beter om je huid en littekens te beschermen tegen (direct) zonlicht.

KORTOM:
Littekens en recente littekens zijn anders dan de normale huid en reageren daarom sneller op zonlicht. Ze kunnen verkleuren, verdikken of verharden waardoor het belangrijk is om ze te beschermen. 

Hoe bescherm je je litteken tegen de zon?

In principe is het niet zo moeilijk om je littekens tegen de zon te beschermen. Zo kan je ervoor kiezen om je huid te bedekken met luchtige kleding zoals een blouse, katoenen of linnen broek of een loszittend T-shirt. Heb je een litteken op een plek die je niet goed kan bedekken, dan zijn er nog andere oplossingen.

Je kan bijvoorbeeld je litteken standaard insmeren met een zonnebrandcrème met een hoge zonfactor wanneer je naar buiten gaat. Hoewel het niet nodig lijkt te zijn, is het ook belangrijk om dit ook in de herfst/winter te doen. De zon kan dan namelijk nog steeds schade aanrichten (3). Herhaal dit regelmatig, zodat de bescherming optimaal blijft.

Daarnaast is het goed om te onthouden dat je, met of zonder littekens, beter niet in de directe zon kan komen wanneer het het heetst van de dag is. Dit is vaak tussen 12 uur ‘s middags en 3 uur ‘s middags. Probeer in deze periode vooral binnen of in de schaduw te blijven. Lukt dit niet? Drink dan voldoende water en probeer je huid zoveel mogelijk te bedekken.

KORTOM:
Je kan je littekens het beste tegen zonlicht beschermen door ze te bedekken of in te smeren met zonnebrandcrème, zelfs in de herfst/winter. Daarnaast is het belangrijk om niet op het heetst van de dag naar buiten te gaan. 

Edula® zalf gebruiken als jouw litteken te lang in de zon is geweest

Naast dat je je litteken dus goed moet beschermen tegen zonlicht, is het ook belangrijk om deze aan het begin of eind van de dag te verzorgen. Zonnebrandcrème en hitte kunnen de huid uitdrogen waardoor het belangrijk is om je huid niet onverzorgd te laten. Edula® zalf is hier een uitstekende zalf voor. Deze zalf is volledig natuurlijk en geschikt voor alle huidtypen. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten. Deze zalf is uitermate geschikt om overmatig littekenweefsel te voorkomen. Als je onverhoopt toch te lang in de zon hebt gezeten kan je Edula® zalf op je huid en je litteken aanbrengen om het herstelproces te versnellen en te verbeteren.

Edula® zalf is een zalf op basis van een Calendula extract dat helpt om de huid te voeden en te hydrateren. Doordat het een beschermende laag op de huid vormt, voorkomt het uitdroging en irritatie na blootstelling aan uv-licht. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend, is het effectief tegen jeuk en voorkomt het verdere irritatie. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de schone en droge huid en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Voorkomt overmatig littekenweefsel
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Litteken masseren: Dit is de beste methode

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0