19 april 2023

Litteken camouflage: Dit is hoe je jouw litteken het beste kan verzorgen

Littekens zijn tekenen van een geheelde wond. Sommige mensen zijn er trots op, maar anderen willen ze liever verbergen. Dit kan te maken hebben met slechte herinneringen of omdat ze het gewoon geen mooi gezicht vinden. Het is voor ieder mens een persoonlijke mening. Toch is het goed om te weten hoe je het beste je litteken kan verzorgen en welke vorm van litteken camouflage effectief is. Hoewel een litteken nooit 100% kan verdwijnen, kan je hem namelijk wel goed laten vervagen waardoor die nog nauwelijks zichtbaar is.

TIP: Zoek je een zalf die het herstel van littekens effectief bevorderd? Gebruik deze >>

Hoe ontstaat een litteken?

Wanneer je een wond oploopt, of dit nu chirurgisch gebeurt of per ongeluk, ontstaat er een scheur of snede in de huid. Afhankelijk van de ernst van de wond kan dit een ondiepe en kleine scheur zijn of juist een diepere en grote. Na het incident zal je lichaam er alles aan doen om de huid te herstellen. Kleine schaafwondjes herstellen meestal zonder achterblijvend letsel, maar grotere wonden laten vaak een litteken achter. Dit is heel normaal, maar toch is niet iedereen er altijd even tevreden mee.

Bij het herstellen van een grotere wond, gebruikt je lichaam collageen om de plek te herstellen. Je huid bestaat voor een groot gedeelte uit collageen, maar bij littekens zit het net op een andere manier in elkaar. Normaliter bestaat je huid uit verschillende verbindingen van collageen die door elkaar heen gewoven zijn. Een litteken gaat juist vaak slechts één bepaalde kant op in plaats van meerdere richtingen op. Hierdoor is de plek van het litteken stugger en vaak ook gevoeliger. (1)

KORTOM:
Een litteken ontstaat wanneer er een scheur of wond in de huid zit. Littekens worden gevormd uit collageen, een belangrijk onderdeel van de huid. Waar de huid echter uit verschillende verbindingen bestaat die meerdere richtingen op gaan, gaat een litteken vaak maar één kant op. Hierdoor is deze stugger. 

Litteken camouflage: Hoe verminder je een litteken?

Als je zo min mogelijk bewijs van je litteken wil hebben, is het belangrijk dat je vanaf het moment dat de wond ontstaat goed voor de huid zorgt. Het is namelijk essentieel dat je de wond goed schoonmaakt en verzorgd, zodat de huid netjes kan herstellen. Dit gaat vaak makkelijker bij een chirurgische wond, maar het is ook mogelijk bij een andere wond.

Wanneer de wond eenmaal gesloten is, begint het proces van het ontstaan van een litteken. Omdat littekens vaak wat stugger zijn, is het goed om zachtjes de huid rondom de wond te masseren. Zo blijft het soepel en gaat het minder snel trekken. Wanneer het litteken eenmaal is gevormd, kan je ook zachtjes het litteken masseren. Doe dit altijd met schone en droge handen. (2)

Naast het masseren van het litteken kan je zelf ook het herstel ondersteunen door heel veel water te drinken. Door de huid te hydrateren, blijft het soepel en kan de wond sneller genezen en herstellen. Ook het litteken vormt dan beter en steviger dan wanneer je te weinig drinkt. Water is het beste, maar zwarte koffie of thee kunnen hierbij ook goed helpen.

KORTOM:
Om je litteken op een goede manier te laten herstellen is het belangrijk dat je al begint met het verzorgen van de wond op het moment dat deze ontstaat. Wanneer de wond dicht is, kan je de huid zachtjes masseren om hem soepel te houden. Ook helpt het om veel water te drinken. 

Edula® zalf als litteken camouflage

Helaas is het niet mogelijk om een litteken helemaal te laten verdwijnen. Wel kan je ervoor zorgen dat het litteken nog nauwelijks zichtbaar is, of er veel beter uitziet doormiddel van de juiste verzorging. Een geweldig middel bij het behandelen van een litteken is Edula® zalf. Edula® wordt gemaakt op basis van een Calendula tinctuur en het bestaat alleen uit natuurlijke en veilige ingrediënten. Het heeft een aangename geur en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt.

Edula® zalf is een zalf die zorgt voor een extra beschermlaagje op de huid. Je huid blijft hierdoor gevoed en gehydrateerd. Wanneer je dit aanbrengt op een dichte wond, helpt het om de huid goed soepel te houden en om overmatig littekenweefsel te voorkomen. Dit is de ideale litteken camouflage omdat meer weefsel vaak ook voor meer zichtbaarheid zorgt.

Hoe gebruik je Edula® zalf?

Je kan Edula® zalf het beste zo snel mogelijk gebruiken voor de beste resultaten. Vanaf het moment dat de wond gesloten is kan je beginnen met het aanbrengen van de zalf. Heb je hechtingen? Wacht dan een week na het verwijderen van de hechtingen voordat je de zalf aanbrengt. Breng de zalf daarna 2 á 3 maal daags aan op de plek van de wond en laat het goed intrekken. Gebruik hierbij een steriel gaasje om het intrekken te bevorderen. Hou er rekening mee dat je tot maximaal 2 jaar invloed kan uitoefenen op het eindresultaat van een litteken. Daarna kan je alleen nog klachten verminderen. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje: 

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huidlittekens en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

Edula zalf: litteken camouflage

Lees ook:

Hoe ontstaan rode bultjes schaamstreek?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn
0