kloven voet
3 november 2023

Kloven in je voet: Dit is alles wat je erover moet weten

Je bent er vast wel bekend mee: kloven in je voet. Dit is een veelvoorkomend probleem aan de voeten waar je soms flink last van kan krijgen. Deze kloven zien eruit als kleine scheurtjes in de huid van je voeten en ze komen meestal voor rond de hielen of de zijkant van je voeten. Deze kloven zijn zeker geen pretje, daarom is het goed om te weten wat je eraan kan doen. In deze tekst leggen we je uit wat voetkloven zijn, hoe ze ontstaan en hoe je ze het beste kan behandelen of voorkomen. Lees snel verder!

TIP: Wil je een zalf die effectief is tegen kloven in je voet? Gebruik dan deze >>

Wat zijn kloven in je voet?

Voetkloven zijn kleine scheurtjes in de huid van je voeten. Meestal komen ze voor rondom de hielen, tenen en de zijkant van je voeten. Ze zijn het gevolg van een mindere elasticiteit van de huid van je voeten. Omdat de voethuid normaal gesproken vrij dik is, maar ook veel te verduren krijgt, kan het op een gegeven moment niet meer goed mee rekken met bewegingen die je maakt. Hierdoor ontstaan er scheurtjes die tot kloven kunnen leiden.

Hoe ontstaan kloven in je voet?

Kloven in je voet ontstaan meestal op plaatsen waar de huid het meest belast wordt, zoals de hielen of de tenen. Vaak zal je ze als eerste op de hielen zien. Dit komt omdat zij de meeste druk opvangen tijdens het lopen. Zeker wanneer er veel eelt op je hielen zit, kan de huid hier makkelijker barsten tijdens het lopen. Kloven in je voet kunnen echter ook op de tenen voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je vaak open schoenen draagt of op blote voeten loopt. Je kan de oorzaken van voetkloven indelen in 4 hoofdcategorieën (1).

  • Een Droge huid: door een tekort aan vocht. Dit kan komen door een droge lucht, maar ook wanneer je te weinig drinkt of juist heel veel zweet.
  • Eelt: eelt ontstaat bij te strakke schoenen, een verkeerde stand van de voeten of langdurig op blote voeten lopen op verschillende oppervlaktes. Eelt voelt dikker en droger dan de rest van de huid en is daardoor extra vatbaar voor kloven.
  • Beschadigingen aan de huid: door bijvoorbeeld eczeem of allergieën. Ook infecties, psoriasis of andere huidaandoeningen kunnen dit veroorzaken.
  • Een oudere huid: naarmate je ouder wordt, maakt je huid minder collageen aan. Dit stofje is nu juist essentieel voor de elasticiteit van de huid. Wanneer je minder collageenvorming hebt, rekt de huid minder mee en kunnen er sneller kloven ontstaan.

KORTOM:
Voetkloven zijn kleine scheurtjes in de huid van je voeten. Ze ontstaan meestal rondom de hielen, tenen en de zijkant van je voeten. Ze worden onder andere veroorzaakt door een droge huid, eelt, beschadigingen van de huid of ouderdom. 

Symptomen van kloven in je voet:

Je kan voetkloven herkennen aan de volgende symptomen (2):

  • Schilferige huid
  • Een rode verkleuring van de huid
  • Gevoeligheid en/of pijn
  • Jeuk
  • (Lichte) bloedingen

Zijn kloven ernstig?

In principe kan het geen kwaad wanneer je voetkloven hebt, wel kan je er zelf last van ondervinden. In slechts een paar gevallen kunnen de kloven voet zo extreem zijn dat je veel pijn of zelfs bloedingen ervaart. Raadpleeg dan direct een arts.

Kan je voetkloven voorkomen of behandelen?

Hoewel voetkloven heel vervelend kunnen zijn, kan je ze vrij makkelijk behandelen, maar ook voorkomen. Wij hebben hieronder een aantal van deze tips voor je op een rij gezet:

  • Verwijder een teveel aan eelt: je kan dit doen met een rasp, vijl of met een puimsteen. Doe dit niet te vaak en probeer te voorkomen dat je te veel weghaalt.
  • Draag goed passende schoenen: draag schoenen die niet knellen of schuren en wissel regelmatig van schoenen om je voeten te laten ademen.
  • Draag sokken van natuurlijke materialen: zoals katoen of wol. Deze absorberen je zweet en helpen bij het schuren of knellen. Wissel je sokken dagelijks.
  • Was je voeten dagelijks: gebruik hierbij een milde zeep en lauw water. Droog ze daarna goed af met een schone handdoek. Let ook op de ruimte tussen je tenen. Je kan eventueel een lichte scrub gebruiken bij het wassen om dode huidcellen te verwijderen.
  • Let op de temperatuur: stel je voeten niet bloot aan extremiteiten zoals erge kou, hitte en ruwe vloeren.

De gouden tip: Edula® zalf bij kloven in je voet

De gouden tip die helpt bij zowel het voorkomen als behandelen van voetkloven is het gebruik van Edula® zalf. Deze natuurlijke zalf op basis van een calendula extract voedt de huid en helpt om je huid te beschermen tegen uitdroging en andere schade. Wanneer je al kloven hebt, helpt Edula® zalf bij het herstellen van de huid en het verminderen van pijn en jeuk. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten. Het herstelproces van de huid wordt aanzienlijk versneld en je zal snel weer voeten zonder kloven hebben.

Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de hielen, tenen en zijkant van de voet en laat het goed intrekken. Doe dit bij voorkeur na het douchen en voor het slapen gaan. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Veilig en natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

kloven voet behandelen met Edula zalf

Bekijk ook:

Paarse littekens: Hoe ontstaan ze en wat kan je doen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0