Jeuk aan een litteken? Dit kan je ertegen doen!
Iedereen die wat littekens heeft kent het vast maar al te goed: jeuk. Jeuk aan een litteken is een vrij normaal fenomeen, maar het kan nog steeds erg vervelend zijn. Aan de ene kant heb je het idee dat je niet kan krabben uit angst dat je het kapot maakt, maar aan de andere kant verlost het krabben je vaak wel een beetje van de jeuk. In deze tekst leggen we je uit hoe jeukende littekens ontstaan, wat je eraan kan doen en hoe je het kan voorkomen.
Op zoek naar een zalf om littekens mee te behandelen? Gebruik deze zalf >>
Jeuk aan litteken: Hoe ontstaat het?
Of je nu een oud of nieuw litteken hebt, ze lijken op vrijwel elk moment te kunnen gaan jeuken. Zeker bij oudere littekens zou je het soms niet meer verwachten. Toch zijn er verschillende redenen waarom een litteken (weer) kan gaan jeuken. We hebben ze voor je opgeschreven op basis van wanneer ze gaan jeuken.(1)
- Nieuwe littekens. Wanneer er een nieuw litteken ontstaat, is de kans groot dat je huid en zenuwen door een wond deels beschadigd zijn geraakt. Omdat zenuwen erg gevoelig zijn, kunnen zij weer gaan jeuken wanneer ze beginnen te helen. Omdat dit toevallig op dezelfde plek is als het litteken kan het lijken alsof het litteken zelf aan het jeuken is, maar het zijn dan de zenuwen.
- Oude littekens. Oude littekens kunnen ook gaan jeuken. Vaak heeft dit te maken met de huid daaromheen. Wanneer je je litteken in het begin niet goed verzorgd hebt, kan de huid eromheen wat strakker gaan staan. Dit “rekken” van de huid zorgt voor jeuk. Ook wanneer je bijvoorbeeld aankomt, of juist spieren kweekt op de plek van het litteken, kan de huid strakker gaan staan waardoor het litteken gaat jeuken. Ten slotte kunnen oude littekens ook gaan jeuken wanneer je last hebt van een erg droge huid.
- Littekens na een operatie. Een litteken dat overblijft na een operatie is vaak wat dieper dan een litteken van een schaafwond of snede. Terwijl de huid nog aan het helen is, kan de plek waar het litteken zich vormt gaan jeuken.
KORTOM:
Jeuk aan een litteken kan vanwege verschillende redenen ontstaan. Zowel bij nieuwe als bij oude littekens. Afhankelijk van hoe oud je litteken is, is het goed om te kijken naar de mogelijke oorzaken en wat je kan doen om dit te voorkomen.
Kan je jeuk aan litteken voorkomen?
Het makkelijkst is natuurlijk om jeuk aan een litteken helemaal te voorkomen. Wanneer er een litteken ontstaat op je lichaam, kan je daarom het beste gelijk actie ondernemen om deze zo gezond en soepel mogelijk te houden. De kans dat het gaat jeuken, wordt dan een stuk kleiner. Zo helpt het al om de plek van de wond, nog voor het litteken er is, regelmatig schoon te maken met een schoon washandje en lauw water. Zo haal je de bacteriën eruit. Op advies van een arts kan je de wond ook ontsmetten met jodium.
Wanneer er wel al een litteken aan het ontstaan is, helpt het om deze vochtig en vet te houden. Je kan hiervoor een zalf gebruiken om ervoor te zorgen dat het litteken goed gehydrateerd blijft.
Als de wond dicht is en het litteken erop zit, helpt het vaak ook om deze zachtjes en voorzichtig te masseren. Dit houdt de huid soepel, waardoor je huid minder snel gaat trekken naarmate het litteken verouderd.
KORTOM:
Een jeukend litteken voorkomen is de beste manier om het tegen te gaan. Je kan al beginnen bij het verzorgen van de wond, zelfs wanneer er nog geen litteken ontstaat. Wanneer er al wel een litteken zichtbaar is, kan je deze gehydrateerd houden met een goede zalf en licht masseren om de huid soepel te houden.
Jeuk aan litteken behandelen met Edula® zalf
Wanneer je al een jeukend litteken hebt, is dat natuurlijk erg vervelend. Gelukkig kan je dit vrij makkelijk behandelen met behulp van de juiste middelen, zoals Edula® zalf. Edula® is een natuurlijk product dat ontwikkeld is door dermatologen en farmaceuten. Het wordt daarom ook al 30 jaar in de klinische industrie gebruikt. Eén van de hoofdkenmerken van Edula® zalf is dat het hydraterend en vochtvasthoudend is. Hierdoor blijft de huid goed gevoed en kan je deze makkelijker soepel houden. Daarnaast is de zalf gemaakt op basis van goudsbloem, een plant die helpt om zwellingen, jeuk en ontstekingen te verminderen. Het kalmerende effect van de zalf zal de huid gelijk een stuk fijner aan laten voelen.
Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een steriel gaasje. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden wanneer je een recent litteken hebt! Lees voor het gebruik de bijsluiter
Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:
- Geschikt voor alle huidtypen
- Veilig en natuurlijk
- Hydraterend en vochtvasthoudend
- Geschikt voor alle leeftijden
- Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
- Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwonden, eczeem, rosacea, droge huid en wondjes.
Andere tips om een jeukend litteken te behandelen
- Gebruik compressie verbandjes. Deze kan je bij de apotheek krijgen en ze geven druk op het litteken, waardoor deze minder kan gaan jeuken.
- Houd de huid gehydrateerd en vet.
- Masseer het litteken zachtjes om de huid soepel te houden.
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking>>