droge vlekken op huid
16 april 2024

Droge vlekken op je huid: Wat kan je eraan doen?

Het hebben van een droge huid is heel normaal: iedereen heeft er wel eens last van. Sommige mensen hebben er echter meer last van dan anderen en soms kan je ook te maken krijgen met droge vlekken op je huid. Dit zijn plekjes waar de huid opeens droger aanvoelt en vaak ook gevoeliger is. Omdat dit voor de nodige klachten kan zorgen, maar ook omdat dit er niet altijd even fijn uitziet, is het goed om te weten hoe je het kan behandelen. In deze tekst kijken we naar de oorzaak van deze droge vlekken en wat je kan doen om ze te behandelen.

TIP: Ben jij op zoek naar een effectieve zalf tegen droge vlekken op de huid? Gebruik dan deze >>

Hoe ontstaan droge vlekken op huid?

Droge vlekken op de huid kunnen verschillende oorzaken hebben. Een van de meest voorkomende oorzaken is een gebrek aan vocht in de huid, wat kan worden veroorzaakt door externe factoren zoals koud weer, lage luchtvochtigheid, overmatige blootstelling aan de zon, of het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en zeep. Andere mogelijke oorzaken kunnen juist intern zijn. Denk hierbij aan je genetische aanleg, eventuele hormonale veranderingen, het gebruik van medicatie of het hebben van huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis.

Je kan een droge huid over het algemeen vrij makkelijk herkennen, ook al verschillende de symptomen afhankelijk van de oorzaak. De meest voorkomende symptomen zijn echter (1):

 • Schilferige plekken
 • Ruwe of gebarsten huid
 • Jeuk
 • De huid voelt strakgetrokken
 • Irritatie
 • Licht verkleurde huid die roze, rood en er soms ook grijzig eruit kan zien
 • Scheurtjes of kloven in de huid
 • Pijn
 • In sommige gevallen kunnen de barsten of kloven zelfs een beetje gaan bloeden

KORTOM:
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van droge vlekken op de huid. Zo kan het extern veroorzaakt worden door het weer of irriterende stoffen, maar kan het ook intern ontstaan door een huidaandoening of medicatiegebruik. Je kan een droge huid vaak vrij snel herkennen aan de verschillende symptomen. 

Hoe behandel je droge vlekken op de huid?

Het behandelen van droge vlekken op de huid begint met het hydrateren van de huid. Dit kan worden gedaan door regelmatig een milde, hydraterende zalf aan te brengen. Probeer hierbij producten te vermijden die alcohol of andere irriterende stoffen bevatten. Deze kunnen de huid verder uitdrogen. Daarnaast kan het helpen om in huis een luchtbevochtiger te gebruiken. Dit helpt niet alleen om je huid gehydrateerd te houden, maar ook je omgeving.

Ook is het belangrijk om niet te heet te douchen en om de huid alleen te reinigen met lauw water en eventueel een milde zeep. Wrijf na het douchen je huid niet droog, maar dep deze juist om te voorkomen dat je de oliën van de huid schuurt. Douche niet elke dag, maar slechts een paar keer per week. Je lichaam kan je op andere dagen reinigen met een schone en natte washand en lauw water.

KORTOM:
Het is belangrijk om de huid te hydrateren om droogheid tegen te gaan. Daarnaast is het ook belangrijk om milde huidproducten te gebruiken, niet te vaak en te heet te douchen en om eventueel een luchtbevochtiger te gebruiken. 

Wanneer moet je de huisarts inschakelen?

Wanneer de droge vlekken niet verdwijnen na enige tijd de huid behandeld te hebben of wanneer ze alleen maar erger te lijken worden, kan het verstandig zijn om contact op te nemen met de huisarts. Ook wanneer je nooit eerder last hebt gehad van een droge huid en nu opeens klachten merkt is het raadzaam om contact op te nemen. Je huisarts kan meekijken en op zoek gaan naar een diagnose. Ook kan hij je doorverwijzen naar een dermatoloog of andere specialist indien dit nodig is.

Edula® zalf gebruiken bij een droge huid

Edula® zalf is perfect voor de behandeling van droge vlekken op de huid dankzij zijn natuurlijke ingrediënten en specifieke eigenschappen. Het bevat namelijk een Calendula (Goudsbloem) extract wat bekend staat om de kalmerende werking op de huid. Het hydrateert de huid en voedt deze tegelijkertijd waardoor je al snel minder last hebt van schilfers en droogheid. Daarnaast is het effectief bij irritaties, jeuk, eczeem en (kleine) wondjes. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.

Edula® zalf is vrij van schadelijke stoffen, waardoor het geschikt is voor alle huidtypen en alle leeftijden. Je kan de zalf dagelijks gebruiken. Breng twee á driemaal daags de zalf aan op de droge vlekken en laat het goed intrekken. (waarvan bij voorkeur eenmaal voor het slapen gaan) Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

 • Geschikt voor alle huidtypen
 • Natuurlijke ingrediënten
 • Hydraterend en vochtvasthoudend
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Diepe kloven in voet: Hoe kom je ervan af?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0