dermatitis behandeling
10 november 2023

Is een dermatitis behandeling mogelijk?

Huidklachten kunnen erg vervelend zijn. Het jeukt, het kan pijn doen en soms kan het zelfs gaan bloeden. Er zijn allerlei verschillende huidaandoeningen die soortgelijke symptomen hebben. In dit geval spreken we dan van dermatitis. Afhankelijk van de klachten en onderliggende oorzaak, kan dit chronisch of tijdelijk zijn. Ook kan in sommige gevallen een dermatitis behandeling effectief zijn. Alles wat je moet weten over deze aandoening leggen wij je hier vandaag uit!

TIP: Zoek je een zalf die effectief is bij het behandelen van dermatitis? Gebruik dan deze >>

Wat is dermatitis?

Dermatitis is een algemene term voor verschillende soorten huidontstekingen die ontstaan door een reactie van het immuunsysteem op een prikkel. De oorzaak van dermatitis kan variëren van allergieën, infecties, erfelijke factoren, stress, hormonen, klimaat, medicijnen of irritatie door contact met bepaalde stoffen. Dermatitis is niet besmettelijk, maar kan wel erfelijk zijn. Er zijn verschillende typen dermatitis die je wellicht onder een andere naam kent. Dit zijn aandoeningen zoals:

  • Eczeem: Dit heet officieel atopische dermatitis en het ontwikkelt zich vaak in de vroege kindertijd of als baby. Eczeem is erfelijk en chronisch. (1)
  • Contact dermatitis: Dit is de naam voor een huidreactie op een bepaalde stof. Dit kan het gevolg zijn van een allergie (zoals bij wol), maar het kan ook een reactie zijn op een irriterende substantie zoals bleek of ander schoonmaakmiddel.
  • Seborrhoïsche dermatitis: Dit is een atypische vorm van eczeem en het komt vooral voor bij baby’s in de vorm van berg. Ook volwassenen kunnen er last van krijgen op hun hoofd, in het gezicht of op de hals.

Hoe ontwikkelt dermatitis zich?

Dermatitis ontwikkelt zich meestal door een combinatie van factoren, zoals genetische aanleg, omgevingsfactoren en persoonlijke factoren. Sommige mensen hebben een gevoeligere huid dan anderen en reageren sneller op prikkels die dermatitis kunnen veroorzaken. Ook kunnen allergieën hier een rol bij spelen. Sommige prikkels die dermatitis veroorzaken zijn veelal bekend zoals wol, pollen, huisstofmijt, dierenharen, dierenroos, cosmetica, zeep, schoonmaakmiddelen en bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen. Andere prikkels ontstaan spontaan en zijn dan ook lastig te achterhalen.

KORTOM:
Dermatitis is een verzamelnaam voor verschillende huidontstekingen die ontstaan als gevolg van een reactie van het immuunsysteem. Je hebt verschillende soorten zoals eczeem, contact dermatitis en atypische eczeem. 

Hoe kan je de symptomen herkennen?

Voordat je aan een dermatitis behandeling kan beginnen, is het belangrijk om te identificeren met welke soort je te maken hebt. Symptomen kunnen per persoon verschillen, maar er zijn een aantal symptomen die vrijwel altijd voorkomen. Dit zijn (2):

  • Uitslag
  • Kleine blaren of blaasjes
  • Jeuk
  • Droge, schilferige huid
  • Gezwollen huid
  • Pijnlijke plekken op de huid
  • Verkleuringen, al zijn deze afhankelijk van je oorspronkelijke huidskleur

De symptomen kunnen in verschillende mate voorkomen van mild tot ernstig. Afhankelijk van het type dermatitis dat je hebt, kunnen de symptomen ontstaan wanneer je in aanraking komt met bepaalde producten, maar ze kunnen ook chronisch zijn. In het laatste geval heb je vaak periodes waarbij het de ene keer minder aanwezig is dan de andere keer.

Is er een dermatitis behandeling?

Dermatitis is eigenlijk nooit te genezen, maar je kan het wel behandelen en de symptomen bestrijden. Ook kan je, afhankelijk van het type, symptomen voorkomen door blootstelling aan prikkels te vermijden. In de meeste gevallen bestaat een behandeling uit het nemen van zelfzorgmaatregelen. Dit kunnen dingen zijn zoals het gebruik van milde zeep, kleding met natuurlijke en niet-irriterende textielen, het gebruik van koele kompressen, stress management en het vermijden van chemicaliën en make-up. In sommige gevallen kan het gebruik van medicijnen zoals antihistaminica, antischimmel, antibiotica of corticosteroïden ook helpen. Bij chronische en ernstige reacties, kan je het beste met je arts overleggen wat voor jou het beste werkt.

Edula® zalf als dermatitis behandeling

Hoewel dermatitis zelf dus niet 100% opgelost kan worden, kan je het wel behandelen. Bovenstaande tips zijn hierbij handig, maar ook het gebruik van een vette zalf zoals Edula® zalf is vaak erg effectief. Edula® zalf bestaat namelijk uit natuurlijke ingrediënten en het is ontwikkeld op basis van een Calendula extract (Goudsbloem). Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product. Al vele duizenden klanten met verschillende huidaandoeningen zijn je voor gegaan.

De zalf voedt de huid en helpt om het te hydrateren. Dit is erg effectief wanneer je snel last hebt van een droge huid. Verder ondersteunt het de huid door het te beschermen tegen jeuk, pijn, zwellingen en uitslag. Edula® zalf is effectief bij huidaandoeningen zoals eczeem, rosacea en psoriasis. Breng het twee á driemaal daags aan op de huid en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Veilig en natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

dermatitis behandeling met Edula zalf

Dermatitis behandeling, lees ook:

Eczeem door stress: Wat kan je er tegen doen? (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0