branderige huid gezicht
20 februari 2023

Branderige huid gezicht: Hoe ontstaat het en wat kan je ertegen doen?

Iedereen heeft wel eens last van een jeukende gezichtshuid, maar sommige mensen krijgen ook te maken met een branderige huid in het gezicht. Dit fenomeen kan heel vervelend zijn en je zelfs afleiden van het dagelijks leven. Daarom is het goed om te weten hoe het ontstaat en hoe je het kan aanpakken. Een branderige huid in het gezicht is vaak het gevolg van een reactie op de omgeving of op een bepaalde stof. Wat de oorzaken nu precies zijn, vertellen we je hier vandaag. Ook geven we je daarbij een aantal handvatten om van de sensatie af te komen. Lees snel verder!

Op zoek naar een zalf die helpt tegen een branderige huid? Gebruik deze >>

Hoe ontstaat een branderige huid in het gezicht?

Zoals we hierboven al noemden, kan een branderig gevoel van de gezichtshuid veroorzaakt worden door de omgeving of een bepaalde stof. Daarnaast kan het ook een symptoom zijn van een onderliggende huidziekte of aandoening (1). Wanneer je last begint te krijgen van een branderige huid, is het altijd goed om eerst te kijken naar de omgeving en welke producten je op je gezicht gebruikt. Dan heb je vaak al een goede indicatie van wat het kan veroorzaken.

Omgevingsfactoren

De omgeving waarin je leeft speelt een grote rol in de gezondheid van je lichaam en dus ook van je huid. In de winter kan de koude en harde wind er bijvoorbeeld voor zorgen dat je gezichtshuid sneller uitdroogt waardoor deze kan gaan branden. Ook juist te veel blootstelling aan het zonlicht zonder beschermende zonnecrèmes kan zorgen voor verbranding van de huid.

Cosmetische producten

Het kan in principe geen kwaad om make-up te dragen en om je gezicht in te smeren met crèmes of lotions. Toch is het goed om te letten op de ingrediënten van deze producten. Sommigen bevatten namelijk parfums of grote hoeveelheden alcohol wat ervoor kan zorgen dat je huid sneller uitdroogt en gaat branden. In andere gevallen kan het ook zo zijn dat je een (licht) allergische reactie hebt op één of meerdere stoffen uit het product.

Huidziekten, infecties en aandoeningen

Naast dat een branderige huid in het gezicht kan ontstaan door omgevingsfactoren of cosmetische producten, kan het ook het gevolg zijn van een huidziekte, infectie of huidaandoening. Eczeem, psoriasis of rosacea kunnen een droge en branderige huid veroorzaken. Daarnaast kan je ook een infectie oplopen wanneer je krabt aan een wondje op je huid, wat dan een branderig gevoel veroorzaakt. Huidaandoeningen ontstaan niet zomaar. Wanneer je hier in je gezicht last van krijgt, is het daarom goed om te kijken naar een mogelijke geschiedenis van huidziekten of aandoeningen in je familie om te zien of dit een mogelijke oorzaak kan zijn.

KORTOM:
Een branderig gevoel van de gezichtshuid is vaak het gevolg van omgevingsfactoren zoals koude wind of juist een zonverbranding. Ook kan het veroorzaakt worden door een reactie op cosmetische producten. In sommige gevallen is het juist een symptoom van een huidziekte, infectie of huidaandoening. Het is daarom belangrijk om te kijken naar wanneer de symptomen begonnen en of je een geschiedenis hebt van andere huidaandoeningen. 

Hoe helpt Edula® zalf bij een branderige huid in het gezicht?

Wanneer je last hebt van een branderige huid in het gezicht, is het verstandig om hier Edula® zalf op aan te brengen. Edula® zalf is een zalf op basis van een goudsbloem tinctuur (Calendula). Het is ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten en het wordt al meer dan 35 jaar succesvol in de farmaceutische industrie gebruikt. Met behulp van de eigenschappen vanuit de Calendula tinctuur helpt deze zalf bij het kalmeren en herstellen van de huid.

Edula® voedt de huid en helpt het om het opnieuw te hydrateren. Dit is erg effectief wanneer het branderige gevoel een gevolg is van een droge huid. Daarnaast werkt het ook ontstekingsremmend, is het effectief tegen jeuk en tegen zwellingen. Zo heb je minder snel last van een branderig gevoel en ook minder de neiging om te gaan krabben. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de branderige plekken van het gezicht en laat de zalf goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje: 

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huidlittekens en wondjes.

Andere oplossingen tegen en bij een branderige huid

 • Smeer je altijd goed in met zonnebrandcrème voordat je naar buiten gaat.
 • Vermijd scrubs en zuren wanneer je last hebt van een gevoelige huid.
 • Probeer zo min mogelijk te krabben en zit alleen met schone handen aan je gezicht.
 • Drink veel water om je lichaam gehydrateerd te houden (2).
 • Draag een sjaal in de herfst en winter om je gezicht tegen de koude/gure wind te beschermen.
 • Verwijder je make-up voordat je gaat slapen.
 • Gebruik geen bodylotion op je gezicht, maar juist een crème die specifiek voor de gevoelige gezichtshuid is ontwikkeld.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Op welke manier kan een vette crème droge huid je ondersteunen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0