littekenweefsel massage
6 oktober 2023

Wat is het nut van littekenweefsel massage?

Iedereen heeft wel ergens een litteken. Of het nu een overblijfsel is van toen je ooit als kind gevallen bent, of een litteken van een operatie die je vorig jaar hebt gehad. Het is een zichtbaar teken op de huid dat ontstaat nadat een wond is genezen. Ze kunnen allerlei vormen en groottes aannemen en zien er nooit hetzelfde uit. Helaas brengt een litteken soms ook klachten met zich mee. Deze kunnen gelukkig verholpen worden met behulp van een littekenweefsel massage. Wat dit allemaal inhoudt lees je hier!

TIP: Op zoek naar een zalf voor het minimaliseren van littekens? Gebruik deze >>

Hoe ontstaat littekenweefsel?

Littekenweefsel ontstaat als het lichaam een (grote) wond probeert te herstellen. Het lichaam maakt daarvoor nieuw bindweefsel aan, dat bestaat uit collageenvezels. De vezels van dit bindweefsel zijn minder elastisch en flexibel dan normaal gesproken. Ook hebben ze een andere rangschikking waardoor ze er anders uit zien dan de omliggende huid. Ook zal het litteken wat stugger aanvoelen dan de rest van je huid.

Wat is een littekenweefsel massage?

Een littekenweefsel massage is een speciale techniek welke gericht is op het versoepelen van het littekenweefsel op de huid. Wanneer je regelmatig masseert, stimuleer je de doorbloeding naar deze plek. Hierdoor worden er meer zuurstof en voedingsstoffen naar het litteken gebracht die het herstel bevorderen. Ook maak je het makkelijker om eventuele verklevingen tussen de huid en het litteken te verhelpen. Hierdoor verbetert de beweeglijkheid en heb je minder snel last van een trekkend gevoel.

Wat is het effect van een littekenweefsel massage?

Een littekenweefsel massage kan verschillende goede effecten hebben op het litteken, maar ook om de omliggende huid. Een littekenweefsel massage kan (1):

  • De pijn en de jeuk verminderen
  • De kleur en de textuur van het litteken verbeteren
  • Het litteken dunner en zachter maken
  • De elasticiteit en de soepelheid van het weefsel vergroten
  • De vorming van hypertrofische of keloïde littekens (uitstekende littekens) voorkomen of verminderen

KORTOM:
Een littekenweefsel massage is een techniek waarbij je het littekenweefsel (zachtjes) masseert. Dit helpt om het weefsel en de omliggende huid te versoepelen. Ook kan het regelmatig masseren van je littekens helpen bij veelvoorkomende littekenklachten zoals jeuk, pijn, stijfheid en de textuur. 

Hoe kun je een littekenweefsel massage uitvoeren?

Je kan voor een littekenweefsel massage altijd naar een professional gaan, zoals een huidtherapeut of een fysiotherapeut. Zelf kan je echter ook prima aan de slag gaan. Wel is het belangrijk om te wachten tot het litteken volledig is genezen, anders loop je het risico dat de wond weer opengaat. Jonge littekens mag je alleen licht en zachtjes masseren, maar littekens die ouder dan 2 jaar zijn kan je ook wat harder aanpakken afhankelijk van je eigen behoefte.

Er zijn verschillende manieren om een litteken te masseren, maar een veelgebruikte methode is om het litteken tussen duim en wijsvinger te nemen en kleine cirkelvormige bewegingen te maken over de lengte van het litteken. Je kunt ook strijkbewegingen maken langs het litteken of knijpbewegingen maken in het weefsel. Het is aan te raden om een crème of een olie te gebruiken om de huid soepel te houden en wrijving te voorkomen.

Hoe moet je een litteken masseren?

Wanneer je zelf je littekenweefsel wil masseren, kan je dit prima thuis doen. Zorg er wel voor dat je schone handen hebt en eventueel een zalf gebruikt om je handen/vingers soepeler over de huid te kunnen laten bewegen. Een litteken masseren doe je aan de hand van de volgende stappen (2):

  1. Maak je handen en het litteken schoon en droog.
  2. Breng een beetje zalf of olie aan op het gebied.
  3. Gebruik het topje van twee vingers of je duim (afhankelijk van de grootte) om, in circulaire bewegingen, het litteken zachtjes te masseren. Oefen niet direct veel druk uit, maar begin met een lichte aanraking.
  4. Masseer daarna door van de ene kant van het litteken naar de andere kant in de lengte van je litteken. Herhaal dit meerdere keren afhankelijk van de grootte van je litteken.
  5. Als je litteken al wat ouder is, kan je langzaamaan iets meer druk uitoefenen. Het hoort comfortabel te blijven, dus stop direct als je pijn ervaart.

Het is handig om in ieder geval dagelijks je litteken te blijven masseren, maar het liefste zelfs 2 tot 3 keer per dag. Je hoeft echt niet lang bezig te zijn, 5 minuten per keer is al hartstikke voldoende. Door regelmatig te masseren, zal je zien dat het herstel van je litteken sneller verloopt.

Edula® zalf in combinatie met littekenweefsel massage

Wil je nog snellere resultaten boeken? Maak dan gebruik van Edula® zalf. Deze zalf op basis van Calendula extract (Goudsbloem) heeft namelijk verschillende eigenschappen die helpen bij het herstel van een litteken. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief en effectief product.

Zo helpt Edula® zalf bij het voeden en hydrateren van de huid. Littekens voelen vaak wat droog aan, dus die kunnen wel extra vet en vocht gebruiken. Daarnaast is het een erg effectieve zalf bij jeuk, roodheid, zwellingen en pijn.

Start zo snel mogelijk met het gebruik van Edula® zalf, zo boek je de beste resultaten. Doe dit een week nadat de wond gesloten is en een week nadat eventuele hechtingen verwijderd zijn. Breng de zalf 2 á 3 maal daags aan, waar mogelijk afdekken met een steriel gaasje om een vochtig wond milieu te creëren wat het herstelproces bevorderd. Je kan tot maximaal 2 jaar invloed uitoefenen op het eindresultaat van een litteken, daarna kan je alleen nog de symptomen zoals jeuk, pijn en stugheid bestrijden. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Veilig en natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

littekenweefsel massage combineren met Edula zalf

Bekijk ook:

Wat is een gemengde huid en hoe verzorg je deze?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0