gemengde huid
4 oktober 2023

Wat is een gemengde huid en hoe verzorg je deze?

Een gemengde huid is een veelvoorkomend huidtype dat zowel droge als vette zones heeft. Het kan soms lastig zijn om een verzorgingsproduct of routine te vinden die beide typen huid goed verzorgt. Toch is het niet onmogelijk. In deze tekst leggen we je uit wat een gemengde huid is, hoe je deze kan herkennen en hoe je deze het beste kan verzorgen.

Wil jij je gemengde huid optimaal verzorgen? Gebruik deze zalf >>

Wat is een gemengde huid?

Een gemengde huid is een combinatie van de droge, vette en normale huid. Vaak zijn er verschillende plekken die vetter of droger aanvoelen. De T-zone staat er bijvoorbeeld om bekend dat deze wat olieachtiger is. De huid van je voorhoofd, neus en kin glimmen meer terwijl de rest van het gezicht droger aanvoelt. Het is dan ook niet gek dat enige onzuiverheden vooral in de T-zone voorkomen. Een gemengde huid ontstaat wanneer er een ongelijke talgproductie in de huid plaatsvindt. Talg beschermt normaal gesproken de huid en hoort bij een gezond lichaam. Wanneer er echter te veel of te weinig productie is, wordt dit zichtbaar op de huid. Die kan dan namelijk uitdrogen of juist vet worden (1). Een gemengde huid komt niet alleen op het gezicht voor, maar kan ook op andere plekken van het lichaam voorkomen, zoals de hals, de ledematen en torso.

KORTOM:
Een gemengde huid ontstaat wanneer er een verdeling is in de talgproductie in de huid. Zo zijn er plekken die droger aanvoelen en plekken die juist vetter zijn. 

Hoe weet je welk huidtype je hebt?

Vaak weet je van jezelf al redelijk welk huidtype je hebt, maar je kan dit ook testen met een klein experiment. Het is heel eenvoudig: was je gezicht met lauw water en zonder zeep. Dep je gezicht dan droog met een schone handdoek en breng niks aan op je gezicht. Na een half uur tot een uur check je je gezicht in de spiegel. Wanneer de T-zone van je gezicht glimt en vettig aanvoelt (voorhoofd, neus en kin), terwijl je wangen juist droger aanvoelen, dan heb je een gemengde huid. Voelt je hele gezicht droog aan? Dan heb je een droge huid. Als je hele gezicht glimt, heb je een vette huid (2).

Een andere manier om het te testen is door een schone tissue op je gezicht te drukken. Wanneer er veel talg van af komt, kan je ervan uitgaan dat je in ieder geval een vette of gemengde huid hebt. Ook wanneer je vaker puistjes hebt in je T-zone en niet op je wangen, dan is de kans groot dat je een gemengde huid hebt. Puistjes ontstaan namelijk al gauw wanneer je talgklieren verstopt raken en dit gebeurt vaker bij een hoge talgproductie.

KORTOM:
Een gemengde huid kan je herkennen door goed op je T-zone en de rest van je gezicht te letten. Wanneer de T-zone vetter is dan de omliggende gebieden, kan je uitgaan van een gemengde huid. 

Je gemengde huid verzorgen met Edula® zalf

Het kan soms lastig zijn om de juiste producten te vinden om je gemengde huid mee te verzorgen. Gelukkig is er een goede oplossing: Edula® zalf! Deze zalf wordt gemaakt van een Calendula tinctuur en heeft handige eigenschappen die bij beide huidtypen van pas komen. Zo werkt het hydraterend en voedend voor de droge huid, maar helpt het juist tegen verstopte poriën bij de vette huid. Hierdoor kan je het op elk huidtype gebruiken.

Bovendien is Edula® zalf ook geschikt om te gebruiken bij huidklachten zoals eczeem, rosacea en psoriasis. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de huid en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Andere tips voor het verzorgen van de gemengde huid:

  • Was je huid met lauw/niet te heet water en gebruik alleen zeep of lotion die geen irriterende ingrediënten bevatten.
  • Drink veel water om je huid gehydrateerd te houden en om verstopte poriën tegen te gaan.
  • Scrub je huid eventueel eens per week of eens per twee weken met een zachte scrub.
  • Vermijd irriterende stoffen en producten en probeer te voorkomen dat je dagelijks make-up draagt, omdat dit kan bijdragen aan huidirritatie.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Hoe kan je een ruwe huid het beste behandelen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0