Welke verschillende soorten wonden bestaan er?
In je leven krijg je met verschillende soorten wonden te maken. Zo heb je jezelf vast wel eens gesneden aan een stukje papier of heb je een schaafwond opgelopen tijdens het skaten. Een wond oplopen is helemaal niet erg en vaak genezen ze redelijk snel, afhankelijk van de soort wond. Toch kunnen ze pijnlijk zijn en is het belangrijk om er goed voor te zorgen om de kans op verdere complicaties te verminderen. Vandaag kijken we naar de verschillende soorten wonden die er bestaan en hoe ze ontstaan. Daarnaast geven we je ook tips voor het verzorgen van een wond, ook wanneer de huid weer gesloten is.
TIP: Zoek je een zalf die helpt om overmatig littekenweefsel te voorkomen? Gebruik deze >>
Welke verschillende soorten wonden bestaan er?
Vaak noemen we een wond bij zijn naam, zoals een schaafwond of een snede. Toch vallen deze wonden onder een bepaalde categorie. Er zijn in totaal 5 verschillende categorieën die vrijwel alle soorten wonden omvatten (1). Zo heb je:
1. Chirurgische wonden
Chirurgische wonden ontstaan tijdens een medische of chirurgische ingreep. Ze zijn vaak heel net en helen mooi. Dit komt omdat ze worden toegediend door een arts/chirurg tijdens een operatie. In veel gevallen genezen deze wonden probleemloos.
2. Traumatische wonden
Traumatische wonden ontstaan als gevolg van trauma van de huid en het vlees. Hieronder vallen ook schaafwonden, sneden en wonden die ontstaan door voorwerpen of geweld van buitenaf. Ook bijtwonden en wonden door nagels van dieren (of mensen) vallen hieronder.
3. Oncologische wonden
Oncologische wonden ontstaan eigenlijk alleen als gevolg van tumorgroei en ze zijn daardoor altijd kwaadaardig. Ze kunnen ontstaan na een medische ingreep zoals chirurgie, radiotherapie of chemotherapie om de oorspronkelijke tumor te verwijderen.
4. Decubitus
Decubitus komt voor wanneer er een wond ontstaat door doorzitten of doorliggen. Wanneer je bijvoorbeeld aan bed gebonden bent, maar niet vaak genoeg gedraaid wordt, kan er decubitus ontstaan.
5. Incontinentie dermatitis
Incontinentie dermatitis is een specifieke soort wond die alleen ontstaat door langdurig contact van de huid met vocht zoals urine of ontlasting. Dit komt omdat ontlasting een bijtend effect heeft op de huid, waardoor deze kan beschadigen.
KORTOM:
Wonden kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Er bestaan 5 categorieën die vrijwel alle soorten wonden omvatten. Zo heb je chirurgische wonden, traumatische wonden, oncologische wonden, decubitus en incontinentie dermatitis.
Wat betekent de kleur van verschillende soorten wonden?
Naast dat het goed is om te weten met wat voor soort wond je te maken hebt, is het ook belangrijk om de kleur van deze wond in de gaten te houden. De kleur zegt namelijk veel over de gezondheid van de wond en of je er hulp voor moet inschakelen. Zeker bij wonden die je normaal gesproken thuis laat genezen is het belangrijk om goed op te letten (2).
1. Rode wonden
Rode wonden zijn de wonden die je het liefste ziet. Deze hebben een helderrode of licht-glanzende weefsel laag als wondbodem en dit is een teken dat de wond goed kan genezen. Wel is het belangrijk om de wond niet uit te laten drogen.
2. Gele wonden
Een gele wond ontstaat wanneer er een geelachtige laag op de wond ligt. Het weefsel kan taai en dik aanvoelen. Dit komt omdat het bestaat uit cel resten en samengeklonterde eiwitten. Om de wond goed te laten genezen, is het belangrijk om de gele laag te verwijderen. Laat dit echter door een arts doen.
3. Zwarte wonden
Een zwarte wond is er een die je liever niet ziet. Dit is namelijk een teken van necrotisch weefsel, oftewel dood weefsel. Dit dode weefsel voorkomt dat de rest van de wond kan genezen en het moet daarom professioneel verwijderd worden.
4. Multi-gekleurde wonden
Een meerkleurige wond bestaat uit verschillende soorten weefsels die het herstel in de weg kunnen staan. Het is hierbij belangrijk om ze één voor één aan te pakken, beginnende met de meest serieuze kleur (zwart). Een arts kan je een speciale zalf of ander middel voorschrijven die bij het herstel helpt zonder de andere wondkleuren in de weg te zitten.
KORTOM:
Naast de verschillende soorten wonden is het ook belangrijk om te letten op de kleur van de wond. Rood/roze is het meest gunstig. Bij gele, zwarte of meerkleurige wonden is het belangrijk om deze te behandelen zodat ze alsnog goed kunnen genezen.
Edula® zalf ter ondersteuning van verschillende soorten wonden
Wanneer je een wond hebt, is het belangrijk dat deze goed geneest. Ook het herstelproces nadat de wond is gesloten is hierbij van groot belang. In dat geval kan je gebruik maken van Edula® zalf. Deze zalf is namelijk ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten en gebaseerd op een Calendula (Goudsbloem) tinctuur. Dit is heel zacht voor de huid en het ondersteunt het herstel. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.
Breng Edula® twee á driemaal daags aan op de gesloten wond en laat dit goed intrekken. Gebruik bij voorkeur een steriel gaasje om een vochtige omgeving te creëren, zodat het herstel verder gestimuleerd wordt. Dankzij het herstellende vermogen van Edula® zalf geneest de wond mooier en sneller. De kans op littekens wordt daardoor aanzienlijk verminderd. Daarnaast zullen eventuele klachten zoals pijn, roodheid of jeuk verminderen of verdwijnen. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:
- Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
- Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
- Vermindert jeuk, pijn en roodheid
- Voorkomt ontstekingen
- Geschikt voor elk huidtype
- Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwonden, eczeem, rosacea, droge huid, littekens en wondjes.
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>