Welke wondgenezing fasen zijn er en hoe verlopen ze?
Wanneer je een wond hebt, is het belangrijk dat deze op een goede manier heelt. Een goed genezen wond zorgt namelijk niet alleen voor minder grote littekens, maar het voorkomt ook dat je er lang last van blijft houden. Wondgenezing gebeurt in fasen, deze wondgenezing fasen verlopen elk op een andere manier. Toch is het belangrijk om tijdens elke fase goed voor je wond te blijven zorgen zodat deze zo snel mogelijk kan helen. Hoe de fasen verlopen en wat je kan doen om dit te ondersteunen lees je hier!
TIP: Op zoek naar een hydraterende zalf om je wondgenezing te versnellen? Gebruik deze >>
De wondgenezing fasen
Wanneer je huid kapot is, reageert je lichaam hier meteen op. Het is een heel bijzonder mechanisme waar je eigenlijk niks bewust voor hoeft te doen. Toch is het handig wanneer je hier wel aan meewerkt. Zo maak je het proces voor je lichaam makkelijker en kan de wond veilig genezen zonder dat de verkeerde bacteriën erin terecht komen. Het genezingsproces verloopt in vier verschillende fasen. Deze wondgenezing fasen leggen we hieronder aan je uit. (1)
1. De Hemostase fase
Deze fase start het genezingsproces. Dit gebeurt zodra er een wond ontstaat op je lichaam. Je lichaam reageert hierop door bepaalde mechanismen in te schakelen die helpen bij het stollen van je bloed. Daarnaast komen je witte bloedplaatjes in contact met collageen, een belangrijke stof voor je huid, en die beginnen met het proces van het vormen van een korstje. Dit gebeurt onder andere ook door het enzym dat we trombine noemen.
2. De verdedigende/ontstekende fase
Na het stollen van je bloed en het begin van het aanmaken van een korstje, wordt de verdedigende/ontstekende fase in actie gezet. Deze fase focust zich op het vernietigen van (schadelijke) bacteriën en het verwijderen van vuil. Je kan dit proces ondersteunen door je wond schoon te maken met water en jodium. Deze fase duurt meestal 4 tot 6 dagen en in deze periode kan de wond gaan irriteren, jeuken en opzwellen. Dit is een normale reactie van het lichaam en het is belangrijk om er in deze fase zoveel mogelijk af te blijven. Als je er dan wel aan zit, doe dit alleen met schone en droge handen.
3. Wondgenezing fasen: De regeneratie fase
Wanneer al het vuil en alle schadelijke bacteriën uit de wond zijn gehaald, is het tijd voor fase 3: de regeneratie fase. Tijdens deze fase ligt de focus op het aanmaken van een goed korstje en het herstellen van de kapotte huid. Deze fase heeft zelf weer drie verschillende fasen: het vullen van de wond, het bij elkaar brengen van de wondranden en het bedekken van de wond (met een korstje en daarna nieuwe huid). Deze fase duurt meestal tussen de 4 en 24 dagen afhankelijk van de grootte en ernst van de wond.
4. De rijpingsfase
Ten slotte is er de herstelfase waarbij het nieuwe weefsel langzaamaan flexibeler en krachtiger begint te worden. Je kan de wond niet meer zo makkelijk openkrabben en je voelt er bijna niks van. Het litteken wat erop zit is wat stugger dan je gewone huid, waardoor deze kan gaan trekken. Het is belangrijk in deze fase om goed voor je litteken te zorgen door zowel gezond te eten als door het litteken zelf goed te behandelen. Het helen hiervan kan tot wel 2 jaar duren (2).
KORTOM:
De wondgenezing heeft vier wondgenezing fasen: hemostase, verdedigende fase, de regeneratie fase en de uiteindelijke rijpingsfase. Elke fase heeft een speciale taak waardoor je wond uiteindelijk goed kan genezen en een mooi litteken vormt. De uiteindelijke duur heeft vooral te maken met de grootte en ernst van de wond.
Wondgenezing fasen ondersteunen met Edula® zalf
Zeker in de laatste fase is het belangrijk dat je goed voor je (herstelde) wond zorgt. Het litteken voelt in het begin erg stug, maar met wat hulp kan je deze versoepelen. Een makkelijke manier om je litteken te verzorgen is door middel van Edula® zalf. Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product en zeer geschikt om een litteken te verzorgen. Deze zalf heeft namelijk herstellende en hydraterende eigenschappen die ervoor zorgen dat je litteken versoepeld. Daarnaast helpt Edula® tegen ontstekingen, jeuk, roodheid en irritaties, wat heel fijn is tijdens de eerdere wondgenezing fasen. Door het gebruik van Edula® zalf zal het herstelproces aanzienlijk versnellen.
Edula® zalf is ontwikkeld door farmaceuten en dermatologen en is daarnaast natuurlijk. Het is daarom geschikt voor alle huidtypen en voor elke leeftijd. Smeer twee tot driemaal daags de zalf op de dichte wond, het zorgt voor een beschermlaagje waardoor het littekenweefsel wordt gehydrateerd. Het is belangrijk om de zalf alleen op de dichte huid te smeren, niet wanneer de wond nog open is. Bovendien moet je een week wachten indien eventuele hechtingen zijn verwijderd. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:
- Geschikt voor alle huidtypen
- Veilig en natuurlijk
- Hydraterend en vochtvasthoudend
- Geschikt voor alle leeftijden
- Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
- Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwonden, eczeem, rosacea, droge huid en wondjes.
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>
Bekijk ook:
Oksels laseren: Hoe werkt het en hoe verzorg je je huid achteraf?
Ik heb edulazalf besteld voor mijn litteken na het plaatsen van een knie prothese. Vanaf welk moment mag ik de zalf aan gaan brengen? Hoeveel dagen/weken na de operatie?