wonden
1 december 2022

Welke soorten wonden bestaan er en hoe ontstaan ze?

Je hebt vast wel eens een wond(je) gehad. Misschien ben je ooit eens gevallen tijdens het fietsen als kind of heb je je hoofd heel hard gestoten tegen een rand tijdens het klussen. Wonden zijn er in allerlei verschillende soorten en maten, maar ze hebben één ding gemeen: je huid is beschadigd. Toch is er niet één soort wond en kan je ook niet elke wond op dezelfde manier behandelen. Juist daarom is het goed om het verschil te weten tussen de verschillende soorten wonden, hoe ze ontstaan en hoe je ze het beste kunt behandelen. Wij hebben vandaag alle informatie voor je op een rij gezet. Lees snel verder!

TIP: Op zoek naar een zalf om littekens te minimaliseren? Gebruik deze >>

Welke soorten wonden bestaan er?

Geen enkele wond is hetzelfde, er bestaan namelijk wel 7 verschillende soorten wonden die je in twee hoofdcategorieën kan onderverdelen: penetrerende wonden en stomp trauma. Penetrerende wonden zijn wonden die ontstaan doordat er iets in je huid is gestoken. Denk hierbij aan een glasscherf of een mes tijdens een operatie. Stomp trauma is het kapot gaan van de huid als gevolg van een harde kracht tegen je huid, zoals een schaafwond tijdens het vallen of een wond als gevolg van het stoten van een lichaamsdeel. Binnen deze twee categorieën zijn er verschillende oorzaken van het ontstaan van een wond. Wij hebben ze voor je op een rij gezet. (1)

Penetrerende wonden:

  • Prikwond. Deze kan ontstaan wanneer je je ergens aan snijdt, zoals een mes of een scherpe naald.
  • Chirurgische wond. Deze wonden ontstaan tijdens een operatie.
  • Chemische, elektrische of thermale wonden. Dit kan ontstaan wanneer je je brandt aan een kaarsje, hete thee, of juist een elektrische schok krijgt.
  • Een beet of steek. Die kan je van een dier of mens krijgen waarbij de huid kapotgaat. Het is essentieel om je na een beet van een dier of mens altijd te laten controleren bij de eerste hulp.
  • Een projectiel wond. Deze kan ontstaan door een kogel of een ander vliegend projectiel.

Stomp trauma:

  • Schaafwonden. Deze ontstaan wanneer je valt en/of ergens over schraapt met de blote huid.
  • Stootwonden. Deze kunnen ontstaan wanneer je je ergens hard aan stoot en je huid daardoor breekt.
  • Huidverscheuringen. Een huidverscheuring ontstaat meestal door wrijving. Denk bijvoorbeeld aan een irriterende stof die over je huid blijft bewegen. Op een gegeven moment kan je last krijgen van een wondje. Ook kan het ontstaan wanneer je bijvoorbeeld met een schuurmachine per ongeluk over je huid heen wrijft.

KORTOM:
Er zijn verschillende soorten wonden die je in twee categorieën kan onderverdelen: penetrerende wonden en stomp trauma. In totaal zijn er 7 verschillende soorten wonden welke elk op een eigen manier kunnen ontstaan.  

Wat moet je doen als je een wond hebt?

Een wond is niet fijn en moet ook eigenlijk altijd behandeld worden om te voorkomen dat deze gaat irriteren en infecteren. Je lichaam is over het algemeen goed in staat om een wond zelf te genezen, maar je moet hem vaak wel een handje helpen. Zo is het belangrijk om de wond als eerste te ontsmetten en schoon te maken. Dit kan je doen met jodium of een ontsmettingsmiddel. Verwijder tijdens dit proces ook eventueel vuil dat erin zit, zoals een scherf, splinter of gewoon wat zand of vuil.

Een (kleine) bloedende wond kan je het beste schoonspoelen en even laten uitbloeden tot het vanzelf stolt. Schoonspoelen kan met schoon kraanwater of een zoutwateroplossing. Daarna kan je deze afplakken met een pleister of een steriel verbandje.

Bij grotere wonden, beetwonden, schotwonden of wonden waarbij je de splinters er niet uit krijgt is het van belang om eerst naar de huisarts of eerste hulp te gaan. Zij kunnen op een professionele manier de wond schoonmaken en eventueel ook hechten. Ook bij veel bloedverlies en wonden die na 2 weken nog niet dicht zijn moet je professionele hulp inschakelen. (2)

KORTOM:
Wanneer je een wond hebt, is het van belang om deze zo snel mogelijk schoon te maken zodat het genezingsproces kan beginnen. In de meeste gevallen is schoonmaken met water, zoutoplossing of een ontsmettingsmiddel het beste. Bij grote wonden of gevaarlijke wonden is het essentieel om hulp in te schakelen. 

Edula® zalf bij de behandeling van wonden

Wanneer je een wond hebt, wil je natuurlijk dat deze snel en mooi geneest. Dit kan je het beste doen door er zo goed mogelijk voor te zorgen. Zodra de huid van de wond gesloten is, kan je dit proces ondersteunen met behulp van Edula® zalf. Deze zalf werkt namelijk niet alleen hydraterend en voedend, maar helpt juist om de huid verder te herstellen en overmatig littekenweefsel te voorkomen. Zo voorkomt het irritaties, zwellingen en ontstekingen. Daarnaast is het geschikt voor alle huidtypen en voor elke leeftijd.

Edula® zalf is gemaakt op basis van een goudsbloem extract, wat inhoudt dat de zalf alleen uit natuurlijke ingrediënten bestaat die je lichaam ondersteunen bij het genezen van een wond. De zalf helpt bij het soepel houden van de huid en zorgt ervoor dat littekens die kunnen ontstaan er mooier uitzien. Je kan Edula® zalf het beste gebruiken door deze twee á driemaal daags aan te brengen op de gesloten wond. Indien je hechtingen hebt dien je een week te wachten nadat deze verwijderd zijn. Als je de zalf goed wil laten intrekken, kan je hier eventueel een gaasje overheen leggen. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Veilig en natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

wonden sneller en mooier laten genezen met Edula zalf

Lees ook:

Waarom krijg je soms last van jeukende littekens en wat kan je ertegen doen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0