warmtebultjes
10 augustus 2023

Wat zijn warmtebultjes en hoe kan je ze herkennen?

Heb je weleens last gehad van kleine, rode bultjes of blaasjes op je huid na een warme dag? Dan heb je misschien te maken gehad met warmtebultjes. Warmtebultjes zijn een veelvoorkomende huidaandoening die ontstaat door verstopping van de zweetkliertjes. In dit artikel leggen we uit wat warmtebultjes zijn, hoe en wanneer ze ontstaan en wat je eraan kunt doen.

TIP: Op zoek naar een zalf die je huid direct zal kalmeren? Gebruik deze >>

Wat zijn warmtebultjes?

Warmtebultjes, ook wel miliaria, zweetbultjes of hitte-uitslag genoemd, zijn kleine pukkeltjes op de huid die gevuld zijn met vocht. Ze kunnen rood, wit of doorzichtig zijn en erg jeuken of prikken (1). Warmtebultjes komen vooral voor op plekken waar de huid tegen elkaar aan schuurt, zoals in de oksels, knieholten, liezen of onder de borsten. Ook op plekken waar de huid veel in contact komt met kleding, zoals op de rug, borst of billen, kunnen warmtebultjes ontstaan.

Baby’s en jonge kinderen krijgen over het algemeen vaker te maken met warmtebultjes omdat hun zweetklieren nog niet volledig zijn ontwikkeld (2). Hierdoor raken ze sneller verstopt. Ook mensen met overgewicht, diabetes en ouderen hebben sneller last van warmtebultjes.

KORTOM:
Warmtebultjes zijn kleine plekjes op de huid die gevuld zijn met vocht. Ze komen vooral voor op plekken waar de huid tegen elkaar aan schuurt. Iedereen kan er last van krijgen, maar vooral baby’s, jonge kinderen, mensen met overgewicht of diabetes en ouderen zijn er gevoelig voor. 

Hoe ontstaan warmtebultjes?

Warmtebultjes ontstaan doordat de zweetkliertjes in de huid verstopt raken. De zweetkliertjes produceren zweet om het lichaam af te koelen bij warmte of inspanning. Het zweet moet via kleine kanaaltjes naar het huidoppervlak kunnen komen om te verdampen. Als deze kanaaltjes afgesloten raken, kan het zweet niet weg en hoopt het zich op onder de huid. Dit veroorzaakt een ontstekingsreactie die zich uit in bultjes of blaasjes. De kanaaltjes kunnen afgesloten raken door dingen zoals make-up, vuil, bacteriën of dode huidcellen. Het is daarom belangrijk regelmatig je huid schoon te maken.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van warmtebultjes, zoals:

  • Hoge temperatuur en luchtvochtigheid
  • Overmatig zweten
  • Te warme of strakke kleding
  • Koorts
  • Medicatie die het zweten bevordert
  • Hormonale veranderingen
  • Huidaandoeningen die de poriën verstoppen

KORTOM:
Warmtebultjes ontstaan doordat de zweetklieren en/of poriën in de huid verstopt raken. Omdat je lichaam het zweet dan niet kwijt kan, ontstaan er kleine bultjes. Factoren zoals temperatuur, overmatig zweten en strakke of synthetische kleding dragen bij aan een hogere kans op het ontstaan van warmtebultjes. 

Edula® zalf tegen warmte uitslag

Wanneer je warmtebultjes hebt, kan dit natuurlijk erg vervelend zijn. Ze jeuken, kunnen prikken en de huid kan wat gevoelig zijn. Gelukkig kan je de symptomen wel bestrijden met behulp van een vette zalf zoals Edula® zalf. Deze zalf is gemaakt op basis van een Goudsbloem extract, welke veel goede eigenschappen heeft. Het is ontwikkeld in samenwerking met farmaceuten en dermatologen en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt.

Edula® zalf is effectief tegen jeuk, zwellingen en pijn. Ook helpt het de huid te kalmeren en hydrateren zodat deze goed gezond blijft. Breng de zalf twee á driemaal daags aan en laat het goed intrekken. Je kan eventueel een steriel gaasje op de plek met zalf leggen wanneer je er kleding over aan trekt. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Veilig en natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Wat kan je nog meer doen tegen warmte bultjes?

Naast het smeren van Edula® zalf, zijn er nog een aantal andere dingen die je kan doen om de symptomen te bestrijden of om de bultjes helemaal te voorkomen:

  • Draag losse en luchtige kleding, bij voorkeur gemaakt van katoen of linnen. Vermijd synthetische en strak zittende kledingstukken.
  • Drink voldoende water en blijf goed gehydrateerd.
  • Reinig je huid dagelijks met lauw water zonder cosmetische producten. Gebruik eventueel een lichte scrub of washandje om dode huidcellen te verwijderen.
  • Vermijd het dragen van make-up en andere cosmetische producten op warme en vochtige dagen.
  • Koel je lichaam door bijvoorbeeld voor een ventilator te gaan zitten of om de airco in huis aan te zetten. Ook kan het al helpen om op bed te liggen met je ledematen gespreid zodat ze niet op elkaar plakken.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

warmtebultjes verhelpen met Edula zalf

Bekijk ook:

Tips voor het behandelen van een brandende huid

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0