Pijnlijke littekens: Wat kan je ertegen doen?
Je huid beschadigen en een wond krijgen kan flink pijn doen, maar wist je dat je ook last van pijnlijke littekens kan krijgen? Dit heeft vaak te maken met een aantal verschillende factoren die ervoor zorgen dat het litteken niet optimaal kan genezen of die het litteken juist beschadigen. Littekenpijn kan erg vervelend zijn en ook andere klachten met zich meebrengen, daarom is het belangrijk om te weten hoe je dit kan voorkomen en behandelen. In deze tekst kijken we naar de oorzaken van pijnlijke littekens en wat je kan doen om de pijn te voorkomen/verminderen.
Op zoek naar een zalf tegen pijnlijke littekens? Gebruik deze >>
Hoe ontstaan pijnlijke littekens?
In de meeste gevallen ontstaat littekenpijn doordat er een beschadigde zenuwtak zit. Ook kan de zenuwtak in de knel raken door het ontstaan van het litteken. In het geval van littekens na operaties, kan er ook een neuroonvorming ontstaan. Dit is een goedaardige uitstulping van een beschadigde zenuwtak. Hierdoor is de zenuw gevoeliger en ervaar je sneller pijn. (1)
Beschadigde zenuwen zijn niet de enige reden dat je last kan krijgen van pijnlijke littekens. Zo kan het ook voorkomen dat je een vrij nieuw litteken hebt dat is gaan irriteren/ontsteken omdat het niet de juiste zorg heeft gekregen. Ook wanneer de huid rondom het litteken niet soepel is, kan dit voor pijn en irritaties zorgen wanneer het litteken begint te trekken.
KORTOM:
In veel gevallen krijg je last van pijnlijke littekens wanneer er een beschadigde zenuwtak zit of wanneer deze zenuwtak knel komt te zitten. Ook kan je last krijgen van littekenpijn wanneer deze ontsteekt of wanneer de huid begint te trekken.
Pijnlijke littekens behandelen met Edula® zalf
Een makkelijke en handige manier voor het behandelen van pijnlijke littekens is door gebruik te maken van Edula® zalf. Deze zalf is gemaakt op basis van een goudsbloem tinctuur en het bestaat uit alleen maar natuurlijke ingrediënten. Daarnaast is de zalf voedend en hydraterend, wat helpt om de plek van het litteken soepel en gezond te houden. Dit is ideaal wanneer je last hebt van littekenpijn door een trekkende huid of door een ontsteking. Edula® is ontstekingsremmend en helpt ook om zwellingen, irritaties en jeuk te verminderen. Daarnaast is het geschikt voor alle huidtypen en alle leeftijden.
Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een steriel gaasje. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden wanneer je een recent litteken hebt! Lees voor het gebruik de bijsluiter
Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:
- Geschikt voor alle huidtypen
- Veilig en natuurlijk
- Hydraterend en vochtvasthoudend
- Geschikt voor alle leeftijden
- Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
- Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwonden, eczeem, rosacea, droge huid en wondjes.
Andere methoden van het behandelen van pijnlijke littekens
Wanneer je oudere littekens hebt of littekens waarvan de pijn niet verdwijnt, dan zijn er ook nog een aantal andere methoden die je kan volgen om de pijn te verminderen. Een voorbeeld hiervan is het litteken masseren, maar er zijn ook wat meer ingrijpende behandelingen en deze worden vaak ook door een arts uitgevoerd: (2)
1. Het litteken chirurgisch aanpassen
In sommige gevallen is het een optie om het litteken opnieuw open te maken en opnieuw vast te zetten. Een arts kan dan gelijk zien of de zenuwen eronder klem zitten. Het nadeel van dit proces is dat het soms meer littekens kan opleveren, dus het wordt alleen gedaan wanneer de andere opties niet werken.
2. Injecties tegen pijn
Bij pijnlijke littekens worden soms ook steroïde injecties of botox injecties gegeven. Deze worden door een arts vlak onder het litteken ingespoten waardoor ze helpen om de pijn te verminderen. Botox heeft van nature verdovende effecten, waardoor je de pijn dan minder zal voelen of helemaal niet meer voelt. Het litteken blijft in beide gevallen wel nog zichtbaar.
3. Oefeningen en/of fysieke hulp
Bij flinke littekens of littekens na een ingrijpende behandeling, kan het soms goed zijn om bepaalde oefeningen uit te voeren. In sommige gevallen is het ook nodig om van een professional fysieke ondersteuning te krijgen in dit proces. Je krijgt dan oefeningen mee die het litteken soepel houden en je leert hoe je je lichaam op een goede manier beweegt zodat je het litteken niet irriteert.
Deze methoden zijn allemaal wat meer ingrijpend en het is dus belangrijk om dit eerst met je behandelend arts te overleggen.
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>