pigmentvlekken crème
12 juni 2024

Bestaat een pigmentvlekken crème en wat kan het voor je doen?

Pigmentvlekken zijn donkere plekken op de huid die worden veroorzaakt door een overproductie van melanine in de huid. Hoewel pigmentvlekken medisch gezien meestal onschadelijk zijn, kunnen ze voor sommigen een bron van onzekerheid zijn. Veel mensen zijn daarom op zoek naar manieren om ervan af te komen, variërend van zalfjes en crèmes tot zwaardere behandelingen. In deze tekst kijken we naar wat pigmentvlekken zijn, hoe ze ontstaan en of er een pigmentvlekken crème bestaat.

TIP: Wil jij pigmentvlekken verzachten? Gebruik dan deze zalf >>

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigment is een stofje dat er binnen ons lichaam voor zorgt dat je huid, irissen en je haar hun kleur krijgen. De pigmentcellen in je huid maken een stofje melanine aan. Wanneer je blootgesteld wordt aan uv-straling, gaan deze cellen extra hard werken waardoor er meer melanine ontstaat. Dit veroorzaakt pigmentvlekken. Er zijn verschillende vormen van pigmentvlekken en verschillende oorzaken. Wij hebben de meest voorkomende voor je op een rij gezet (1):

1. Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zijn een bekende vorm van pigmentvlekken. Deze ontstaan vaak op latere leeftijd wanneer je lichaam al veel blootstelling aan uv-licht heeft gehad. Vaak zie je dat deze vlekken ontstaan op de huid die het meeste in de zon komt, zoals het gezicht en de handen.

2. Zwangerschapsmasker

Wanneer je zwanger bent, kan je last krijgen van een zogenoemd “zwangerschapsmasker”. Dit ontstaat wanneer je huid, gedurende de zwangerschap, meer melanine aanmaakt. Dat heeft te maken met de hormoonschommelingen die je op dat moment doormaakt. Je krijgt dan donker gekleurde vlekjes op je gezicht of in je nek. In vrijwel alle gevallen zijn deze vlekken goedaardig en verdwijnen ze weer na de zwangerschap.

3. Moedervlekken

Moedervlekken zijn ook een vorm van pigmentvlekken, maar met een andere oorzaak. Deze moedervlekken zijn over het algemeen genetisch bepaald en ontstaan naarmate je ouder wordt, ongeacht hoeveel uv-straling je op je huid hebt gehad. Ze bestaan uit opeenhopingen van pigmentcellen. Over het algemeen zijn moedervlekken goedaardig, maar sommigen kunnen kwaadaardig worden, waardoor het belangrijk is om ze goed in de gaten te houden. Moedervlekken kan je ook niet zomaar verwijderen. Deze moeten chirurgisch weggesneden worden door een dermatoloog (2).

4. Sproetjes

Sproetjes zijn eigenlijk een combinatie van moedervlekken en pigmentvlekken. Ze ontstaan door blootstelling aan zonlicht, maar vaak zijn ze wel genetisch bepaald (3). Niet iedereen krijgt ze en niet iedereen heeft er evenveel. Ze zijn goedaardig en worden vaak duidelijker wanneer je veel in de zon komt.

KORTOM:
Er bestaan verschillende soorten pigmentvlekken met andere oorzaken. Over het algemeen zijn pigmentvlekken goedaardig, maar het kan geen kwaad om ze in de gaten te houden. 

Pigmentvlekken crème: Wat kan Edula® zalf voor je betekenen?

Hoewel ze dus vrijwel altijd goedaardig zijn, kan het zijn dat je van je pigmentvlekken af wil. Dit is mogelijk, maar het is niet altijd even makkelijk. Er bestaan verschillende manieren om je pigmentvlekken te verwijderen. Dit kan met methodes zoals een peeling, laserbehandeling of een huidtransplantatie. In het geval van moedervlekken kan je deze weg laten snijden. Er bestaat helaas geen simpele zalf om de pigmentvlekken te verwijderen. Edula® zalf kan pigmentvlekken zoals verkleuringen van littekens en ouderdomsvlekken wel verzachten maar nooit helemaal laten verdwijnen. Wanneer je een behandeling ondergaat zoals hierboven beschreven helpt Edula® zalf zeer goed om de huid sneller en mooier te laten genezen.

Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten. Het bestaat uit een Calendula (Goudsbloem) extract en helpt om de huid te voeden en hydrateren. Edula® zalf voedt de huid en helpt om het gehydrateerd te houden na een pigmentvlekken behandeling. Het vormt daarbij ook een beschermlaagje om de gevoelige huid te beschermen tegen schadelijke of irriterende stoffen. Daarnaast is Edula® zalf effectief bij jeuk, roodheid, pijn, een trekkend gevoel, bultjes en schilfers. Breng de zalf twee á driemaal daags aan en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

 • Geschikt voor alle huidtypen
 • Natuurlijke ingrediënten
 • Voorkomt overmatig littekenweefsel
 • Hydraterend en vochtvasthoudend
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Pigmentvlekken crème, kan je pigmentvlekken voorkomen?

Omdat sproetjes en moedervlekken genetisch bepaald zijn, is hier over het algemeen weinig aan te doen. Hoewel het nooit 100% garantie geeft, zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om de kans op ouderdomsvlekken te verminderen. Dit zijn dingen zoals:

 • Je huid beschermen tegen uv-straling door veel en regelmatig zonnebrandcrème te smeren. Maak aan het eind van de dag je huid schoon en smeer dan Edula® zalf om je huid te voeden.
 • Regelmatig scrubben en exfoliëren kan ook helpen om de vorming van pigmentvlekken tegen te gaan.
 • Vermijd cosmetische producten met parabenen, alcohol en veel parfum. Deze kunnen de huid beschadigen, waardoor de kans op pigmentvlekken bij blootstelling aan uv-straling wordt vergroot.
 • Drink voldoende en houd de verzorging van je huid goed bij.
 • Blijf vooral in de schaduw op het heetst van de dag.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Pigmentvlekken crème, bekijk ook:

Herstel borstvergroting: Hoe verloopt het proces?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0