Paarse littekens: Hoe ontstaan ze en wat kan je eraan doen?
Littekens kunnen verschillende kleuren aannemen. Zo zijn de meeste vaak wit van kleur of in ieder geval lichter als je huidskleur, maar veelal kleuren ze ook roze, rood of paars. Dit heeft verschillende redenen. Paarse littekens komen vrij regelmatig voor, maar zien er soms wel anders uit dan wat je gewend bent. Hoe ontstaan deze paarse littekens en waarom heb je er soms wel en soms geen last van? Dat en meer behandelen we vandaag in deze tekst. Lees dus snel verder!
TIP: Zoek je een effectieve zalf om je paarse littekens te behandelen? Gebruik deze >>
Wat zijn paarse littekens?
Paarse littekens zijn littekens die een paarse of (donker)roze kleur hebben. Vaak lijken ze wat dieper te liggen dan de rest van de huid en hebben ze een paarse gloed op de plekken waar je huid en litteken strakgetrokken wordt. In sommige gevallen is een paars litteken een teken van een onvolledig genezen litteken, omdat er nog bloedvaten onder het weefsel aanwezig zijn.
Waarom worden sommige littekens paars?
Een litteken kan paars worden afhankelijk van verschillende factoren. De locatie en diepte van de wond heeft hiermee te maken, maar ook je leeftijd, huidskleur, gezondheid en genetica. De één is vatbaarder voor paarse littekens dan de ander. Over het algemeen zie je paarse littekens vaker bij mensen met een witte huidskleur dan bij anderen. Dit heeft te maken met het grote contrast tussen de paarse littekens en de witte huid.
Omdat de doorbloeding onder een litteken vaak groter is dan onder de rest van de huid kan deze ook paars kleuren. Dit komt omdat het lichaam hard aan het werk is om je litteken/huid te herstellen (1). Ook kan je litteken verkleuren door teveel blootstelling aan zonlicht wanneer het litteken nog niet volledig is hersteld. De ultraviolette stralen kunnen het littekenweefsel beschadigen of zelfs ontsteken. Hierdoor worden ze vaak meer zichtbaar. Ook kan het effect hebben op de productie van melanine, waardoor je litteken uiteindelijk donkerder kleurt (2).
KORTOM:
Paarse littekens zijn littekens met een paarse of diep roze gloed. Er zijn verschillende redenen waarom een litteken paars kan worden. Zo kan het een teken zijn van een onvolledig genezen litteken, maar kan het ook ontstaan wanneer je littekenweefsel is beschadigd. Je huidskleur, leeftijd, gezondheid en de plek en grootte van de wond hebben ook nog invloed op de kleur van het litteken.
Wat kan je doen aan paarse littekens?
Meestal vervagen paarse littekens na verloop van tijd, waardoor ze er uiteindelijk uitzien als gewone littekens die hooguit nog een lichte paarse gloed hebben. Wel kan dit proces nog jaren duren. Wanneer je er veel last van hebt, zijn er een aantal tips die je kan volgen om het herstelproces te bevorderen en je litteken sneller te laten vervagen. Let op dat dit alleen kan bij littekens die nog niet volledig zijn genezen (jonger dan 2 jaar). Wanneer je litteken wel al volledig is genezen, is er slechts een kleine kans dat deze zonder medische ingreep nog vervaagt.
- Zonbescherming: Draag beschermende kleding, gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en vermijd direct zonlicht op het heetst van de dag. Littekens zijn erg gevoelig en moeten dus zo min mogelijk aan zonlicht blootgesteld worden.
- Hydratatie: Door je litteken de eerste 2 jaar goed te hydrateren met een goede vette zalf kan je het herstelproces tot wel 50% bevorderen. Na 2 jaar kan je alleen nog de symptomen zoals jeuk of stugheid behandelen.
- Masseer je litteken regelmatig: Massage kan de bloedcirculatie verbeteren, de spanning verminderen en het littekenweefsel zachter en soepeler maken. Gebruik een milde olie of crème en maak zachte cirkelvormige bewegingen over het litteken gedurende 5 tot 10 minuten per dag.
Raadpleeg een arts
Als je niet tevreden bent met je paarse litteken, kan je overwegen om een professionele behandeling te zoeken. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals lasertherapie, microdermabrasie, chemische peelings, injecties of chirurgie. Deze behandelingen kunnen echter duur zijn, risico’s met zich meebrengen en niet altijd effectief zijn. Bespreek daarom eerst de voor- en nadelen met je arts voordat je een beslissing neemt.
KORTOM:
Bij paarse littekens kan je het herstelproces bevorderen door zonbescherming, massage en hydratatie met een vette zalf. Wanneer je littekens verder herstellen vervagen ze sowieso, maar deze tips helpen gegarandeerd. Heb je er veel last van of zijn je littekens ouder dan 2 jaar? Dan kan je ook een arts raadplegen om een behandeling te beginnen.
Edula® zalf bij paarse littekens
Hoewel paarse littekens dus uiteindelijk uit zichzelf zullen moeten vervagen, kan je het herstelproces zeker wel een handje kan helpen. Edula® zalf is een vette en voedende zalf die helpt om je huid te herstellen en te versoepelen. De zalf kan ook het herstel van paarse littekens bevorderen, waardoor deze mogelijk ook sneller vervagen en een zachtere kleur krijgen. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een effectief en kwalitatief hoogwaardig product.
Edula® zalf wordt gemaakt op basis van een goudsbloem extract en het helpt om de huid te hydrateren en voeden. Hierdoor versoepeld de huid en zal je litteken minder trekken. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op je litteken. Dit kan zodra de wond gesloten is en een week nadat eventuele hechtingen verwijderd zijn. Regel hierbij is hoe sneller je start met de behandeling hoe beter het eindresultaat. Afdekken met een steriel gaasje bevordert het herstelproces en voorkomt dat de zalf in je kleding komt. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:
- Geschikt voor alle huidtypen
- Veilig en natuurlijk
- Hydraterend en vochtvasthoudend
- Geschikt voor alle leeftijden
- Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
- Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingen, eczeem, rosacea, droge huid en wondjes.
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>