litteken masseren
13 juni 2024

Litteken masseren: Dit is de beste methode

Littekens zien er anders uit dan de rest van je huid en voelen vaak ook anders aan. Ze zijn gevoeliger en hebben vaak extra zorg nodig om te voorkomen dat zij klachten veroorzaken. Een goede methode voor het verzorgen van je litteken is door deze te masseren. Je litteken masseren is niet moeilijk en kan je zelf op elk gewenst moment uitvoeren, toch is het wel goed om te weten wat de beste techniek hierbij is en of er nog andere dingen zijn waar je op moet letten. In deze tekst kijken we naar de voordelen van het masseren van je litteken, wat de beste methode is en waar je nog meer op kan letten.

TIP: Direct je littekens verzorgen en verzachten? Gebruik dan deze zalf >>

Wat zijn de voordelen van je litteken masseren?

Littekens ontstaan als een gevolg van een huidbeschadiging. De oorzaak, grootte en diepte van de wond bepaald hoe je litteken eruit komt te zien. Toch kan je, met de juiste zorg, je littekens redelijk mooi laten herstellen of zelfs vervagen. Een goede methode hiervoor is litteken massage. Dit heeft namelijk een aantal voordelen, zoals (1):

  • Minder jeuk
  • Een lagere gevoeligheid van het litteken
  • Verbetering van de flexibiliteit van het litteken en de omliggende huid
  • Verhoogde collageenproductie
  • Een gehydrateerd litteken (mits je een verzorgende zalf gebruikt bij de massage)

Je kan al beginnen met het masseren van je litteken zodra de wond is gesloten en/of zodra de hechtingen eruit zijn gehaald. De eerste paar weken is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het litteken, maar naarmate deze hersteld, kan je steeds wat meer druk uitoefenen.

KORTOM:
Een litteken masseren heeft meerdere voordelen. Zo helpt het bij het verminderen van jeuk en gevoeligheid en kan het de flexibiliteit van je litteken verbeteren. Ook kan het de huid hydrateren, maar alleen als je hierbij een zalf gebruikt die daarvoor is ontwikkeld. 

Litteken masseren: De beste methode

Het masseren van een litteken is gelukkig helemaal niet moeilijk en makkelijk thuis uit te voeren. Het is wel belangrijk dat je schone handen hebt wanneer je dit gaat doen, dus zorg dat je vooraf je handen wast en goed droogt.

Plaats als eerste je duim (of een andere vinger) op het litteken en begin met zachte, circulaire bewegingen over het litteken. Draai met de klok mee. Wanneer het niet pijnlijk of gevoelig is, mag je wat meer druk uitoefenen. Je mag de druk goed voelen, maar het mag niet pijnlijk of oncomfortabel zijn. Is dit wel het geval, verminder dan de druk.

Blijf draaiende bewegingen maken en beweeg van boven naar beneden over het litteken en daarna van links naar rechts. Bij kleine littekens is dit niet altijd nodig. Zorg dat je wel ook een deel van de omliggende huid meepakt zodat deze ook soepel blijft. Dit helpt op den duur bij het soepel houden van je litteken.

Het belangrijkste is om hier een routine van te maken. Door dagelijks je litteken te masseren, verminder je de kans op klachten. Zeker de eerste zes maanden kan je hiermee aan de slag gaan. Wanneer het litteken ouder is, kan je overstappen op 3 tot 4 keer per week (2).

KORTOM:
De beste methode om je litteken te masseren is door circulaire bewegingen te maken met je duim of vingers op het litteken en de omliggende huid. Voor de beste resultaten moet je dit regelmatig blijven doen. 

Litteken masseren in combinatie met Edula® zalf

Naast het masseren van je litteken dien je voor de verzorging je litteken ook goed te hydrateren. Edula® zalf is hier uitermate geschikt voor. Deze zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten. Hoe eerder je begint met het gebruik van Edula® zalf hoe beter het eindresultaat zal zijn. Je kan tot maximaal 2 jaar invloed uitoefenen op het eindresultaat, daarna kan je alleen nog de klachten verminderen of verhelpen.

Edula® zalf is een natuurlijke zalf op basis van een Calendula extract. Het hydrateert en voedt de huid en brengt ook direct een beschermlaagje aan waardoor het herstelproces wordt bevordert. Daarnaast is Edula® zalf erg effectief bij klachten zoals jeuk, schilfers, een trekkend gevoel van de huid en roodheid.

Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een steriel gaasje. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden wanneer je een recent litteken hebt! Lees voor het gebruik de bijsluiter

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Waar moet je nog meer op letten?

Littekens zijn erg gevoelig waardoor het belangrijk is om ze goed te beschermen en verzorgen. Naast het masseren is het belangrijk dat je niet teveel druk uitoefent op het litteken door bijvoorbeeld zwaar te tillen of intensief te sporten. Ook is het belangrijk om je litteken goed af te dekken om te beschermen tegen stofjes en zonlicht. Is het niet mogelijk om het litteken te bedekken? Smeer deze dan goed in met zonnebrandcrème.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Wat zijn de voordelen van een peeling?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0