Dit is de beste manier om een jeukend litteken te behandelen
Een veelvoorkomend fenomeen bij wondjes en littekens is jeuk. Dit is natuurlijk erg vervelend, maar het kan ook schadelijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer je de wond openkrabt of wanneer er bacteriën in komen die een infectie kunnen veroorzaken. Hoe erg de jeuk ook is, het is vaak beter om er gewoon vanaf te blijven. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je de jeuk kan verminderen, waardoor een jeukend litteken opeens niet zo erg meer voelt. In deze tekst kijken we naar redenen waarom je litteken kan gaan jeuken en hoe je deze het beste kan behandelen.
TIP: Op zoek naar een hydraterende zalf tegen jeukende littekens? Gebruik deze >>
Wat is de oorzaak van een jeukend litteken?
Littekens zijn het bewijs van een herstelde wond. Ze ontstaan op de plek waar een wondje is geweest en vormen de nieuwe laag van de huid op die plek. Wanneer een litteken zichtbaar is, betekent dit echter niet dat alles al 100% is genezen. Een litteken heeft tijd nodig om te verouderen en om goed en stevig de huid te beschermen. Ook kan je litteken gaan jeuken en wel door de volgende mogelijke oorzaken (1):
Droge huid:
Zeker in de koude jaargetijden kan je te maken krijgen met een droge huid over je hele lichaam. Dit kan jeuk veroorzaken op allerlei verschillende plekken, inclusief je littekens. Omdat je litteken nog erg gevoelig is, zal deze in veel gevallen dus gaan jeuken. Het is daarom belangrijk dat je deze goed verzorgd en beschermt.
Strakke huid/trekkende huid:
Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en het rekt normaal gesproken heel goed mee. Dit is maar goed ook, want als mens maak je dagelijks veel verschillende bewegingen waarbij je je ledematen strekt. Littekens zijn echter minder soepel. Dit komt doordat ze uit een ophoping van collageen bestaan, wat minder flexibele is. Wanneer de huid van je litteken en rondom je litteken erg veel trekt, kan dit kleine scheurtjes veroorzaken die gaan jeuken.
Gewichtsverlies of toename:
Snelle veranderingen in je gewicht kunnen ook leiden tot een jeukend litteken. Dit heeft onder andere te maken met het trekken van de huid.
Nieuwe littekens:
Ten slotte heb je ook nog nieuwe littekens die kunnen gaan jeuken, gewoon omdat ze nieuw zijn. Dit komt omdat je lichaam nog bezig is met herstellen. De zenuwen onder je litteken zijn nog wat gevoeliger en de huid zal moeten wennen aan de nieuwe veranderingen. Hierdoor kan er ook jeuk ontstaan.
KORTOM:
Littekens kunnen gaan jeuken om allerlei verschillende redenen. Denk hierbij aan een droge huid, strakke huid, gewichtsverlies of -toename en nieuwe littekens. Elke oorzaak heeft weer andere bijpassende klachten, maar één ding blijft hetzelfde: het jeukt.
Edula® zalf tegen een jeukend litteken
Een jeukend litteken is natuurlijk helemaal niet fijn, zeker omdat je de net-gesloten wond niet opnieuw wil openkrabben. Het vergt daarom vaak veel wilskracht om er niet aan te zitten. Gelukkig kan je hulpmiddelen inschakelen om de jeuk te verminderen, zoals Edula® zalf. Deze zalf is door dermatologen en farmaceuten ontwikkeld en daardoor geschikt voor alle huidtypen. Bovendien is het heel zacht voor de huid en heeft het een voedend en hydraterend effect. Dit helpt om de huid soepel te houden.
Edula® zalf werkt jeuk remmend en helpt ook tegen ontstekingen en zwellingen. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de te behandelen plek en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter.
- Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
- Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
- Vermindert jeuk, pijn en roodheid
- Voorkomt ontstekingen
- Geschikt voor elk huidtype
- Veilig en natuurlijk
- Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwonden, eczeem, rosacea, droge huid en wondjes.
Andere tips bij een jeukend litteken:
- Masseer de huid zachtjes met schone en droge handen om het soepel te houden.
- Smeer het litteken regelmatig in met zonnebrandcrème om het goed te beschermen tegen UV-stralen.
- Blijft de jeuk aanhouden? Gebruik dan een koud kompres om de jeuk te verlichten.
- Gebruik alleen badproducten en wasmiddel zonder parfum of andere irriterende stoffen.
- Vermijd hele strakke of wrijvende kleding.
- Houd de huid goed vet en gevoed.
Een jeukend litteken kan in principe erg weinig kwaad, zolang je er niet te veel aan zit. Het beste kan je de plek behandelen met Edula® zalf en het verder met rust laten. Wanneer je de huid namelijk openkrabt, kan er een wondje ontstaan wat dan weer kan gaan infecteren. Bovenstaande tips zullen helpen om de jeuk te verminderen (2).
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>