huid rondom stoma verzorgen
14 december 2023

De huid rondom een stoma verzorgen, hoe doe je dat?

Heb jij een stoma of ken je iemand met een stoma? Dan is het handig om te weten hoe je de huid rondom een stoma verzorgen moet. Door de plaatsing en het gebruik van een stoma, kan de huid namelijk al snel geïrriteerd raken. Dit kan voor klachten zorgen die je liever wil voorkomen. Daarom leggen wij je in deze tekst uit hoe je je huid het beste kan verzorgen.

TIP: Op zoek naar een effectief middel om de huid rondom je stoma te verzorgen? Gebruik dan deze >>

Wat is een stoma?

Een stoma is een kunstmatige opening in de buikwand, waardoor ontlasting of urine het lichaam kan verlaten (1). Een stoma kan nodig zijn als de darmen of de blaas niet meer goed werken door een ziekte, een operatie of een ongeluk. Dit kan tijdelijk of blijvend zijn. Omdat de stoma geen sluitspier heeft, zoals de anus dat wel heeft, heb je geen controle over wanneer er ontlasting of urine uit komt. Om deze reden gebruiken mensen met een stoma een stomazakje. Dit zakje kan je gedurende de dag legen, maar moet wel elke dag vervangen worden vanwege hygiënische redenen. Het is belangrijk dat het zakje goed past en aansluit op de huid zodat je lekkage en huidirritatie kan voorkomen.

De huid rondom de stoma is gevoelig voor ontsteking en infectie, omdat deze in contact kan komen met ontlasting of urine. Ook kan de huid verweken door transpiratievocht onder de huidplak. De huidplak is het deel van het stomazakje dat op de huid wordt geplakt. Daarom is het belangrijk om de huid rondom de stoma goed te verzorgen en te beschermen.

Hoe moet je de huid rondom stoma verzorgen?

Het is dus erg belangrijk om de huid rondom je stoma te verzorgen om zo irritaties en infecties te voorkomen. Wij hebben hieronder een aantal tips voor je opgeschreven die je hierbij kunnen helpen (2, 3).

 • Maak zowel de stoma als de huid eromheen schoon met water en milde zeep wanneer je het stomazakje leegt. Zorg dat er geen fecale resten achterblijven. Dep de huid ook goed droog voordat je de huidplak weer opnieuw aanbrengt.
 • Knip de huidplak op maat en zorg dat er geen huid meer zichtbaar is tussen de stoma en de huidplak.
 • Verwissel het stomazakje regelmatig en tijdig, voordat hij te vol zit. Dit voorkomt lekken.
 • Scheer je haar rondom de stoma, want deze kunnen voorkomen dat het stomazakje goed vastgeplakt kan worden aan de huidplak.
 • Inspecteer de plek rondom je stoma dagelijks en check voor irritatie, roodheid of wondjes. Als je jeuk, pijn of wondjes ontdekt moet je contact opnemen met je arts.

De huid rondom stoma verzorgen met Edula® zalf

Wat ook heel belangrijk is wanneer je een stoma hebt is om de huid rondom de stoma goed te verzorgen. Hiermee voorkom je dat de huid uitdroogt en gaat irriteren. Edula® zalf is daar een perfect middel voor. Deze zalf is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zonder toegevoegde kleur- en geurstoffen. Daarnaast is het gemaakt op basis van een goudsbloem extract en is het geschikt voor alle huidtypen. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.

Edula® zalf helpt om de huid te hydrateren en voeden. Daarnaast is het ook erg effectief bij jeuk, roodheid, pijn en irritaties. Breng de zalf aan voordat je de huidplak aanbrengt en laat het, indien mogelijk, goed intrekken. Door de beschermende laag van Edula® zalf heb je al snel minder last van de huidplak en zorg je ervoor dat je huid goed beschermd blijft. Is de huid rondom je stoma gaan irriteren, dan kan je Edula® zalf 2 á 3 maal daags aanbrengen om de irritatie te verhelpen. Lees voor het gebruik de bijsluiter

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

 • Geschikt voor alle huidtypen
 • 100% natuurlijk
 • Hydraterend en vochtvasthoudend
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Hoe behandel je eczeem handen blaasjes?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0