Heb jij last van jeuk aan een litteken na een operatie?
Wanneer je een operatie ondergaat ontkom je eigenlijk niet aan een litteken. Naast dat het litteken een zichtbare herinnering is, kan het ook klachten geven zoals jeuk. Maar hoe ontstaat die jeuk? En belangrijker nog hoe kom je er vanaf? In het volgende artikel vertellen we je daar meer over en geven we je tips om van jeuk aan een litteken na een operatie af te komen.
TIP: Zoek jij de beste zalf om zo snel mogelijk van jeuk af te komen? Gebruik dan deze >>
Hoe ontstaat jeuk aan een litteken na een operatie?
Wanneer je geopereerd wordt worden (in de meeste gevallen) alle huidlagen door de chirurg doorgesneden. Dan hebben we het over de opperhuid, de lederhuid en onderhuids bindweefsel. Na de operatie gaat je lichaam direct aan de slag om die lagen te herstellen en de wond te genezen, dit is een complex proces. Het start met het proces van genezing om bloedverlies te voorkomen(1). Dit wordt gevolgd door de volgende 3 fases:
- De onstekingsfase, in deze fase reinigt het lichaam de wond
- De regeneratiefase, in deze fase wordt er nieuw weefsel aangemaakt
- De rijpingsfase, in deze fase gaat het litteken rijpen
De eerste fase duurt een paar dagen, de tweede zo’n 3 weken en de laatste fase tot maximaal 2 jaar. In deze gehele periode kan je jeuk ervaren en zelfs daarna kan je er nog last van krijgen. Je lichaam is in die periode bezig met het herstelproces van de wond. Dit gaat vaak gepaard met jeuk. Een tekort aan vocht speelt daarbij een rol, de beschadigde huid heeft namelijk moeite om vocht vast te houden. Daarnaast is je litteken in die periode ook extra gevoelig voor invloeden van buitenaf zoals droogte, kou of warmte.
KORTOM:
Wondgenezing is een complex proces met meerdere fases, tijdens al deze fases kan je last krijgen van jeuk aan je litteken
Jeuk litteken na een operatie behandelen met Edula® zalf
Jouw huid moet zichzelf na een operatie goed kunnen herstellen. Daarbij kan je hem een handje helpen. Je dient je litteken te hydrateren, waardoor het tekort aan vocht aangevuld wordt. Edula® zalf helpt om vocht vast te houden en maakt bovendien het littekenweefsel soepeler. Een gehydrateerd litteken zal minder snel jeuken en soepeler aanvoelen.
Heb jij dus last van jeuk aan een litteken na een operatie? Maak dan gebruik van Edula® zalf. Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product en is zeer geschikt om littekens te behandelen. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. Verder heeft het in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Dankzij het herstellende vermogen geneest een wond mooier en sneller en wordt de kans op een litteken aanzienlijk verminderd. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor het litteken wordt gehydrateerd. Daarnaast zullen klachten zoals pijn en jeuk verminderen of zelfs verdwijnen.
Gebruik:
Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag tot het litteken genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden! Lees voor het gebruik de bijsluiter
- Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
- Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
- Vermindert jeuk, pijn en roodheid
- Voorkomt ontstekingen
- Geschikt voor elk huidtype
- Veilig en natuurlijk
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>
Extra tips:
- Bescherm je litteken de eerste 2 jaar tegen UV straling. Door invloed van UV straling, van zowel de zon als zonnebank, kan een litteken gaan irriteren en jeuken.
- Stel je litteken de eerste 2 jaar niet bloot aan te grote temperatuurverschillen.
- Trek geen te strakke kleding aan over het litteken, zo kan er teveel druk op komen te staan en hierdoor kan het litteken geïrriteerd raken en gaan jeuken.
- Probeer niet te krabben, zo kan je het litteken beschadigen en de jeuk zelfs verergeren of verlengen.
- Koel het litteken om de jeuk te bestrijden, bijvoorbeeld met een ice pack in een theedoek.
Lees ook:
Extreem droge handen | Wil jij er zo snel mogelijk vanaf? | Met tips! (edulazalf.nl)