Een wond sneller laten genezen
20 juli 2021

Wil jij een wond sneller laten genezen?

Een wond is een onderbreking van de continuïteit van de huid door invloed van buitenaf, bijvoorbeeld een val. De huid is de eerste barrière van je immuunsysteem, wanneer dit doorbreekt wordt kan dat leiden tot een wondinfectie. Rede genoeg dus om de genezing van de wond te versnellen. Maar hoe doe je dat? In het volgende artikel vertellen we je daar meer over.

Zoek jij de beste zalf om wonden sneller te laten genezen? Gebruik dan Edula® zalf >>

Soorten wonden

  • Chirurgische wond: een chirurgische wond is een steriele wond die door een chirurg wordt gemaakt tijdens een operatie.
  • Snijwond: een snijwond is een wond die wordt veroorzaakt doordat de huid wordt opengesneden door een scherp voorwerp, bijvoorbeeld glas of een mes.
  • Schaafwond: een schaafwond is een verwonding waarbij op z’n minst de opperhuid (gedeeltelijk) is weg geschaafd. Dit ontstaat over het algemeen door het schaven langs een ruwe ondergrond.
  • Brandwond: een brandwond is een aantasting van de huid door hoge temperatuur of een bijtende stof. Brandwonden worden aangeduid in 1e, 2e, 3e en 4e graads brandwonden, dit is afhankelijk van de diepte van de verbranding.
  • Scheurwond: wanneer er teveel druk op de huid komt kan deze scheuren. De wondrand is vaak rafelig en onregelmatig.
  • Doorligwond: Te lang in dezelfde houding liggen kan de doorbloeding belemmeren en tot de vorming van een doorligwond leiden.

Proces tijdens genezing wond versnellen

Wondgenezing is een complex proces waarbij littekenvorming kan ontstaan. Direct nadat er letsel is opgetreden start het proces van genezing om bloedverlies te voorkomen.(1)

Dit wordt gevolgd door de volgende 3 fases:

  1. De ontstekingsfase; het lichaam reinigt de wond en start het genezingsproces. Het lichaam maakt littekenweefsel en collageenvezels aan om de huid te dichten. Kenmerkend in de fase is de roodheid van zowel de wond als de huid eromheen. Deze fase duurt zo’n 1 tot 4 dagen.
  2. De regeneratiefase; In deze fase wordt er nieuw weefsel aangemaakt. Onderdelen van de huid zoals zenuwen, bloedvaten en lymfevaten herstellen zich. Kenmerkend voor deze fase is de roodheid van de wond, rondom de wond wordt dit minder. Deze fase kan tot 3 weken duren.
  3. De rijpingsfase; Het litteken gaat rijpen en zal gedurende de tijd oppervlakkiger, soepeler en minder rood worden. Deze fase start na 3 weken en kan zeker wel 1 tot maximaal 2 jaar duren.

Naarmate de huid dieper en groter beschadigd, loopt de kans op dat de huid niet normaal hersteld en er zodoende een blijvend litteken ontstaat. Het is wetenschappelijk bewezen dat door een vochtige wondgenezing, de onstekingsfase en regeneratiefase sneller verlopen. Door de juiste wondbedekking te gebruiken creëer je een goed vochtig wond milieu.

KORTOM:
Wondgenezing is een complex proces met verschillende fases waarbij littekenvorming kan ontstaan

Wondinfectie

Wanneer je een wond hebt bestaat het risico dat je een bacteriële infectie oploopt, vooral bij een open wond. Een infectie is een verstoord evenwicht in het lichaam, waarbij bacteriën de overhand hebben. Dit verstoord het wondgenezingsproces.(2) Meestal komt zo’n infectie van de streptokokken of stafylokokken bacterie. Ook bij bijtwonden is er een verhoogde kans op een infectie. Wist je dat mensenbeten minstens zo gevaarlijk zijn als een beet van een hond of een kat? Menselijk speeksel bevat namelijk zeer veel bacteriën. Heb je nooit een tetanusprik gehad dan is het zaak deze binnen 3 weken alsnog te halen.

Hoe kan je het risico van een infectie verkleinen?

  • Door het stelpen van de bloeding.
  • Door het schoonmaken van de wond en het verwijderen van vuil met een nat washandje of pincet.
  • Wanneer een wond diep is dient deze gehecht te worden.
  • Door de wond te fixeren, bijvoorbeeld met een pleister of gaaskompres.

KORTOM:
Een infectie is een verstoord evenwicht in het lichaam, waarbij bacteriën de overhand hebben. Hierdoor wordt het wondgenezingsproces verstoord

Wat kan je zelf doen om genezing van een wond te versnellen?

  • Volg de adviezen van je behandelend arts op.
  • Hou voldoende rust, voor een goede genezing is rust zeer belangrijk.
  • Stop of matig met roken.
  • Vermijd intensieve sporten, zoals gewichtheffen in ieder geval in de eerste weken, maar blijf wel in beweging.
  • Gebruik je medicatie? Check dit dan met de arts. Sommige medicijnen kunnen van invloed zijn op het wondgenezingsproces.
  • Zorg ervoor dat je voldoende eet en voldoende eiwitten binnenkrijgt.
  • Drink voldoende water (zo’n 1,5 tot 2 liter per dag).
  • Start zodra de wond gesloten is, en een week nadat eventuele hechtingen verwijderd zijn, met het gebruik van Edula® zalf. Zo versnel je het genezingsproces en voorkom je overmatig littekenweefsel.

Genezing van een wond versnellen met Edula® zalf

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. Verder heeft het in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde bewezen. Edula® zalf verbeterd de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermende barrière waardoor de huid wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen genezen wonden mooier en sneller, waarbij de kans op een litteken aanzienlijk wordt verminderd. Daarnaast zullen eventuele klachten zoals pijn, roodheid of jeuk verminderen of verdwijnen.

Voor de versnelling en ondersteuning van wondgenezing kan je na het sluiten van de wond direct beginnen met het aanbrengen van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres, zo bescherm je de wond en creëer je tegelijkertijd een vochtig wond milieu. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden! Lees voor het gebruik de bijsluiter

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • Veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Genezing wond versnellen doe je met Edula zalf!

Lees ook:

Litteken borstvergroting | Zorg voor het beste eindresultaat! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0