puistjes kin
30 september 2022

Puistjes kin: Hoe ontstaan ze en wat kan je ertegen doen?

Iedereen heeft er wel eens last van: puistjes op je kin! De één heeft het zo nu en dan terwijl de ander ze juist met wat meer regelmaat heeft. Het kan erg vervelend zijn, zeker wanneer ze jeuken of wanneer je ze in de weg vindt zitten. Daarnaast lijkt het soms alsof tieners en pubers er meer last van hebben. Dit is voor hen natuurlijk ook erg naar. Gelukkig zijn er meerdere manieren waarop je puistjes op je kin kan behandelen en, in sommige gevallen, zelfs kan voorkomen. Lees snel verder!

Op zoek naar een zalf om puistjes het best te behandelen? Gebruik deze >>

Hoe ontstaan puistjes op je kin?

Puistjes kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar vaak zijn ze een gevolg van hormonale veranderingen. Dat is waarom tieners en pubers over het algemeen meer last van puistjes hebben. Ook zwangere mensen of mensen met een hormoonbehandeling zullen er sneller last van krijgen. In tegenstelling tot wat men soms denkt, ontstaan puistjes niet als gevolg van ongezond of vet eten (1). Puistjes ontstaan het meest op plekken zoals het gezicht, de borst, de rug, de schouders en de nek.

Je huid bestaat uit duizenden kleine poriën die de oppervlakte van je huid verbinden met de talgklieren. Deze klieren produceren talg, een olieachtige substantie dat helpt om dode huidcellen naar de oppervlakte van de huid te brengen. Soms produceert een talgklier te veel talg. Dit verstopt de porie met olie, dode huidcellen en soms ook bacteriën. De bacteriën gaan irriteren en veroorzaken zo een ontsteking. Deze ontsteking noemen we een puistje. Het puistje heeft vaak een witte kop met pus, maar niet altijd. (2)

Acne is een term voor een huidaandoening waarbij een persoon veel last van puistjes heeft. Het is een veelvoorkomende aandoening en zo’n 9,4% van de mensen wereldwijd heeft hier last van (3).

KORTOM
Puistjes kunnen op elke leeftijd ontstaan omdat ze een gevolg zijn van hormonale schommelingen en/of veranderingen. Een puistje ontstaat wanneer een huidporie verstopt raakt en gaat ontsteken. Acne is een huidaandoening waarbij een persoon veel last heeft van puistjes. Het is een veelvoorkomende huidaandoening. 

Welke soorten puistjes bestaan er?

Er is geen één type puistje. Er bestaan namelijk verschillende soorten die elk op hun eigen manier ontstaan. Ook zien ze er anders uit, waardoor je ze vrij makkelijk kan identificeren. Puistjes op je kin zijn namelijk niet allemaal hetzelfde. Welke soorten er bestaan, hebben we hieronder voor je opgeschreven.

  1. Whiteheads. Dit zijn puistjes die geen ontsteking bevatten. Ze ontstaan wanneer dode huidcellen, olie en bacteriën bij elkaar komen en een porie verstoppen. Ze zien eruit als een klein puistje, maar zonder de omliggende, rode ontsteking.
  2. Mee-eters. Dit zijn ook puistjes die geen ontsteking bevatten. Deze ontstaan wanneer de verstopping van de porie net boven de huid uitkomt. Hoewel deze verstopping niet per se zwart hoeft te zijn, ziet het er vaak wel zo uit. Daarom noemen we ze in het Engels “blackheads”.
  3. Een pukkel/puist. Dit is wel een ontstoken puistje. De opbouw is hetzelfde als die van een whitehead, alleen dit keer is er wel een ontsteking ontstaan. De plek wordt dan rood, gevoelig en vaak met een witte puskop.

Kan je puistjes op je kin voorkomen?

Omdat puistjes een gevolg zijn van hormonale veranderingen, kan je er niet altijd wat tegen doen. Soms ontstaan ze simpelweg gewoon zonder verklaarbare reden. Wel kan het helpen om je huid goed te verzorgen. Door regelmatig je gezicht schoon te maken, voorkom je dat je poriën verstopt raken en er puistjes kunnen ontstaan. Dit werkt echter niet in alle gevallen.

Puistjes op je kin behandelen met Edula® zalf

Wanneer je last van puistjes hebt kan je hier het beste zo veel mogelijk vanaf blijven. Door eraan te zitten kan je de ontsteking nog meer gaan irriteren en kan je zelfs de huid kapot maken, waardoor er een litteken ontstaat. Het beste kan je puistjes behandelen met de juiste producten, zoals Edula® zalf. Deze zalf is 100% natuurlijk en het werkt daarom goed bij de behandeling van puistjes en andere plekjes op de huid. Mocht je toch een puistje uitdrukken dan zal Edula® zalf helpen om een litteken te voorkomen.

Edula® zalf voedt en hydrateert de huid, waardoor het niet uitdroogt, ook wanneer je een puistje hebt. Daarnaast versoepelt het de huid, zodat deze nog makkelijk meebeweegt en de kans op een litteken kleiner is. Wat Edula® zo bijzonder maakt, is dat het ook nog eens helpt bij ontstekingen, jeuk en irritaties. Een jeukend puistje kan je daarom het beste insmeren met een klein beetje Edula® zalf om je van de jeuk en/of pijn te verlichten en het herstelproces bevorderen. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Veilig en natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Andere tips voor het behandelen van puistjes op je kin

  • Gebruik dagelijks een milde gezicht cleanser
  • Verzorg je huid met groene thee tegen ontstekingen
  • Zit niet met ongewassen handen aan je gezicht
  • Houd de huid gehydrateerd en gevoed
  • Krab de puistjes niet open, maar laat ze vanzelf verdwijnen

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

puistjes kin behandelen met Edula zalf

Lees ook:

Zalf voor littekens na operatie

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0