tepelkloven voorkomen, moeder die haar baby aan de borst heeft gelegd
2 maart 2021

Hoe voorkom of behandel je tepelkloven?

Als je borstvoeding geeft kunnen er scheurtjes in je tepel ontstaan, de zogenoemde tepelkloven. Dit kan de borstvoeding in de weg staan, omdat het pijnlijk is kun je zo niet genieten van het voeden van je baby. Tepelkloven zijn één van de meest voorkomende borstvoedingskwaaltjes. Veel nieuwe moeders krijgen er vroeg of laat mee te maken. Maar is hier nu niks aan te doen…? Zeker wel, in dit artikel geven we jou tips, maar laten we eerst kijken naar wat dit nu veroorzaakt en wat je er tegen kunt doen.

Wat zijn tepelkloven?

Tepelkloven is een aandoening waarbij langwerpige wondjes ontstaan op de tepelhuid. Dit wordt meestal veroorzaakt door de zogende baby, ondanks dat deze nog geen tanden heeft kan er flink kracht uitgeoefend worden op de tepel. De kloven zijn pijnlijk en er kunnen bacteriën in de melkklier binnendringen die een nog pijnlijkere melkklierontsteking kunnen veroorzaken.

TIP: Zoek jij de beste zalf om tepelkloven te behandelen? Gebruik dan deze >>

Wanneer spreken we van tepelkloven?

Het is vrij normaal om gevoelige of pijnlijke tepels te hebben in de eerste week dat je begint met borstvoeding. Je moet namelijk nog wennen aan de zuigkracht van je baby en het bindweefsel in de tepels moet nog worden opgerekt.

Na een week of twee zou je hier gewend aan moeten zijn en zou het niet meer pijnlijk moeten zijn. Je hebt waarschijnlijk last van tepelkloven als je tepels de hele voeding pijn doen, dit verergert tijdens de voeding of indien er scheurtjes/bloedende wondjes ontstaan. Omdat dit pijnlijk kan zijn kan het een rede zijn om tegen de volgende voeding op te zien of zelfs te besluiten over te stappen op flesvoeding i.p.v. borstvoeding. Dit zou zonde zijn, want tepelkloven zijn goed te behandelen!

Oorzaken van tepelkloven

Het verkeerd aanleggen van je baby is de meest voorkomende oorzaak(1). Vaak gebeurd dit in de eerste weken van de borstvoeding, je bent dan nog aan het oefenen met het aanleggen en je tepels moeten nog wennen aan het borstvoeding geven. Andere oorzaken kunnen het sabbelen, spruw of een te korte tongriem van je baby zijn.

Tepelkloven voorkomen

Voorkomen in plaats van genezen is natuurlijk altijd beter. Besteed dus veel zorg aan het correct aanleggen van je baby tijdens de borstvoeding. Probeer je baby een grote hap te laten nemen waarbij ook een deel van de tepelhof wordt meegenomen en niet alleen de tepel. De tepel komt dan meer achterin de mond van je baby en zo voorkom je dat je tepel beschadigd raakt door het harde gedeelte van het gehemelte van je baby. Pauzeer de borstvoeding even als het pijn doet en laat de baby opnieuw happen. Als je baby goed aan de borst drinkt verdwijnt de pijn snel en zal borstvoeding geven comfortabeler aanvoelen.

KORTOM:
Het is vrij normaal om gevoelige of pijnlijke tepels te hebben in de eerste week dat je begint met borstvoeding. Het verkeerd aanleggen van je baby is de meest voorkomende oorzaak. Het zou zonde zijn om over te stappen op flesvoeding i.p.v. borstvoeding, want tepelkloven zijn goed te behandelen!

Tepelkloven behandelen met Edula® zalf

Je hoeft echt niet te kiezen tussen stoppen met borstvoeding geven of de pijn maar verdragen, want borstvoeding geven hoort helemaal geen pijn te doen. Heb jij last van tepelkloven dan is dat gewoon te verhelpen. De wondjes kan je verzorgen met Edula® zalf. Smeer na de voeding een dun laagje op je tepel, dit zal het herstelproces versnellen en werkt ontstekingsremmend. Als je de zalf in de koelkast bewaart zal het ook een verkoelend effect geven. Je kan ook wat zalf aan de binnenzijde van je zoogkompressen smeren als je die gebruikt. Let op dat je voor de volgende voeding de tepels goed schoon wast.

Edula® zalf is een wondzalf, die Calendula oertinctuur bevat, bereid uit Calendula officinalis, in Nederland bekend onder de naam Goudsbloem. Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen.

Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. Lees voor het gebruik de bijsluiter

Edula® zalf heeft een lichte aangename geur en is uitstekend geschikt voor alle huidtypen en laat zich snel en soepel verwerken.

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn en overtuig jezelf.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Edula® zalf geeft de volgende tips:

  • Wissel de houding af, zo worden je tepels op een andere manier belast.
  • Wissel voldoende af van borst, zodat beide tepels evenredig belast worden.
  • Leg je baby wat vaker aan, indien je baby minder honger heeft zal hij/zij minder gulzig drinken.
  • Verschoon vochtige zoogkompressen tijdig.
  • Laat je tepels regelmatig luchten en slaap bij voorkeur zonder bh.
  • Doen je tepels teveel pijn, kolf dan (tijdelijk) af en geef je moedermelk in een flesje.
  • Draag alleen katoenen bh’s en gebruik eventueel zoogkompressen om je tepels extra te beschermen.
  • Gebruik Edula® zalf, dit zal het herstelproces versnellen en werkt ontstekingsremmend.

Borstontsteking

Een borstontsteking kan veroorzaakt worden door een bacterie in de tepelkloof of door ophoping van melkklieren in je borst. In het laatste geval moet je je baby juist wel aan de pijnlijke borst leggen, zo verminder je de melkophoping. Heb je last van een harde, rode of pijnlijke borsten neem dan contact op met je huisarts. Deze kan advies geven of de ontsteking behandelen met antibiotica.

Tepelkloven: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Luieruitslag baby? | Behandel dit effectief met Edula® zalf! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0