Schaafwond herstel: Hoe lang duurt het en hoe kan je het proces ondersteunen?
Ken je het gevoel? Dat je valt en je huid over de stoep schraapt? Dat is natuurlijk erg vervelend en het eindresultaat is vaak een schaafwond die branderig en pijnlijk aanvoelt. Schaafwonden kunnen heel naar aanvoelen en je huid kan er nog wat langer gevoelig zijn. Toch zijn ze over het algemeen redelijk onschadelijk mits je ze op de juiste manier behandeld. Schaafwond herstel is een proces dat verschilt per persoon en per wond. Juist daarom is het belangrijk om de basis onder de knie te hebben, zodat je goed met het herstelproces kan beginnen. Wij hebben wat informatie voor je verzameld en hier opgeschreven. Lees snel verder!
TIP: Op zoek naar een zalf om schaafwonden goed mee te behandelen? Gebruik deze >>
Wat is een schaafwond?
Een schaafwond is een wond dat ontstaat wanneer je huid langs een ruw oppervlakte beweegt. Soms wordt het ook een schram genoemd. Het is een veelvoorkomend letsel dat voornamelijk voorkomt op de ellebogen, knieën, schenen, enkels en soms ook op het gezicht.
Wanneer je een schaafwond hebt, kan deze erg pijnlijk aanvoelen. Dit komt omdat de bovenste laag van de huid weggeschrapt is, waardoor de zenuwen wat meer aan het oppervlakte komen te liggen. Toch bloeden deze wonden vaak weinig of helemaal niet. Dit komt omdat de aders iets dieper in de huid liggen. Omdat de wonden niet diep zijn en vaak ook vanzelf weer helen, kan je de wond prima thuis behandelen en is medische interventie vrijwel nooit nodig. Dat gebeurt slechts in uitzonderlijke gevallen. (1)
Schaafwond herstel duurt meestal niet zo lang. Dit komt omdat het slechts een oppervlakkige verwonding is. Dit is ook de reden dat er niet altijd littekens ontstaan na het krijgen van een schaafwond. De huid kan zichzelf makkelijker herstellen. Wel kan het nog wat langer gevoelig aanvoelen.
KORTOM:
Een schaafwond ontstaat wanneer je met je huid langs een ruw oppervlakte beweegt. Het kan erg pijnlijk aanvoelen, maar een schaafwond bloedt meestal vrij weinig of helemaal niet. De meeste schaafwonden kan je prima thuis behandelen en ze herstellen redelijk snel.
Schaafwond herstel: Hoe behandel je het?
Om ervoor te zorgen dat de schaafwond goed kan herstellen, is het belangrijk om deze goed te verzorgen. De meeste verzorging vindt plaats direct na het ontstaan van de schaafwond. Dan is de huid nog open en kan het ook nog een beetje aan het bloeden zijn. Het schoonmaken van een schaafwond kan pijnlijk voelen, maar dit trekt snel weer weg. (2)
De stappen:
- Allereerst is het belangrijk dat je de schaafwond schoon maakt met een beetje schoon (kraan)water. Wanneer je geen water in de buurt hebt, is een ontsmettingsmiddel zoals jodium of Sterilon ook een goed alternatief. Hierbij verwijder je namelijk vuil uit de wond.
- Bij hardnekkig vuil kan het soms handig zijn om een pincet of zacht borsteltje te gebruiken om het vuil eruit te krijgen. Doe dit heel voorzichtig en gebruik altijd een pincet wanneer er mogelijk steentjes of glasscherven in de wond zitten. Bij zand is een zacht borsteltje vaak al voldoende.
- De meeste schaafwonden kan je prima in de open lucht laten drogen en herstellen. Als deze zich bevindt op een plek waar er vaak stof over de wond zit, kan een steriel verbandje of grote pleister goed van pas komen. Dit voorkomt dat de stof van je kleding aan de wond gaat plakken.
- Wanneer een schaafwond herstel niet snel verloopt, of wanneer de wond erg groot lijkt te zijn, kan je het beste contact opnemen met je (huis)arts of de eerste hulp. Zij kunnen dan inschatten of het nodig is om hier medische hulp bij in te schakelen of niet.
KORTOM:
Schaafwond herstel gebeurt volgens een aantal stappen. Het beste kan je de wond zo snel mogelijk schoonmaken. Soms is het nodig om hardnekkig vuil eruit te halen met een pincet of een zacht borsteltje. Daarna kan je de wond het beste laten herstellen in de open lucht. Heb je kleding dat de wond bedekt? Dan kan een steriel verbandje goed van pas komen.
Schaafwond herstel ondersteunen met Edula® zalf
Wanneer de wond aan het genezen is, kan je het proces nog verder ondersteunen met behulp van een zalf zoals Edula® zalf. Dit werkt het beste wanneer de wond gesloten is, maar nog wel gevoelig is. Edula® zalf helpt namelijk om de huid te hydrateren en voeden, waardoor het proces sneller verloopt. Daarnaast voorkomt het irritaties, zwellingen en ontstekingen.
Edula® zalf bestaat uit alleen natuurlijke ingrediënten die het herstelproces van je lichaam ondersteunen. Breng de zalf twee tot driemaal daags aan op de gesloten wond en laat deze goed intrekken. Indien dit niet goed lukt, kan je eventueel een steriel gaasje over de zalf leggen om deze meer ruimte te geven om in te trekken. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:
- Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
- Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
- Vermindert jeuk, pijn en roodheid
- Voorkomt ontstekingen
- Geschikt voor elk huidtype
- Veilig en natuurlijk
- Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwonden, eczeem, rosacea, droge huid en wondjes.
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>