Heb jij last van uitslag van een processierups? Behandel dit dan effectief
De processierups is de laatste jaren steeds meer in het nieuws en dat is niet gek, want hij kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoewel de een heftiger reageert dan de ander is het zeker wel verstandig om ze zoveel mogelijk te mijden. Maar waar komt die processierups zo ineens vandaan? Wat zijn nou precies de symptomen van uitslag van de processierups? En nog belangrijker wat kan je er tegen doen? In het volgende artikel vertellen we je daar meer over.
TIP: Op zoek naar de beste zalf om uitslag van een processierups te verhelpen? Gebruik dan deze >>
Wat is een processierups?
De processierups of eikenprocessierups is de naam van de rups van een nachtvlinder genaamd eikenprocessievlinder. Deze soort komt voor in Europa en Azië en zijn vaak te vinden in eikenbomen, vandaar ook de naam. De rups is behaard en een deel van die haren zijn brandharen. Iedere rups draagt tot wel honderdduizenden van die brandharen. Bovendien worden na iedere vervelling de haartjes weer vervangen door nieuwe exemplaren. Die brandharen worden door de rups gebruikt ter verdediging tegen insecteneters. Deze haren zijn ongeveer 0,2 tot 0,3 mm lang en hebben weerhaakjes waardoor ze zich makkelijk vastzetten in de huid en zachte weefsels. Deze microscopisch kleine brandharen worden afgegeven aan de lucht en deze kunnen ernstig irriterende ontstekingsreacties veroorzaken aan slijmvliezen en de huid.
In welke periode heb je last van de processierups?
Vanaf ongeveer half mei tot eind juni ontpoppen de processierupsen voor de derde keer en dan verschijnen de brandharen. Echter blijven die haren ook achter in een verlaten nest en kunnen zodoende zelfs nog jaren overlast geven. De haartjes verspreiden zich door de wind en zo kan je er tot wel 500 meter afstand aan blootgesteld worden. De processierups bestaat al zeker 250 jaar, maar werd vanaf de jaren 1990 steeds algemener in zowel Nederland als België. Het aantal meldingen van overlast ervan blijft steeds toenemen. In de zomer van 2019 werd het aantal meldingen zelfs verdriedubbeld!
Symptomen processierups uitslag
De brandhaartjes komen makkelijk op de huid terecht waar ze kleine ontstekingen veroorzaken. De brandharen geven een thaumetopoeïne-achtig eiwit af waarop het lichaam reageert met de aanmaak van histamine. Dit geeft de allergische klachten.(1) Het zorgt voor verdikte delen van de huid met kleine blaasjes en rode bultjes die hevig kunnen gaan jeuken. Er kunnen tot honderden van zulke ontstekingsreacties ontstaan. Vaak meerdere plekjes bij elkaar. Doordat men vaak gaat krabben aan de bultjes ontstaan korstjes die na enkele dagen er weer afvallen. De huidreacties zijn vaak zichtbaar op de onbedekte huid zoals het gezicht, de nek, de hals, de onderarmen en de onderbenen. Maar ze kunnen ook voorkomen op andere delen van het lichaam. Doordat men bijvoorbeeld zweet of krabt verplaatsen de microscopisch kleine haartjes zich makkelijk over de rest van het lichaam.
Daarnaast zijn slijmvliezen nog gevoeliger voor de haartjes. Wanneer ze in de ogen komen ontstaat een pijnlijke ontstekingsreactie. Wanneer de haartjes worden ingeademd kunnen ze ontstekingen van de luchtwegen of het maagdarmstelsel veroorzaken.
De klachten kunnen lijken op een astma aanval of hooikoorts. Met rode en opgezwollen ogen, een loopneus, huiduitslag, kortademigheid, hoesten, kriebel in de keel en moeite met slikken.
Mensen die al eens eerder in contact zijn geweest met de brandhaartjes zullen vaak ernstigere klachten krijgen wanneer ze er weer aan bloot worden gesteld.
Processierups uitslag behandelen met Edula® zalf
Wanneer je huid in aanraking is geweest met de brandharen van de processierups kan deze ernstig gaan irriteren en jeuken. In de paragraaf hieronder geven we je tips wat je in eerste instantie kunt doen. Daarna is het goed om de huid te kalmeren en het herstelproces te versnellen met Edula® zalf.
Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je huid wordt gehydrateerd. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. Edula® zalf zal je jeuk doen verminderen of zelfs verdwijnen.
Smeer de geïrriteerde huid twee- á driemaal daags in met Edula® zalf en het herstelproces zal aanzienlijk versneld worden. Wanneer je Edula® zalf in de koelkast bewaart zal het daarnaast ook een verkoelend effect geven. Lees voor het gebruik de bijsluiter
- Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
- Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
- Vermindert jeuk, pijn en roodheid
- Voorkomt ontstekingen
- Geschikt voor elk huidtype
- 100% veilig en natuurlijk
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>
Processierups uitslag, tips:
- Was minimaal je handen grondig met water en zeep. En borstel daarnaast je haren goed uit. Of stap onder de douche, zo voorkom je dat je de brandharen verder verspreid.
- Gebruik plakband, hiermee kan je proberen om je huid zoveel mogelijk te ontdoen van brandharen.
- Probeer krabben of wrijven zoveel mogelijk te voorkomen, zo voorkom je dat de brandharen dieper in de huid doordringen of zich over de rest van het lichaam verplaatsen.
- Wanneer je last van je keel krijgt en het dus hoogstwaarschijnlijk is dat je brandharen hebt ingeslikt is het verstandig een groot glas water te drinken.
- Was alle kledingstukken die in aanraking zijn geweest met brandharen op hoge temperatuur, zo voorkom je dat je huid in contact blijft met brandharen die in je kleding zijn achtergebleven.
- Hang je was niet buiten aan een drooglijn wanneer je weet dat er processierupsen in de buurt aanwezig zijn. Door de wind kunnen de brandharen op je kleding gaan zitten met alle nare gevolgen van dien.
- Was groenten en fruit uit eigen tuin zorgvuldig.
- Wanneer je een gebied met processierupsen echt niet kan mijden kan je je beschermen doormiddel van lange kleding, handschoenen, een pet, een bril en eventueel een mondkap. Maar zelfs dan kan bij het uittrekken van de kleding nog huiduitslag ontstaan.
- Probeer processierupsen niet zelf te bestrijden, maar neem contact op met de gemeente.
- Neem altijd contact op met je huisarts wanneer je ogen of huid ernstige reacties vertonen.
Lees ook:
Brandnetel jeuk | Verhelp dit snel met Edula® zalf! | Snelle levering! (edulazalf.nl)