Een brandnetel kan vervelende jeuk veroorzaken
27 februari 2021

Een brandnetel kan vervelende jeuk veroorzaken

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt; je loopt in de zomer met je open schoenen door een graspaadje en je voelt ineens wat in je huid prikken.. Brandnetels! Je merkt ze niet snel op, maar brandnetels kunnen voor flinke jeuk, een rode huid en prikkende huidirritatie zorgen. Wat is nu een brandnetel en hoe kan het voor deze symptomen zorgen? En belangrijker nog: hoe kom je nu zo snel mogelijk van brandnetel jeuk af?

TIP: Wil jij de beste zalf om jeuk van een brandnetel te behandelen? Gebruik deze >>

Brandnetel

De brandnetel is een plant met wel 45 soorten, waarvan er 2 in Nederland en België voorkomen. Dat zijn de grote brandnetel (Urtica dioica), die wel 2,5 meter groot kan worden en de kleine brandnetel (Urtica urens), die maximaal 50 cm groot wordt. Beide brandnetels hebben brandharen (uitstekels) aan de bovenzijde en rand van het blad en aan de stengel. Deze moet je dus zien te mijden, want de brandharen van de plant veroorzaken jeuk en een prikkende huidirritatie. De brandharen bevatten stoffen als histamine en verschillende soorten zuren.

De grote brandnetel wordt ook wel in gerechten verwerkt zoals soep of als kruidenthee gebruikt. Doordat je de bladeren kookt of droogt gaat de werking van de brandharen verloren. Brandnetels zijn vrij gezond omdat ze boordevol voedingstoffen zitten. Er worden ook kleren van gemaakt en brandnetels hebben zelfs geneeskrachtige werkingen. Extracten van de brandnetel kunnen therapeutische waarde bieden voor sommige medische aandoeningen zoals reuma(1).

Symptomen:

 • Jeuk
 • Rode- en geïrriteerde huid
 • Zwelling
 • Tintelend gevoel

Dovenetel

Naast de brandnetel bestaat er ook de dovenetel, die sterke gelijkenissen vertoond. Het grootste verschil is echter dat de dovenetel geen brandharen heeft en zodoende ook niet kan prikken. Wel handig om te weten als je de volgende keer met open kleding op stap gaat. De verschillen herken je doordat:

 • Dovenetels hebben kleurige bloemen, vaak wit, geel of paars. Brandnetels hebben onopvallende bloemen die geelgroen tot bruingroen zijn.
 • De bladkartels van dovenetels zien er anders uit, ze zijn “slordiger”.
 • De hoofdstengels van dovenetels zijn vierkant, terwijl brandnetelstengels bijna rond zijn.
Jeuk van een brandnetel wordt niet veroorzaakt door de hier afgebeelde dovenetel
voorbeeld van een dovenetel

Hoe ontstaat jeuk van een brandnetel?

Wanneer je tegen de brandharen van een brandnetel aanloopt, blijft er een klein haakje dat aan het uiteinde van de brandhaar zit, achter in je huid. Zelfs licht contact is al voldoende. Hierdoor komen er verschillende stoffen vrij die voor het jeukende en prikkende gevoel zorgen. De plekken waar je geprikt bent heten netelblaren.

Probeer krabben te voorkomen, de kans bestaat dat je huid nog meer geïrriteerd raakt waardoor je er nog langer last van zult hebben. En als je je huid kapot krabt bestaat er de kans dat er viezigheid in de wond komt.

KORTOM:
De brandharen van de brandnetel kunnen bij licht contact al stoffen afgeven die jeuk en een prikkende huidirritatie veroorzaken. Deze plekken heten netelblaren.

Hoe kan je jeuk van een brandnetel behandelen?

De symptomen zoals zwellingen, roodheid en jeuk houden over het algemeen maximaal een uur aan. Het tintelende gevoel kan echter nog uren aanhouden, vooral in combinatie met water. Heb je last van ernstige jeuk of een geïrriteerde huid dan kan Edula® zalf zorgen voor verlichting. Smeer de plek dun in met Edula® zalf voor het versnellen van het herstelproces. Indien in de koelkast bewaard zal het ook een verkoelend effect geven. Lees voor het gebruik de bijsluiter

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Dankzij het herstellende vermogen geneest de uitslag mooier en sneller.

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Brandnetel jeuk, andere tips:

 • Met een schone doek proberen om de uiteinden van de brandharen van je huid af te poetsen.
 • Een koud washandje, een ice pack of ijsblokjes erop leggen.
 • Plakband of ontharing wax gebruiken om de uiteinden van de brandharen van je huid af te trekken.
 • Ben je een beetje thuis in de planten, dan zijn er een aantal die je kan gebruiken om de symptomen tegen te gaan zoals; zuring, weegbree, paardenbloem, witte dovenetel, hondsdraf en goudsbloem.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Jeuk aan litteken? Dit kan je ertegen doen! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0