mometasonfuroaat zalf
13 december 2023

Wat is mometasonfuroaat zalf en waar wordt het voor gebruikt?

Heb je soms last van ontstekingen, jeuk, zwellingen of schilferingen van de huid? Dan is dit natuurlijk erg vervelend. Gelukkig bestaat er ook een oplossing voor het gebruik van een zalf, zoals mometasonfuroaat zalf. Dit is een medische zalf welke bij verschillende huidaandoeningen effectief is. In deze tekst leggen we uit wat de zalf is en hoe je het gebruikt.

TIP: Op zoek naar een veilig en natuurlijk alternatief voor mometasonfuroaat zalf? Gebruik deze >>

Wat is mometasonfuroaat zalf?

Mometasonfuroaat is een stof die ontstekingen in de huid remt, schilfering vermindert, jeuk stillend werkt en zwelling vermindert. Mometasonfuroaat zalf is een zalf die 1 mg mometasonfuroaat per gram product bevat. Het is een klasse 3-corticosteroïd (1). Dit betekent dat het een erg sterk werkzame stof is. Je kan het daarom ook alleen op recept van je huisarts krijgen.

Wat doet mometasonfuroaat zalf?

Mometasonfuroaat zalf wordt bij diverse huidaandoeningen gebruikt. Vaak zijn dit huidaandoeningen die gepaard gaan met ontsteking, jeuk, schilfering en zwelling. De meest voorkomende aandoeningen waarbij mometasonfuroaat zalf wordt voorgeschreven zijn eczeem, psoriasis, jeuk en lupus erythematodes (2). Dit zijn namelijk allemaal huidaandoeningen waarbij je last van jeuk, schilferingen, zwellingen of ontstekingen kan krijgen.

De manier waarop mometasonfuroaat zalf werkt is dat het de reactie in de huid onderdrukt. Hierdoor verminderen de symptomen en heb je er zelf minder last van. Het kan al binnen een paar uur gaan werken. Na een aantal dagen zal je ook meer fysieke veranderingen aan de huid zien. Zo zullen er minder schilfers zijn en kan de gezwollen huid weer wat zakken.

KORTOM:
Mometasonfuroaat zalf is een klasse 3-corticosteroïd. Dit is een sterk werkzame stof welke alleen op recept verkrijgbaar is. Het wordt ingezet bij huidaandoeningen en het helpt om de klachten te onderdrukken. 

Is mometasonfuroaat zalf schadelijk?

Mometasonfuroaat zalf is een effectief geneesmiddel voor huidaandoeningen, maar net als andere medicijnen kan het ook bijwerkingen hebben. De meest voorkomende bijwerkingen zijn huidirritatie, droge huid, branderig gevoel, jeuk, roodheid, verkleuring, dunner worden van de huid en striae. Ook kan je last krijgen van acne, haargroei, een allergische reactie of een verandering van de hormoonhuishouding. Hoewel deze bijwerkingen vaak erg mild zijn, kunnen ze wel erger worden naarmate je het medicijn langer gebruikt. Daarom is het belangrijk om de aanwijzingen van je arts op te volgen en de zalf niet langer dan nodig te gebruiken. Dit is ook, onder andere, de reden dat het alleen op recept verkrijgbaar is.

Op zichzelf is mometasonfuroaat niet schadelijk, maar er zijn bepaalde risicogroepen die de zalf beter niet kunnen gebruiken. Zo mag je de zalf niet gebruiken als je gevoelig bent voor een van de bestandsdelen of wanneer je een huidaandoening hebt die wordt veroorzaakt door een bacterie, schimmel, virus of parasiet. Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Dan moet je eerst met de huisarts overleggen of dit veilig genoeg is. Het is namelijk niet bekend of de werkzame stof schadelijk is voor het ongeboren kind of in de moedermelk terecht komt.

KORTOM:
Op zichzelf is mometasonfuroaat zalf niet schadelijk, maar het heeft wel bijwerkingen waar je rekening mee moet houden. Ook kan je de zalf beter niet gebruiken wanneer je gevoelig bent voor de bestandsdelen of last hebt van een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een schimmel, virus, bacterie of parasiet. 

Wanneer krijg je mometasonfuroaat zalf?

Omdat mometasonfuroaat zalf alleen op recept beschikbaar is, zal je eerst contact moeten opnemen met een huisarts voordat je deze voorgeschreven kan krijgen. Je kan bij de assistente je klachten doorgeven en zij maken een afspraak bij de huisarts voor je. Daar kan je je klachten beschrijven en laten zien. De arts beoordeeld dan of het voorschrijven van de zalf nodig is of dat je eerst nog andere, minder sterke, opties kan proberen.

Edula® zalf als veilig alternatief

Hoewel mometasonfuroaat erg effectief is bij huidaandoeningen, is het een vrij sterk medicijn welke je alleen moet gebruiken als het echt niet anders kan. Heb je slecht een beetje last van een huidaandoening of durf je het niet aan om dit medicijn te gebruiken? Dan is Edula® zalf een veilig en fijn alternatief.

Edula® zalf is namelijk een zalf op basis van 100% natuurlijke ingrediënten. Het wordt al meer dan 35 jaar gebruikt in de farmaceutische industrie en het is ontwikkeld in samenwerking met dermatologen. Hierdoor is het geschikt voor alle leeftijden en alle huidtypen. Ook is het zacht voor de huid en zit er geen gebruikslimiet op. Daarnaast kan je de zalf ook makkelijk zonder recept bestellen.

Je kan Edula® zalf gebruiken bij klachten als jeuk, pijn, schilfers, zwellingen en een brandend gevoel. Ook is het goed inzetbaar bij huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem, dermatitis en rosacea. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de huid en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Heb jij last van huiduitslag door antibiotica? Dit is wat je kan doen!

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0