eczeem crème
23 januari 2024

Wat is eczeem crème en hoe helpt het je huid?

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die jeuk, roodheid, schilfering en soms blaasjes of korstjes veroorzaakt. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals erfelijke aanleg, allergie, irritatie of infectie. Eczeem kan erg vervelend zijn en je zelfvertrouwen aantasten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om eczeem te behandelen en te voorkomen. Een daarvan is het gebruik van een eczeem crème. In dit artikel leggen we uit wat eczeem is, welke soorten eczeem er zijn en hoe je eczeem crème kan gebruiken om het te behandelen.

TIP: Op zoek naar een eczeem crème met echte resultaten? Gebruik dan deze >>

Wat is eczeem?

Eczeem wordt ook wel atopische dermatitis genoemd. Eczeem zelf is de verzamelnaam voor een groep huidaandoeningen die jeuk, uitslag en schilfers veroorzaken. Bij mensen met een lichte huid kan je het vaak herkennen aan rode, schilferige plekken. Bij mensen met een donkere huid ziet het er vaak juist paars, grijs, bruin of as-achtig uit. Een jeukende huid is het meest voorkomende symptoom (1).

Eczeem ontstaat door een overactief immuunsysteem, waardoor de huid sneller uitdroogt en hier kan je last van krijgen. Het is een chronische aandoening. Dit houdt in dat er geen permanente oplossing is. Je kan vaak slechts de symptomen bestrijden of onderdrukken. Eczeem is niet besmettelijk en kan dus niet doorgegeven worden aan anderen. Wel gaat het vaak gepaard met bepaalde allergieën zoals hooikoorts en allergieën voor huisstofmijt, honden en katten.

KORTOM:
Eczeem is een verzamelnaam voor een groep huidaandoeningen die jeuk, uitslag en schilfers veroorzaken. Het ontstaat bij een overactief immuunsysteem en het gaat vaak gepaard met bepaalde allergieën. Eczeem is niet besmettelijk. 

Welke soorten eczeem bestaan er?

Er bestaan in totaal wel 6 verschillende soorten eczeem, die elk hun eigen kenmerken en oorzaken hebben. De meest voorkomende soorten zijn:

 • Atopisch eczeem: dit is een chronische vorm van eczeem die vaak al op jonge leeftijd ontstaat. Het wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid van het immuunsysteem voor bepaalde stoffen, zoals huisstofmijt, pollen of dierenharen. Atopisch eczeem kan over het hele lichaam voorkomen, maar vooral in de knieholtes, elleboogplooien, nek en gezicht.
 • Contacteczeem: dit is een vorm van eczeem die ontstaat door een directe reactie van de huid op een irriterende of allergene stof, zoals zeep, parfum, nikkel of latex. Contacteczeem komt meestal voor op de plek waar de huid in contact is geweest met de stof, zoals de handen, de oren of de oksels.
 • Seborroïsch eczeem: dit is een vorm van eczeem die te maken heeft met een verstoorde talgproductie van de huid. Het komt vooral voor op de hoofdhuid, het gezicht, de borst en de rug. Seborroïsch eczeem wordt gekenmerkt door een rode, vettige en schilferige huid. Het kan ook gepaard gaan met roos of berg bij baby’s.
 • Nummulair eczeem: dit is een vorm van eczeem die zich uit in ronde, muntvormige plekken op de huid. De plekken zijn rood, schilferig en soms vochtig. Nummulair eczeem komt vooral voor op de armen en de benen.
 • Dyshidrotisch eczeem: dit is een vorm van eczeem dat vrijwel alleen op de handen en voeten voorkomt. Er ontstaan hierbij allerlei kleine blaasjes die erg kunnen irriteren. (2)
 • Hypostatisch eczeem: bij deze vorm ontstaat er eczeem laag op de onderbenen. Hypostatisch eczeem ontstaat als gevolg van een verhoogde druk in het veneuze systeem (bloedsomloop). (3)

Bestaat er een eczeem crème?

Ja, er bestaan verschillende soorten eczeem crèmes die je kan gebruiken om eczeem te behandelen. Een veelvoorkomende variant is er een die je alleen op doktersrecept kan krijgen. Dit is een hormoonzalf welke de ontstekingsprocessen in de huid onderdrukken waardoor je minder last van klachten hebt. Afhankelijk van de ernst van je eczeem, zijn er verschillende sterktes van de zalf die je kan gebruiken.

Omdat deze crèmes erg sterk zijn, is het belangrijk dat je ze alleen op voorschrift van de arts kan krijgen. Ook is het belangrijk om deze alleen te gebruiken wanneer je last hebt van eczeem klachten. Ze kunnen namelijk bijwerkingen met zich meebrengen zoals een dunnere huid, verkleuringen van de huid, huidstriemen en couperose. (4)

KORTOM:
Er bestaan effectieve crèmes tegen eczeem, maar deze bevatten vaak hormonen en zijn alleen op doktersrecept te krijgen. Ze helpen om de ontstekingsprocessen in de huid te onderdrukken.

Edula® zalf als eczeem crème

Wanneer je niet direct wil overstappen op een hormonale zalf, bestaat er gelukkig ook nog een andere optie zoals Edula® zalf. Dit is een natuurlijke en hormoonvrije zalf welke in veel gevallen helpt bij het bestrijden van eczeem. Doordat Edula® zalf een basis heeft van Goudsbloem, zorgen de natuurlijke eigenschappen van de zalf ervoor dat de huid hersteld en gevoed wordt.

Edula® zalf helpt bij klachten zoals jeuk, pijn, rode huid, een brandend gevoel, schilfers en blaasjes. Ook helpt het de huid te versterken en verzachten. Breng het twee á driemaal daags aan en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

 • Geschikt voor alle huidtypen
 • 100% natuurlijk
 • Hydraterend en vochtvasthoudend
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Zijn er andere methoden om eczeem te bestrijden?

Naast het gebruik van een eczeem crème, zijn er ook andere methoden om eczeem te bestrijden en te voorkomen. Enkele tips zijn:

 • Vermijd factoren die je eczeem kunnen verergeren, zoals allergenen, irriterende stoffen, stress, hitte, kou of droge lucht.
 • Houd je huid schoon en droog en was je huid niet te heet of te vaak. Vermijd geparfumeerde zepen en kies juist voor producten voor de gevoelige huid.
 • Houd je handen en nagels schoon en vermijd krabben aan de jeukende plekjes om ontstekingen of verdere irritaties te voorkomen.
 • Gebruik, bij droge lucht, een luchtbevochtiger in huis.
 • Neem contact op met je (huis)arts wanneer de eczeemklachten niet verdwijnen of alleen maar erger worden.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Wat is goed voor je gezicht wanneer het om je huid gaat?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0