littekens voorkomen: meisje krijgt een pleister op haar arm
29 juli 2021

Tips hoe je het beste littekens kan voorkomen

Een litteken komt tot stand na een huidbeschadiging. Je lichaam maakt collageen aan en wanneer het om een diepere wond gaat soms ook een teveel aan collageen. Dit extra weefsel is dus een litteken. Maar huidbeschadigingen zijn moeilijk te voorkomen, want een ongeluk zit in een klein hoekje en zelfs een klein wondje kan een litteken worden. Maar gelukkig zijn er wel manieren om littekens te voorkomen. In het volgende artikel vertellen we daar meer over en geven we je tips.

TIP: Zoek jij de beste zalf om littekens effectief te behandelen? Gebruik dan Edula® zalf >>

Proces wondgenezing

Wondgenezing is een complex proces waarbij littekenvorming kan ontstaan. Direct nadat er letsel is opgetreden start het proces van genezing om bloedverlies te voorkomen.(1)

Dit wordt gevolgd door de volgende 3 fases:

De ontstekingsfase; het lichaam reinigt de wond en start het genezingsproces. Het lichaam maakt littekenweefsel en collageenvezels aan om de huid te dichten. Kenmerkend in de fase is de roodheid van zowel de wond als de huid eromheen. Deze fase duurt zo’n 1 tot 4 dagen

De regeneratiefase; In deze fase wordt er nieuw weefsel aangemaakt. Onderdelen van de huid zoals zenuwen, bloedvaten en lymfevaten herstellen zich. Kenmerkend voor deze fase is de roodheid van de wond, rondom de wond wordt dit minder. Deze fase kan tot 3 weken duren

De rijpingsfase; Het litteken gaat rijpen en zal gedurende de tijd oppervlakkiger, soepeler en minder rood worden. Deze fase start na 3 weken en kan zeker wel 1 tot maximaal 2 jaar duren

Naarmate de huid dieper en groter beschadigd, loopt de kans op dat de huid niet normaal hersteld en er zodoende een blijvend litteken ontstaat. Het is wetenschappelijk bewezen dat door een vochtige wondgenezing, de onstekingsfase en regeneratiefase sneller verlopen. Door de juiste wondbedekking te gebruiken creëer je een goed vochtig wond milieu.

KORTOM:
Wondgenezing is een complex proces met verschillende fases waarbij littekenvorming kan ontstaan

Littekens voorkomen met vochtige wondgenezing

Klinische onderzoeken hebben duidelijk aangetoond dat wonden sneller genezen in een vochtige omstandigheid, en dat korstvorming wordt tegengegaan. Bovendien bevordert vochtige wondgenezing de groei en verplaatsing van cellen en zorgt ervoor dat noodzakelijke eiwitten in de wond blijven. Uit diverse uitgevoerde onderzoeken blijkt consequent dat vochtige wondgenezing helpt om littekens te voorkomen. Op die manier wordt een natuurlijk en vochtig milieu gecreëerd dat de huid nodig heeft om optimaal te herstellen. Omdat de huid vochtig gehouden wordt zal het normale genezingsproces verbeterd worden, waardoor de huid flexibeler blijft en bewegen minder pijnlijk is. Daardoor kan een wond tot wel 50% sneller genezen. De kans op een litteken wordt drastisch verminderd, wat leidt tot een beter cosmetisch resultaat.

KORTOM:
Met vochtige wondgenezing creëer je een natuurlijk en vochtig milieu wat de huid nodig heeft om optimaal te herstellen

Tips om littekens te voorkomen

Uiteindelijk is er niks ernstigs aan een litteken, want het is gewoon een natuurlijk proces van je lichaam. Echter kan het wel zo zijn dat je er last van hebt of dat het je stoort, vooral als het litteken op een zichtbare plek zit. Wij zetten een aantal tips op een rijtje om te helpen littekens te voorkomen of te minimaliseren.

  • Spoel een wond zo’n 1 á 2 minuten met lauwwarm water zonder zeep of ontsmettingsmiddelen.
  • Haal eventueel vuil uit de wond met een nat washandje of een pincet.
  • Dek een wond af, met vochtige wondgenezing houdt je de wond soepel.
  • Vermoed je dat je wond begint te infecteren, ga dan langs de huisarts.
  • Maak gebruik van Edula® zalf. Zo versnel je het genezingsproces en voorkom je overmatig littekenweefsel.
  • Eet gezond, zo zorg je voor gezonde voedingstoffen in je lichaam en deze bevorderen de genezing van een wond.
  • Drink voldoende water (zo’n 1,5 tot 2 liter per dag).
  • Hou voldoende rust, voor een goede genezing is rust zeer belangrijk.
  • Voorkom krabben. Hoe langer het genezingsproces duurt, hoe zichtbaarder het litteken wordt.
  • Beschermen je litteken de eerste 2 jaar tegen de zon. Zorg dat het litteken bedekt is of gebruik minstens factor 30. UV stralen kunnen ervoor zorgen dat het litteken donkerder wordt.
  • Vermijd uitrekken, dit kan ervoor zorgen dat het litteken breder wordt. Vermijd zodoende zware sporten zoals gewichtheffen in de beginperiode.
  • Masseer een litteken, zo blijft het soepel en kan je pijn en jeuk verminderen.
  • Gebruik je medicatie? Check dit dan met de arts. Sommige medicijnen kunnen van invloed zijn op het wondgenezingsproces.

Litteken voorkomen met Edula® zalf

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product en zeer geschikt om een litteken te verzorgen. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. Verder heeft het in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde bewezen.

Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je wond wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen geneest de wond mooier en sneller. De kans op littekens wordt daardoor aanzienlijk verminderd. Daarnaast zullen eventuele klachten zoals pijn of jeuk verminderen.

Na het sluiten van de wond kan je direct beginnen met het aanbrengen van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag tot het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden! Lees voor het gebruik de bijsluiter

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Littekens voorkomen: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Littekenbehandeling | Edula® zalf | Ruim 35 jaar bewezen kwaliteit! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0