gehechte wond
15 december 2022

Gehechte wond verzorgen: Wat is de juiste manier?

Een wond hebben is niet fijn. Het kan pijnlijk zijn, soms weer een beetje opengaan en wanneer er een korstje begint te vormen, kan het ook nog eens flink gaan jeuken. In sommige gevallen heeft je lichaam wat extra steun nodig in de vorm van hechtingen om de wond beter te laten genezen. Een gehechte wond heelt over het algemeen hetzelfde als een niet-gehechte wond, alleen moet je er goed rekening mee houden tijdens de verzorging ervan. In deze tekst kijken we naar de mogelijke redenen waarom je een wond moet laten hechten en hoe je deze het beste verzorgd tijdens het helingsproces. Lees snel verder!

TIP: Op zoek naar een zalf om gehechte wonden sneller te herstellen? Gebruik deze >>

Waarom heb je hechtingen nodig?

Wanneer je een wondje hebt, is er in ieder geval één huidlaag beschadigt: de buitenste. Bij ernstigere wonden kunnen er meerdere huidlagen kapot zijn en kan het zelfs zo zijn dat er een diepe snede of scheur in de huid is ontstaan. Je lichaam is in staat om de meeste oppervlakkige wonden uit zichzelf te genezen (mits je deze goed schoon houdt). Wanneer de wond echter te groot is, zal het helen makkelijker en beter verlopen wanneer je hechtingen hebt.

Hechtingen worden vaak door een arts of medisch specialist gezet. Je huid wordt hierbij als het ware aan elkaar genaaid zodat je lichaam de wond gemakkelijker kan herstellen. Afhankelijk van de locatie van de hechtingen, worden deze er na een tijdje weer uit gehaald door een arts of lossen ze uit zichzelf op.

KORTOM:
Je lichaam is in staat om de meeste oppervlakkige wonden uit zichzelf te genezen, maar wanneer er meerder huidlagen beschadigd zijn kan een wond vaak makkelijker genezen wanneer deze gehecht is. 

Wanneer heb je hechtingen nodig?

Er zijn een aantal gevallen waarin je mogelijk een hechting nodig hebt. Vaak wordt er per wond gekeken of er een hechting nodig is. Onderstaande voorbeelden hebben vrijwel altijd een hechting nodig. Niet alleen om de wond makkelijker te laten genezen, maar ook voor de veiligheid (1). Je hebt een hechting nodig wanneer:

  • Je wond niet lijkt te stoppen met bloeden, ook niet wanneer je druk op de wond hebt uitgeoefend.
  • De wond lang en/of diep is.
  • Je een wond in je gezicht, mond, handen of genitaliën hebt. Deze lopen namelijk groter risico op infectie.
  • De wond is veroorzaakt door een dierenbeet, een mensenbeet, of een object dat mogelijk infectie kan veroorzaken (zoals een niet-steriel mes).
  • Er iets vast zit in de wond wat je er niet goed uit kan krijgen, zoals een stuk glas of bot.

Ook wanneer de wond in eerste instantie geen hechting nodig heeft, maar tijdens het helen toch begint te infecteren of opzwellen, is een hechting soms nodig. Heb je hier last van? Ga dan in ieder geval naar een arts om de wond goed schoon te laten maken.

KORTOM:
Een hechting wordt gezet wanneer je een wond hebt die niet makkelijk uit zichzelf kan genezen. Dit geeft het lichaam als het ware een zetje om zelfstandig verder te kunnen genezen. Er zijn verschillende situaties waarin je bijna altijd een hechting nodig hebt, zoals wanneer je bent gebeten. Ook wanneer je een niet-gehechte wond hebt die begint te ontsteken, kan de arts er soms voor kiezen om toch een hechting te zetten. 

Hoe kan je een gehechte wond het beste verzorgen?

In veel gevallen krijg je advies van je huisarts wanneer je een hechting hebt. Gebeurt dit niet, dan zijn er verschillende adviezen die voor vrijwel elke hechting gelden. Let op, we hebben het hierbij over externe hechtingen. Interne hechtingen werken vaak op een andere manier. (2)

Een hechting kan je het beste verzorgen door:

  • De wond droog en verbonden te houden tijdens de eerste dag.
  • Daarna rondom de wond 2x per dag met water schoon te maken. Gebruik hiervoor geen alcohol, dit kan het herstellen in de weg staan.
  • Je kan de wond daarna eventueel vet houden met zalf en een gaasje zodat er geen vuil in kan komen.

Wanneer je wond niet voorkomt op een plek waar er makkelijk bacteriën in kunnen komen (zoals de bovenarm), dan heb je soms geen verbandje of gaasje nodig. Wel is het belangrijk om contact met stoffen zo veel mogelijk te voorkomen.

KORTOM:
Een gehechte wond verzorg je het beste door drie stappen te volgen. Zo moet je de wond droog en verbonden houden. Daarna maak je de wond en rondom de wond zo’n 2x per dag schoon. Doe dit alleen met water. Ten slotte is het handig om de wond vet te houden met eventueel een gaasje erover. 

Een gehechte wond behandelen met Edula® zalf

Zoals je hierboven hebt gelezen, is het belangrijk om de wond goed vet te houden. Dit zorgt er namelijk voor dat de huid gehydrateerd blijft. Ook voorkom je hiermee dat er schadelijke bacteriën in komen. Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product en is zeer geschikt om een een wond te verzorgen nadat de hechtingen verwijderd zijn. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je wond wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen geneest de wond mooier en sneller. De kans op littekens wordt daardoor aanzienlijk verminderd. Daarnaast zullen eventuele klachten zoals pijn of jeuk verminderen.

Een week nadat de hechtingen zijn verwijderd kan je beginnen met het aanbrengen van Edula® zalf. Breng een laag Edula® zalf aan, waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 tot 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag tot het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden bij recente littekens!. Lees voor gebruik de bijsluiter

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:
  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • Veilig en natuurlijk
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

gehechte wond verzorgen met Edula zalf

Lees ook:

Schaafwond herstel: Hoe lang duurt het en hoe kan je het proces ondersteunen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0