

Borstvergroting voor en na: alles wat je moet weten
Een borstvergroting is een populaire ingreep onder vrouwen die meer volume, symmetrie of stevigheid in hun borsten willen. Bij deze chirurgische procedure plaatst de chirurg implantaten om de vorm en grootte van de borsten te verbeteren. Maar hoe ziet een borstvergroting er voor en na uit? Wat kun je verwachten van het resultaat? In dit blog nemen we je stap voor stap mee door het proces, zodat je goed geïnformeerd een beslissing kunt nemen.
TIP: Wil jij het litteken na een borstvergroting tot een minimum beperken? Gebruik Edula® >>
Waarom kiezen voor een borstvergroting?
Veel vrouwen overwegen een borstvergroting om verschillende redenen. Sommige vrouwen voelen zich onzeker over hun kleine of ongelijke borsten, terwijl anderen volume willen terugwinnen na gewichtsverlies, een zwangerschap of borstvoeding. Een borstvergroting kan niet alleen het uiterlijk verbeteren, maar ook het zelfvertrouwen vergroten. Voor veel vrouwen is het een manier om zich weer comfortabel te voelen in hun lichaam en kledingkeuze. Daarnaast kan een borstvergroting ook een oplossing zijn voor vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan en hun borsten willen laten reconstrueren.
KORTOM:
Er kunnen verschillende redenen zijn om voor een borstvergroting te kiezen. Zo kunnen ze het uiterlijk verbeteren, maar ook het zelfvertrouwen vergroten.
Het consult: de eerste stap naar jouw nieuwe look
Voordat je een borstvergroting ondergaat, is een consult met een plastisch chirurg essentieel. Tijdens dit gesprek bespreek je je wensen, de mogelijkheden en de verschillende soorten implantaten. Daarnaast bekijkt de chirurg je lichaamsbouw om een passende maat en vorm te bepalen. Hij legt de verschillende operatietechnieken uit, evenals de plaatsing van de implantaten (onder of boven de borstspier) en het type materiaal. Daarnaast bespreekt hij de risico’s en mogelijke complicaties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Het is belangrijk om al je vragen te stellen en goed voorbereid de operatie in te gaan.
KORTOM:
Een consult met een plastisch chirurg essentieel om je wensen, implantaatopties en operatietechnieken te bespreken. Daarnaast worden risico’s en complicaties uitgelegd.
De ingreep: hoe verloopt een borstvergroting?
Een borstvergroting wordt meestal uitgevoerd onder algehele narcose en duurt gemiddeld één tot twee uur. De chirurg maakt een kleine incisie op een strategische plek, vaak onder de borstplooi, rond de tepelhof of in de oksel, om zichtbare littekens te minimaliseren. Vervolgens wordt het implantaat zorgvuldig geplaatst. Dit zijn over het algemeen siliconen borstprothesen, die zijn ontworpen om het volume dat wordt ingenomen door borstklierweefsel te vervangen of te vergroten.(1) Deze kunnen onder of boven de borstspier geplaatst worden, afhankelijk van je lichaamsbouw en het gewenste resultaat. Na het plaatsen van de implantaten hecht de chirurg de incisie en begint het herstelproces. In sommige gevallen worden drains geplaatst om overtollig vocht af te voeren, wat helpt om zwelling en complicaties te verminderen.
KORTOM:
Een borstvergroting duurt gemiddeld één tot twee uur en wordt onder narcose uitgevoerd, waarbij de chirurg via een kleine incisie een implantaat plaatst. Hierna wordt de wond gehecht en start het herstelproces.
Borstvergroting voor en na: wat kun je verwachten?
Na de operatie is het resultaat meteen zichtbaar, maar de borsten zullen de eerste weken gezwollen zijn en een strakke uitstraling hebben. Dit komt doordat de huid en weefsels tijd nodig hebben om zich aan te passen aan de implantaten. Het definitieve resultaat is vaak pas na enkele maanden goed te beoordelen, wanneer de zwelling is afgenomen en de implantaten hun natuurlijke positie hebben ingenomen. De littekens zullen in de eerste maanden rood en opvallend zijn, maar na verloop van tijd vervagen ze geleidelijk. Het is belangrijk om geduldig te zijn en het herstelproces de tijd te geven die het nodig heeft.
Voor de ingreep:
- Je krijgt advies over de juiste implantaatmaat en -vorm die het beste bij je lichaam past.
- Je moet rekening houden met een hersteltijd van enkele weken waarin zware lichamelijke inspanning wordt afgeraden.
- Stoppen met roken en bepaalde medicatie kan nodig zijn om de genezing te bevorderen en complicaties te verminderen.
- Zorg ervoor dat je iemand hebt die je na de operatie naar huis kan brengen en de eerste dagen kan ondersteunen.
Na de ingreep:
- Er kan zwelling, gevoeligheid en een strak gevoel in de borsten optreden, wat geleidelijk zal afnemen.
- Je dient een speciale ondersteunende bh te dragen om de implantaten op hun plek te houden en de borsten de juiste vorm te laten aannemen.
- Vermijd zware lichamelijke inspanning in de eerste weken om het herstel niet te verstoren en complicaties te voorkomen.
- Volg de instructies van je chirurg nauwkeurig op en kom op controle afspraken om het herstel goed te laten verlopen.
KORTOM:
Na de operatie zijn je borsten direct zichtbaar veranderd, maar door zwelling en een strakke uitstraling is het definitieve resultaat pas na enkele maanden goed te beoordelen. Vooraf krijg je advies over de juiste implantaatmaat en hersteltijd.
Herstelproces en nazorg
Een goed herstelproces is cruciaal voor een optimaal resultaat. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en de adviezen van je chirurg op te volgen. De meeste vrouwen hervatten na een week lichte werkzaamheden, maar artsen raden intensief sporten en zwaar tillen pas na zes weken aan. Gedurende de eerste maanden kunnen de borsten nog wat veranderen in vorm en positie, maar uiteindelijk stabiliseren ze zich. Het littekenherstel kan tot een jaar duren, afhankelijk van je huidtype en de nazorg die je toepast.
Natuurlijk herstel met Edula® zalf
Tijdens het genezingsproces is een goede verzorging van de littekens van groot belang. Edula® zalf is hier zeer geschikt voor. De natuurlijke ingrediënten ondersteunen de huidregeneratie, verminderen roodheid en helpen littekens sneller te vervagen. Door regelmatig Edula® zalf te gebruiken, blijft de huid soepel, gehydrateerd en wordt het herstelproces bevorderd. Dit zorgt niet alleen voor een mooiere genezing, maar helpt ook om het eindresultaat van je borstvergroting zo optimaal mogelijk te maken.
Edula® zalf is een natuurlijke zalf op basis van Calendula (Goudsbloem). Deze zalf is ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. De zalf is zowel voedend als hydraterend en het vormt tegelijkertijd een beschermlaagje die het litteken beschermt tegen irritaties en infecties. Edula® zalf helpt bij het verminderen van roodheid, zwellingen, jeuk en pijn.
Gebruik:
Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een steriel gaasje. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden wanneer je een recent litteken hebt! Lees voor het gebruik de bijsluiter
Wil je meer weten over borstvergrotingen of wondverzorging na een ingreep? Neem contact op met een specialist en ontdek de mogelijkheden!
Dit zijn alle voordelen van Edula® zalf op een rij:
- Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
- Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
- Vermindert jeuk, pijn en roodheid
- Voorkomt ontstekingen
- Geschikt voor elk huidtype
- Veilig en natuurlijk
Probeer Edula® zalf vandaag nog en ervaar direct de effectieve werking >>
Lees ook:
Litteken borstvergroting | Zorg voor het beste eindresultaat!