beste zalf tegen insectenbeten
13 december 2023

Wat is de beste zalf tegen insectenbeten?

Je bent vast wel eens door een wesp gestoken, of door een teek gebeten tijdens een wandeling. Insectenbeten zijn een veelvoorkomend probleem, vooral in de zomer. Ze kunnen jeuk, pijn, zwelling en soms zelfs infecties veroorzaken. Toch zijn ze, in Nederland, in de meeste gevallen onschadelijk. Wel is het fijn als je ze kan behandelen. In dit artikel lees je hoe je aan insectenbeten komt, hoe je ze kunt herkennen, wat het risico is en wat de beste zalf tegen insectenbeten is.

TIP: Op zoek naar de beste zalf tegen insectenbeten? Gebruik dan deze >>

Hoe ontstaan insectenbeten en hoe kan je ze herkennen?

Insectenbeten ontstaan doordat sommige insecten, zoals muggen, vlooien, teken, wespen en bijen, hun kaken of angel in je huid steken. Ze doen dit om zich te voeden met je bloed, om zich te verdedigen of om hun eitjes te leggen. In sommige gevallen spuiten ze tijdens het bijten of steken ook een klein beetje gif in je huid om het stollen van je bloed tijdelijk te voorkomen. Dit is niet schadelijk mits je geen allergie hebt, maar het kan wel flinke jeuk en irritatie veroorzaken.

Je kunt een insectenbeet meestal herkennen aan een klein, rood, rond bultje op je huid. Soms zie je ook een gaatje of een steekwondje in het midden. De beet kan erg jeuken of pijn doen, afhankelijk van het soort insect en je gevoeligheid. Sommige mensen krijgen ook een grotere, rode, warme en harde zwelling rond de beet, die wel een paar dagen kan aanhouden. Dit heet een lokale reactie.

Symptomen van een insectenbeet

Insectenbeten zien er vaak anders uit dan huidaandoeningen en andere reacties van de huid. Toch is het goed om te letten op de symptomen van een insectenbeet zodat je deze in de toekomst goed kan herkennen. De beet van verschillende insecten hebben echter ook verschillende symptomen. Daarom behandelen we de meest voorkomende beten hieronder en hoe je deze kan herkennen (1).

Muggenbeet:

Een kleine ronde plek die (licht) gezwollen is en jeukt. De huid is vaak ook iets meer roze gekleurd dan normaal.

Mierenbeet:

Opzwollen rode plekjes met een klein blaasje bovenop. De beten doen pijn, branden en kunnen tot een week jeuken.

Vlooienbeet:

Deze komen meestal voor bij de onderbenen en voeten. Het zijn kleine, jeukende rode plekjes met een soort roze of rode “halo” eromheen.

Bed wantsenbeet:

Een jeukende uitslag die verschijnt op onbedekte lichaamsdelen nadat je in bed hebt gelegen. De plekken zijn rood met een donkerder puntje in het midden.

Steekvliegen beet:

Pijnlijke en jeukende plekken die direct voorkomen na de beet.

Tekenbeet:

Vaak zie je de teek nog in je huid zitten. Draai deze er met een speciale tekentang uit of laat een arts dit doen. Zorg dat je het hele beestje eruit haalt zodat het hoofdje niet blijft zitten. De plek van de beet is vaak rood, licht gezwollen en er kan een soort “bullseye” plek vormen. Houd deze plek goed in de gaten, wanneer het groeit moet je contact opnemen met een arts in verband met de ziekte van Lyme.

Spinnenbeet:

De meeste spinnen in Nederland zijn onschadelijk, toch kan hun beet pijn doen. Vaak ontstaat er een kleine blaar die pijn kan doen en kan gaan jeuken.

Bijensteek:

De huid wordt rood en kan gaan jeuken. Bij honingbijen zie je vaak ook de angel nog in de huid zitten.

Wespensteek:

De huid rondom de steek zwelt op en gaat erg jeuken. De huid kan ook gevoelig aanvoelen.

KORTOM:
Insecten bijten of steken vanwege verschillende redenen. Sommigen doen het om je bloed te drinken, anderen om zich te verdedigen of om eitjes te leggen. Afhankelijk van het insect, kan je verschillende reacties krijgen. 

Beste zalf tegen insectenbeten, wat is het risico van insectenbeten?

De meeste insectenbeten zijn onschuldig en genezen vanzelf binnen een paar dagen. Je kunt de klachten verlichten door de beet te koelen met een natte doek of een ijsblokje, de angel te verwijderen als deze aanwezig is en om de ringen van de vingers te verwijderen wanneer je in je hand of vingers bent gestoken (2).

Soms kunnen insectenbeten echter ook ernstigere gevolgen hebben. Dit kan gebeuren als je allergisch bent voor het speeksel of het gif van het insect, of als je in je mond of keel bent gestoken. In dit geval kan er een ernstigere reactie optreden en is het belangrijk om contact op te nemen met 112.

Allergische reactie op een insectenbeet

Sommige mensen hebben een allergische reactie op insecten gif in het algemeen, anderen zijn allergisch voor specifieke insecten zoals bijen, wespen of muggen. In het geval van een allergie, is het altijd belangrijk om contact op te nemen met 112 wanneer je bent gebeten of gestoken. Bij een allergische reactie vindt de reactie vaak plaats over het hele lichaam in plaats van de plek van de beet/steek. Ook kan je last krijgen van andere symptomen zoals:

  • Galbulten
  • Roodheid en/of uitslag over het hele lichaam
  • Benauwdheid of een astma aanval
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Het dalen van de bloeddruk
  • Bewusteloos raken
  • In hele ernstige gevallen: anafylactische schok

Een allergische reactie kan binnen een paar minuten ontstaan. Soms duurt het langer en kan het tot een uur na de steek of beet plaatsvinden (3).

Bel altijd direct 112 wanneer je een allergie hebt of vermoed een allergische reactie te hebben op een beet of steek.

Edula® zalf: de beste zalf tegen insectenbeten

Hoewel je het liefste insectenbeten zou willen vermijden, is het ook fijn om te weten dat de beste zalf tegen insectenbeten gewoon bestaat. Edula® zalf helpt namelijk bij het behandelen van insectenbeten en steken waardoor je minder last hebt van de klachten en deze sneller verdwijnen.

Edula® zalf is gemaakt op basis van een Calendula extract (Goudsbloem). Dit extract heeft verschillende goede eigenschappen, waaronder het voeden en hydrateren van de huid. Daarnaast is het erg effectief bij gebruik tegen jeuk, pijn, zwellingen en een brandend gevoel. Dit is dus ideaal om aan te brengen na een wespensteek of een muggenbeet. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de beet en laat het goed intrekken. Je zult dien dat de plekjes snel kalmeren. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Veilig en natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Beste zalf tegen insectenbeten, hoe kan je insectenbeten vermijden?

Insectenbeten kan je nooit 100% voorkomen, maar de beste manier is om contact met insecten te vermijden. Dit kan je doen door:

  • Je huid te bedekken met lange mouwen, broekspijpen, sokken en schoenen. Doe dit vooral wanneer je door hoog gras of in een bos gaat wandelen.
  • Je huid in te smeren met een insectwerend middel zoals DEET. Citronella of eucalyptusolie helpen ook en zijn meestal ook geschikt voor zwangere mensen.
  • Geen ramen en deuren open te laten staan zonder hor ervoor.
  • Je blikje drinken altijd af te dekken.
  • Insectenkaarsen of andere middelen in je huis of tuin te branden, afhankelijk van waar je zit.
  • Geen broedplaatsen te creëren door je huis en tuin schoon te houden en geen afval, stilstaand water of dode bladeren te laten liggen.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf is de beste zalf tegen insectenbeten

Bekijk ook:

Op zoek naar een wondermiddel voor droge huid

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0