Roze huid nadat korst is geheeld
Een operatie, een ongeluk of zelfs een onschuldige valpartij… In het leven maken we veel gebeurtenissen mee die ervoor kunnen zorgen dat je een groot of klein litteken oploopt. Sommige mensen omarmen zo’n litteken als een herinnering aan een gebeurtenis of periode. Maar veel mensen willen zo’n litteken het liefste verhullen of indien mogelijk zo mooi mogelijk laten genezen. Van een litteken kan je behoorlijk last hebben, want het kan pijn doen of jeuken en in sommige gevallen zelfs de mobiliteit verhinderen. Indien zichtbaar kan een litteken ook je zelfvertrouwen aantasten. Vandaar dat een mooie wondgenezing belangrijk is. Er blijft een roze huid achter nadat de korst verdwenen is. Dit kan soms een blijvend litteken worden.
TIP: Zoek jij zalf waarmee je littekens het beste kan voorkomen? Gebruik deze >>
Roze huid na korst, hoe ontstaat een litteken?
Een wond bestaat vaak uit verschillende aspecten. Je ziet vaak roodheid, bloed en zwellingen. De huid is open geschaafd, gesneden of gescheurd en gaat bloeden. Kapotte bloedvaten veroorzaken het bloeden. De cellen in de huid activeren zich en bloedplaatjes in het bloed vermenigvuldigen zich. Zo zet het lichaam de genezing van de wond in werking. De huid creëert een beschermende korst, doordat het vrijgekomen bloed gaat stollen. Om zo de huid zo snel mogelijk te laten dichten. Onder de korst werkt de huid om extra huidcellen aan te maken. Deze vormen samen met de al bestaande cellen de nieuwe huid. Na een tijd zal de korst van de huid afvallen en de onderliggende huid zal er roze uit zien. Het lichaam maakt meer collageen aan bij diepe wonden. Je hebt dan een grotere kans op een blijvend litteken.
Roze huid na korst, hoe hersteld een wond?
Wanneer je bijvoorbeeld een schaafwond of snijwond oploopt, zal de huid zichzelf herstellen en door dit natuurlijke proces kan er littekenvorming optreden. In zo’n geval wordt de buitenste laag van de huid (opperhuid) beschadigd en strekt de wond zich uit tot in de lederhuid. De huid kan dit beschadigde weefsel niet op dezelfde manier vervangen, maar repareert de wond met bindweefsel. Je lichaam maakt collageen aan om de beschadigde huid te laten herstellen. Dit collageen verbindt de beschadigde huid en helpt om de huid weer te laten sluiten. Zelfs nadat de wond genezen is blijft het lichaam collageen aanmaken, wat ervoor kan zorgen dat er verandering optreedt qua vorm en grootte. Het litteken wat hierdoor zichtbaar wordt is soms ongelijkmatig en minder elastisch. Ook heeft het geen goede bloedcirculatie waardoor het in feite uitdroogt. Er zijn verschillende soorten littekens qua grootte en aanzicht en de kleur kan variëren.
De kans op een litteken minimaliseren
Om littekens te minimaliseren dien je omgevingsfactoren die tot een slechte wondgenezing kunnen leiden tot een minimum te beperken. Dit doe je door de wond schoon en vochtig te houden en de kans op infecties te minimaliseren. Daarnaast is het minimaliseren van medicatie die processen van wondgenezing remmen, het handhaven van voldoende voeding, pijnstilling, UV-bescherming en stoppen of matigen met roken van belang(1).
KORTOM:
Nadat de korst verdwenen is blijft er roze huid achter wat een blijvend litteken kan worden. Behandel het met een littekenzalf om dit te voorkomen.
Roze huid na korst behandelen met Edula® zalf
Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. In klinische toepassingen heeft het bij vele duizenden patiënten zijn waarde bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Door het gebruik van Edula® zalf zorg je voor een beschermlaagje. Zo wordt je wond gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen geneest de wond mooier en sneller. De kans op littekens wordt daardoor aanzienlijk verminderd.
Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. (en een week nadat eventuele hechtingen verwijderd zijn). Breng een laag Edula® zalf aan, waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres. Gedurende de eerste week 2 á 3 maal per dag, daarna 1 á 2 maal per dag tot het volledig is genezen. Niet inmasseren bij recente littekens! Lees voor het gebruik de bijsluiter.
- Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
- Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
- Vermindert jeuk, pijn en roodheid
- Voorkomt ontstekingen
- Geschikt voor elk huidtype
- 100% veilig en natuurlijk
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Vochtige wondgenezing
Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat wonden sneller genezen in een vochtige omstandigheid en dat korstvorming wordt tegengegaan. Vochtige wondgenezing bevordert de groei en verplaatsing van cellen en zorgt dat noodzakelijke eiwitten in de wond blijven. Er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd die allen bevestigen dat vochtige wondgenezing helpt om littekens te voorkomen. Er wordt zo een natuurlijk en vochtig milieu gecreëerd wat de huid nodig heeft om optimaal te herstellen. Omdat de huid vochtig gehouden wordt zal het normale genezingsproces verbeterd worden, waardoor de huid flexibeler blijft en bewegen minder pijnlijk is. Op deze wijze kan een wond tot wel 50% sneller genezen. De kans op een litteken wordt drastisch verminderd, wat leidt tot een beter cosmetisch resultaat.
Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>
Lees ook:
Huid herstellen | Edula® zalf | 100% veilig en natuurlijk? (edulazalf.nl)
Ik heb na een flinke krentenbaard infectie 2 rode/ roze plekjes boven mijn lip overgehouden. Ik denk dat dit de nieuwe huid is die in ontstaan onder de korsten. Daarom jullie edula zalf besteld. Om het roze wat sneller te laten verdwijnen. Alleen ik gebruik deze zalf nu 2 dagen en soms lijkt het of de huid juist wat roder wordt? Kan dat?
Enig idee hoe lang het duurt voordat deze huid weer dezelfde kleur wordt als de rest van mijn huid? Kan ik nu beter wel of niet smeren met de zalf?