schilfers neusvleugels
5 juni 2024

Wat kan je doen bij schilfers op je neusvleugels?

Wanneer je huid droog is, kan je last krijgen van schilfers. Een droge huid is de meest voorkomende rede dat een persoon last van schilfers krijgt. Er zijn echter ook andere mogelijke oorzaken waarbij schilfers slechts het symptoom zijn. Schilfers kunnen erg vervelend zijn en kunnen gaan jeuken, zeker wanneer ze op je gezicht zitten. Schilfers op je neusvleugels zijn daarom ook een veelvoorkomende klacht. In deze tekst leggen we je uit hoe deze schilfers ontstaan, welke andere symptomen er soms nog bij komen kijken en wat je kan doen om er vanaf te komen.

TIP: Wil jij direct van huidschilfers af? Gebruik dan deze zalf >>

Wat zijn de oorzaken van schilfers op je neusvleugels?

Er zijn verschillende oorzaken die schilfers op je neusvleugels kunnen veroorzaken. Dit heeft te maken met een combinatie van factoren zoals erfelijkheid, levensstijl, weersomstandigheden en de gevoeligheid van je huid. Wij hebben een aantal veelvoorkomende oorzaken voor je opgeschreven.

1. Uitdroging van de huid

Een van de meest voorkomende oorzaken van schilfers op je neusvleugels (en andere plekken op de huid) is een droge huid. Dit kan je krijgen wanneer de huid niet voldoende vocht vasthoudt en/of het beschermende vetlaagje van de huid verdwijnt. Factoren die hierbij een grote rol spelen zijn koude/droge lucht, te heet douchen, stress, te weinig vocht binnenkrijgen (1). Daarnaast kan je er ook last van krijgen wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent en daardoor veel je neus snuit of veel aan je neus zit met een zakdoekje.

2. Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een vorm van eczeem waarbij vooral klachten in het gezicht zichtbaar zijn. De huid wordt rood en er ontstaan schilfers op de huid. Het komt voor in zogenoemde “flares” waarbij je een periode met veel klachten hebt en een rustperiode waarbij de klachten weg of minder lijken te zijn. Hoewel de exacte oorzaak onduidelijk is, lijkt de gistsoort Pityrospo­rum ovale een rol te spelen bij het ontstaan hiervan (2).

3. Contact dermatitis

Je kan ook last hebben/krijgen van contact dermatitis. Dit is een aandoening waarbij je huid reageert op stoffen in de omgeving. Vaak komt dit voor bij stoffen waar je allergisch voor bent of stoffen waar je gevoelig voor bent. Denk hierbij aan graspollen, wol of bepaalde cosmetische producten. Contact dermatitis ontstaat alleen na contact met deze stoffen en verdwijnt na verloop van tijd wanneer je de irriterende stof verwijderd (3).

KORTOM:
Er zijn verschillende redenen waarom je last kan krijgen van schilfers op je neusvleugels. Vaak ontstaan de schilfers door uitdroging, een vorm van eczeem of door contact met een irriterende stof. 

Zijn er nog andere symptomen waar je last van kan krijgen?

Afhankelijk van de oorzaak van de schilfers, zijn er ook andere symptomen waar je last van kan krijgen. Per oorzaak hebben we een aantal bijbehorende symptomen opgeschreven zodat je zelf sneller kan identificeren wat de oorzaak van je huidschilfers zijn:

  • Uitdroging van de huid: De huid voelt droger en soms ook ruw aan. De neus is (behalve tijdens een verkoudheid) niet de enige plek waar je last van schilfers hebt. Andere lichaamsdelen zoals je ellebogen, oogleden en lippen kunnen ook droog en schilferig aanvoelen. De schilfers kunnen daarnaast ook gaan jeuken en er kunnen kloofjes ontstaan in de huid die, wanneer zij onbehandeld blijven, kunnen gaan bloeden.
  • Seborroïsch eczeem: Op andere plekken van het gezicht komen soortgelijke klachten voor, met name rondom de ogen, wenkbrauwen en de haarlijn. Ook in je hals en op je nek kan je hierbij klachten hebben. De huid is rood, voelt ruw aan en jeuk heel erg.
  • Schilfers op je neusvleugels bij contact dermatitis: Je hebt alleen schilfers op plekken waar je met een bepaalde stof in contact bent gekomen, zoals je hals wanneer je een wollen sjaal hebt gedragen of je gezicht wanneer je cosmetische producten hebt gedragen. Wanneer je de producten verwijderd, nemen de klachten af. Bij een allergische reactie zal je ook merken dat je ogen jeuken en droog aanvoelen, inclusief je oogleden. Daarnaast kan het zijn dat je neus ook verstopt raakt.

KORTOM:
Schilfers neusvleugels zijn vaak niet de enige klachten waar je last van hebt, afhankelijk van de oorzaak ervan. Bij uitdroging van de huid zal je vaak op andere plekken ook klachten opmerken, bij eczeem zie je veel dat de schilfers ook op andere delen van het gezicht voorkomen en bij contact dermatitis merk je vooral dat de klachten afnemen zodra je het irriterende product weghaalt. 

Edula® zalf als behandeling bij schilfers op je neusvleugels

Wanneer je last hebt van schilfers rondom je neusvleugels, is dit natuurlijk heel vervelend. Naast dat ze jeuken ziet het er vaak ook niet zo fraai uit. Je kan hier dan het beste een goede zalf voor gebruiken om de klachten te behandelen. Edula® zalf is hier een uitstekende optie voor, waardoor je snel van de schilfers af bent.

Edula® zalf is een natuurlijke zalf dat door dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. Het wordt daarbij ook al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. De zalf is effectief bij uitdroging en het vormt een beschermend laagje op de huid waardoor verdere uitdroging wordt voorkomen. Het werkt snel en je kan het ook gebruiken bij huidaandoeningen zoals eczeem, rosacea en psoriasis. Bovendien helpt het tegen jeuk, roodheid, pijn en kloofjes. Breng de zalf twee á driemaal daags aan en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Schilfers op je neusvleugels, bekijk ook:

Heb jij last van een schilferige huid in je gezicht? (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0