puistjes rond de mond
22 februari 2021

Puistjes rond de mond

Puistjes rond de mond, veel mensen hebben weleens last gehad van deze vervelende huidaandoening. Het is een gebied dat hier vrij vatbaar voor is, net zoals de kaaklijn en de kin. Het is een vorm van acne en het kan meerdere oorzaken hebben. Wat de oorzaken kunnen zijn en hoe je het kan voorkomen bespreken we in dit artikel.

TIP: Zoek jij zalf waarmee je puistjes het snelste kan verhelpen? Gebruik deze >>

De invloed van hormonen

Je hormoonspiegel stijgt tijdens de pubertijd, met als gevolg dat de talgklierproductie ook stijgt en hierdoor vaak acne ontstaat. Door het teveel aan talgklier raakt een afvoerkanaaltje verstopt en een bacterie veroorzaakt vervolgens een ontsteking wat resulteert in een puistje. Uit onderzoek is gebleken dat tot 20% van de tieners littekens overhoudt in het gezicht als gevolg van acne(1).

Echter hoeft dit niet alleen in de pubertijd te gebeuren, op latere leeftijd kan dit ook weer opspelen. Zo’n 90% van alle mensen heeft weleens last gehad van acne, maar ook 50% van de volwassen vrouwen en 25% van de volwassen mannen heeft er nog wel eens mee te maken.

Oorzaken van puistjes rond de mond

Hoewel de precieze oorzaak niet bekend is weten we wel dat er diverse huidverzorgingsproducten zijn die van invloed kunnen zijn op acne rond de mond, doordat deze de poriën van je huid kunnen verstoppen. De Latijnse benaming voor acne rond de mond is Dermatitis perioralis en komt veelal voor bij jonge vrouwen. De huid rond de mond is dan vaak rood, schilferig en het jeukt of voelt branderig aan. Typisch hierbij is dat er een smalle rand rond de lippen gevrijwaard blijft van puistjes of butjes. Het is verder niet besmettelijk. De volgende zaken kunnen van invloed zijn:

 • Lippenstift
 • Lippenbalsem
 • (zonnebrand) crèmes
 • Lotions
 • (uier) zalf
 • Foundation
 • Tandpasta
 • Gezichtsreinigers
 • Make up
 • Scheren
 • Langdurig dragen van een mondmasker

Voorkomen van puistjes rond de mond

Het is bekend dat bepaalde huidverzorgingsproducten die hierboven worden genoemd ingrediënten kunnen bevatten die acne rond de mond kunnen veroorzaken of verergeren, omdat ze de poriën kunnen verstoppen en de acne voedende bacteriën kunnen voeden. Dit is hetzelfde geval met bepaalde make-ups. Wees hiermee dus zuinig in gebruik of stop hier tijdelijk mee (zo’n 2 weken) om te kijken of dit effect heeft.

Tandpasta’s bevatten soms ingrediënten zoals natriumlaurylsulfaat, waarvan dermatologen vermoeden dat dit irritatie veroorzaakt, check dit dus even zodra je een nieuwe koopt.

Bij het scheren kan je huid geïrriteerd raken door het scheerschuim of door het scheermes. Heb je hier last van stap dan over op een elektrisch apparaat of een ouderwets scheermes met maar 1 mes.

Het langdurig dragen van een mondmasker kan ook zorgen voor puistjes rond je mond. Draag hem alleen zolang nodig en smeer eventueel de huid rond je mond dun in met Edula® zalf om dit te voorkomen.

Verder kunnen cortisone crèmes die in het gezicht worden aangebracht of de inname van medicijnen met cortisone de puistjes veroorzaken of verergeren. Is dit het geval, treed dan in overleg met de behandelend arts.

KORTOM:
Het gebied rond de mond is vrij vatbaar voor puistjes. Vaak is dit een vorm van acne. Verschillende verzorgingsproducten kunnen dit veroorzaken doordat ze de afvoerkanalen van talgklieren kunnen verstoppen.

Puistjes rond de mond behandelen met Edula® zalf

Puistjes verdwijnen in principe vanzelf, maar een huidaandoening zoals Dermatitis perioralis is vaak hardnekkiger en zal zodoende ook niet heel snel verdwijnen. Om het proces te versnellen kan je gebruik maken van Edula® zalf. Smeer de huid rond je mond de eerste week 2 á 3 maal daags dun in, daarna volstaat eenmaal daags tot de huid weer volledig hersteld is.

Edula® zalf is een wondzalf, die Calendula oertinctuur bevat, bereid uit Calendula officinalis, in Nederland bekend onder de naam Goudsbloem. Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen.

Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, zo verbetert het de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Verder werkt het wondhelend en ontstekingsremmend.

Edula® zalf heeft een lichte aangename geur en is uitstekend geschikt voor alle huidtypen en laat zich snel en soepel verwerken. Lees voor het gebruik de bijsluiter

 • Vochtvasthoudende en wond helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn en overtuig jezelf.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Puistjes rond de mond: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Litteken puistjes: Hoe ontstaan ze en hoe behandel je ze? (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0