paranoten gezond
4 oktober 2022

Zijn paranoten gezond? Wij hebben het voor je uitgezocht + TOP 5!

Je bent vast wel bekend met paranoten. Deze grote, licht gebogen noten zitten vrijwel in elke notenmix en zijn natuurlijk ook los verkrijgbaar. Maar zijn paranoten gezond? En wat zijn dan de gezondheidsvoordelen ervan? Wij hebben dit allemaal voor je uitgezocht en zullen dat hier vandaag aan je uitleggen. Daarbij hebben we ook een TOP 5 samengesteld met verschillende merken paranoten die je online gemakkelijk kan bestellen. Zo weet je gelijk waar jij de beste paranoten in huis kan halen!

Wat zijn paranoten?

Paranoten zijn de vruchten van de boom genaamd Bertholletia excelsa. Van nature komen ze voor in verschillende Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Brazilië. Dit is één van de redenen dat de paranoot in het Engels ook wel de “Brazil nut” wordt genoemd. Paranoten ontstaan pas wanneer de boom bestoven is door bijen die ook op orchideeën zijn gaan zitten. Doordat dit een ingewikkeld proces is, kan het soms wel tot wel 25 jaar duren voordat een boom vruchten begint te dragen (1).

Zijn paranoten gezond?

In Nederland kan je paranoten vrijwel in elke supermarkt kopen, maar ze zijn daar vaak onderdeel van een notenmix en worden minder vaak los verkocht. Paranoten zijn echter wel heel gezond en hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Paranoten hebben namelijk de volgende voordelen:

  • Ze zijn rijk aan selenium/seleen en slechts één paranoot bevat al 175% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) hiervan.
  • Paranoten ondersteunen het functioneren van de schildklier. Dit komt omdat selenium essentieel is voor het functioneren van de schildklier.
  • Ze werken ontstekingsremmend omdat ze heel veel antioxidanten bevatten die helpen het lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade. Daarnaast zorgt het selenium ervoor dat de paranoten je lichaam goed kunnen ondersteunen (2).
  • Het eten van paranoten kan helpen bij het verlagen van je LDL-cholesterol (slecht) en het verhogen van je HDL-cholesterol (goed) (3).
  • Ze zijn goed voor je hersenen. Paranoten bevatten Ellaginezuur, een zuur dat je hersenen ondersteunt. Dit stofje heeft een beschermend effect op je hersenen en kan zelfs helpen bij klachten van depressie. (4)

LET OP: Omdat paranoten een hoge concentratie selenium bevatten, is het belangrijk dat je er niet te veel in één keer eet. Een teveel aan selenium kan namelijk leiden tot vervelende bijwerkingen. Probeer daarom maximaal 5 paranoten per dag te eten (5).

Paranoten gezond: Onze TOP 5

  1. Valley of Tea – Bio Paranoten
  2. Let’s Get Nuts Paranoten
  3. Mattisson – Biologische Paranoten
  4. Paranoten bio
  5. Paranoten – 200gr

Natuurlijk is het erg fijn om te weten dat paranoten gezond zijn. Juist daarom willen we het je makkelijk maken door hieronder al een aantal links naar heerlijke paranoten te plaatsen, zodat jij ze gelijk in huis kan halen. Dat is nog eens mooi meegenomen!

1. Valley of Tea – Bio Paranoten

Als eerste hebben we de biologische paranoten van de Valley of Tea. Deze worden verkocht in een papieren verpakking van 700 gram die je kan sluiten met een druklijn. Ze zijn volledig biologisch en organisch verbouwd, wat betekent dat er geen schadelijke bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt voor deze plant.

paranoten gezond

Bestel hier de paranoten van Valley of Tea het goedkoopst >> 

2. Let’s Get Nuts Paranoten

Dan heb je de paranoten van Let’s Get Nuts. Deze noten worden in een kiloverpakking verkocht en zitten in een handige verpakking die je later gemakkelijk kan openen en sluiten. Je kan deze paranoten het beste koel en droog bewaren.

paranoten gezond nr2

Bestel hier de paranoten van Let’s Get Nuts het goedkoopst >>

3. Mattisson – Biologische Paranoten

Ben je op zoek naar biologische paranoten, maar wil je niet gelijk 700 gram kopen? Dan is het handige 200 g zakje van Mattisson perfect voor je! Deze paranoten komen in een handige composteerbare verpakking die je gemakkelijk kan opbergen. Dat is nog eens goed voor het milieu!

paranoten gezond nr3

Bestel hier de paranoten van Mattisson het goedkoopst >>

4. Paranoten bio

Deze biologische paranoten van Terrasana zijn zowel biologisch als organisch en komen in een handige plastic verpakking. Bij deze noten krijg je stapelkorting wanneer je meerdere verpakkingen van 250 gram besteld.

nummer 4 van de lijst

Bestel hier de paranoten van Terrasana het goedkoopst >>

5. Paranoten – 200gr

Ten slotte hebben we nog de paranoten als lekkere snack. Deze zijn van het merk Tres Bien en zijn licht gezouten en gebrand, wat zorgt voor een lekkere en knapperige smaak.

nummer 5 van de lijst

Bestel hier de paranoten van Tres Bien het goedkoopst >>

Paranoten gezond – Tot slot

Uiteindelijk gaat het erom welke paranoten je het liefste in huis haalt. Een grootverpakking is vaak goedkoper dan een klein zakje, maar biologische en organische producten zijn vaak ook weer wat prijziger. Daarentegen zijn die dan weer op een duurzame manier verbouwd, waardoor je bijdraagt aan het behouden van het milieu.

Wij hebben de TOP 5 paranoten volledig onafhankelijk en met zorg voor je samengesteld. Dergelijke lijsten zijn zelden helemaal objectief, want een persoonlijke voorkeur speelt altijd mee. Echter kan je uit de reviews van gebruikers zeer zeker een goed beeld krijgen van de prijs-kwaliteit verhouding en van het gebruiksgemak. Wij raden dus ook zeker aan om deze reviews te lezen.

Op zoek naar een zalf die je het beste kunt gebruiken bij een droge huid? Gebruik dan deze >>

Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Ben jij op zoek naar de beste tapasplank? Dit is de TOP 5!

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn
0