keizersnede litteken
25 maart 2021

Zoek jij de beste zalf om een litteken van een keizersnede te minimaliseren?

Indien je bent bevallen doormiddel van een keizersnede houdt je hier altijd een litteken aan over. Een keizersnede is een ingrijpende operatie waar je zeer zeker een aantal weken van moet herstellen. Door een goede verzorging kan het genezingsproces van de wond echter wel versneld en verbeterd worden. In het volgende artikel vertellen we hier wat meer over en geven we je tips.

TIP: Zoek jij de beste zalf om een litteken van een keizersnede te minimaliseren? Gebruik deze >>

Wat is een keizersnede?

Een keizersnede is een operatie waarbij je baby via de buikwand ter wereld wordt gebracht. De operatie duurt normaal gesproken zo’n 45 minuten. Een kwartier na het begin van de operatie wordt de baby meestal geboren. Daarna zal de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand sluiten met hechtingen. Gemiddeld 1 op de 6 vrouwen bevalt doormiddel van een keizersnede(1).

Hoe ziet een litteken van een keizersnede eruit?

Bij een keizersnede wordt er een horizontale incisie gemaakt ter hoogte van de bikinilijn. Het litteken dat je eraan overhoudt is meestal zo’n 15 cm lang. Het is ook mogelijk dat het litteken verticaal over het midden van je buik loopt, dit is vaak het geval bij een spoedbevalling of wanneer je kindje te vroeg geboren is. In de eerste dagen na de operatie ziet het litteken er rood en opgezwollen uit. Ook kan er nog wat bloed of wondvocht uit de wond lekken. Dit is normaal en vandaar dat je de eerste dagen na de operatie nog een verband op je wond hebt. De gynaecoloog hecht de wond meestal met oplosbare hechtingen. Deze hoeven dus niet verwijdert te worden, omdat ze vanzelf oplossen.

Indien de gynaecoloog wel hechtingen of nietjes plaatst die verwijderd moeten worden, dan wordt er een afspraak gemaakt om dit ongeveer een week na je ontslag uit het ziekenhuis te laten doen. Een verloskundige of de huisarts zou dit ook kunnen doen.

KORTOM:
Het litteken van een keizersnede is zo’n 15 cm lang en zit ter hoogte van de bikinilijn.

Het herstel van een litteken na een keizersnede

De eerste 2 weken na de bevalling kan je pijn hebben aan- en rondom het litteken. In deze periode kan het litteken er nog steeds rood en opgezwollen uitzien. Daarnaast zijn tijdens de operatie ook je buikspieren, de spieren van je baarmoeder en zenuwen doorgesneden. Je kan hier dus veel hinder door ervaren. Het kan bijvoorbeeld een trekkend of doof gevoel geven. Het herstel hiervan kan zo’n 6 tot 12 maanden in beslag nemen.

Het litteken kan op een gegeven moment gaan jeuken. Niks om je zorgen over te maken, want dit is namelijk een teken dat de wond aan het genezen is. Na 6 weken is de wond genezen, maar het litteken kan 1 tot 2 jaar nodig hebben om volledig te herstellen. In deze periode zal het litteken van rood en opgezwollen veranderen naar een litteken dat kleiner, vager en lichter van kleur wordt. Het litteken zal er eerst donkerrood of paars uitzien, daarna roze, hierna zal het in een aantal maanden naar wit vervagen. Een goede littekenzalf kan dit herstelproces versnellen en verbeteren. Houdt er wel rekening mee dat een litteken van een keizersnede nooit helemaal onzichtbaar zal worden.

KORTOM:
Na 6 weken is de wond genezen, maar het litteken kan 1 tot 2 jaar nodig hebben om volledig te herstellen.

Het litteken van een keizersnede verzorgen

Het herstelproces kan aanzienlijk verkort worden door een goede verzorging van het litteken. Een goede hygiëne en rust zijn hier de belangrijkste pijlers. De volgende tips helpen hierbij:

 • Neem voldoende rust

Voor een goede genezing is rust zeer belangrijk, doe daarom rustig aan in de eerste 6 weken.

 • Verschoon je wond dagelijks

Doe dit met lauw water en een ongeparfumeerde milde zeep. Douchen mag, maar baden mag pas weer zodra de wond niet meer vloeit. Pas op met het afdrogen, doe dit deppend.

 • Beperk lichamelijke inspanning

Doe geen zwaar lichamelijk werk zoals stofzuigen of de ramen lappen, sporten is in de eerste weken helemaal uit den boze.

 • Eet gezond, drink voldoende water en rook niet

Wellicht vanzelfsprekend, maar een ongezonde leefstijl zal het genezingsproces negatief beïnvloeden.

 • Draag losse en luchtige kleding

Dit voorkomt dat de kleding tegen de wond aan schuurt en deze zodoende geïrriteerd raakt.

 • Masseer het litteken

Na 6 weken kan je beginnen met het litteken regelmatig te masseren. Hierdoor houdt je het litteken soepel en zacht. Zo voorkom je ook verklevingen van het littekenweefsel.

 • Pas op met UV stralingen

Ga niet te lang en onbeschermd in de zon de eerste 2 jaar na je keizersnede. UV stralingen (ook van de zonnebank) kunnen het litteken doen verkleuren.

Het litteken van een keizersnede behandelen met Edula® zalf

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product en zeer geschikt om littekens te behandelen. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. Verder heeft het in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je wond wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen geneest de wond mooier en sneller en wordt de kans op een litteken aanzienlijk verminderd. Daarnaast zullen eventuele klachten zoals pijn of jeuk verminderen.

Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden! Lees voor het gebruik de bijsluiter

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Keizersnede litteken: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Pukkeltjes baby | Geen paniek, dit verhelp je snel met Edula® zalf (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0