handschoenen voor eczeem
12 december 2023

Handschoenen voor eczeem: Zijn ze nodig?

Eczeem is een chronische huidaandoening die roodheid, jeuk, droogheid en schilfering veroorzaakt. Het kan over het hele lichaam voorkomen en de handen worden er vaak wel door aangetast. Handeczeem kan erg vervelend zijn omdat je je handen veel gebruikt in het dagelijks leven. Je handen wassen met zeep kan al irritatie veroorzaken. Gelukkig zijn er handschoenen voor eczeem die je handen helpen te beschermen en verzorgen. In deze tekst leggen we je alles uit over deze handschoenen en hoe ze werken.

Op zoek naar een effectief middel tegen eczeem? Gebruik dan deze >>

Wat zijn handschoenen voor eczeem?

Handschoenen voor eczeem zijn speciale handschoenen die gemaakt zijn van zachte, ademende en hypoallergene materialen, zoals katoen, bamboe, zijde of zink (1). Deze handschoenen helpen je handen te beschermen tegen irriterende prikkels die je eczeem kunnen veroorzaken of verergeren. Denk hierbij aan prikkels zoals water, zeep, vuil, kou, hitte of chemicaliën. Een andere werking van de handschoenen is dat ze de werking van crèmes of zalven kunnen verbeteren doordat deze makkelijker in je huid kunnen trekken. Ook helpen ze tegen jeuk en pijn en geven ze je huid de tijd om te herstellen, omdat je zelf minder makkelijk aan je eczeem kan krabben.

Verbandhandschoenen

Er zijn verschillende soorten handschoenen voor eczeem, afhankelijk van het doel, de situatie en de voorkeur van de gebruiker. Zo zijn er katoenen handschoenen. Deze worden ook wel verbandhandschoenen genoemd. Je kan ze dragen onder vloeistofdichte handschoenen of ‘s avonds over je ingesmeerde handen. Ze zijn meestal gemaakt van katoen of zink en ze zijn dun, comfortabel en licht van gewicht. Deze handschoenen beschermen je handen ook tegen eventuele irritatie van vloeistof dichte handschoenen zoals latex of vinyl.

Semi-occlusieve handschoenen

Er zijn ook semi-occlusieve handschoenen. Deze kan je dragen in de plaats van vloeistofdichte handschoenen omdat ze wat zachter voor je huid zijn. Ze zijn meestal gemaakt van bamboe of zijde en ze zijn wat dikker dan katoenen handschoenen, maar nog steeds ademend voor de huid. Semi-occlusieve handschoenen beschermen tegen vocht, zeep of andere stoffen. Dankzij de ademende eigenschap kunnen ze je huid kalmeren, bacteriegroei remmen en de jeuk verminderen.

Gewone handschoenen

Natuurlijk kan je ook gewone handschoenen dragen. Deze draagt men meestal in de winter, maar je kan ze ook in andere seizoenen dragen om je huid te beschermen. Ze helpen je handen te beschermen tegen de meeste weersomstandigheden zoals kou, regen en wind. Gewone handschoenen zijn meestal gemaakt van katoen, wol, leer of een synthetische stof. Ze zijn wat steviger en warmer dan speciale handschoenen voor eczeem, maar ze kunnen wel de huid irriteren wanneer je gevoelig bent voor één van de stoffen of wanneer je ze niet goed verzorgd. Het is daarom belangrijk om goed-passende handschoenen te kiezen en om deze regelmatig te wassen.

KORTOM:
Handschoenen voor eczeem zijn speciale handschoenen die gemaakt zijn om je handen te verzorgen en beschermen tegen irriterende stoffen. Ze helpen daarbij ook om jeuk te voorkomen of ze bevorderen het intrekken van zalf of crème in je huid.

Wanneer zijn handschoenen voor eczeem nodig?

Wanneer je last hebt van eczeem kan je zelf bepalen of je hiervoor handschoenen wil gebruiken. Toch kunnen ze goed van pas komen, zeker wanneer je veel eczeem op je handen hebt. Afhankelijk van je hobby’s of beroep kunnen handschoenen voor eczeem goed van pas komen. Ben jij namelijk iemand die veel kookt of met irriterende producten werkt, dan helpen deze handschoenen je handen te beschermen en hoef je ze ook niet continu te wassen. Er zijn verschillende situaties waarbij handschoenen voor eczeem goed van pas kunnen komen.

Voorbeelden:

  • Werken met je handen. Wanneer je in de gezondheidszorg, voedselbereiding, schoonmaak, de bouw, kapper of andere beroepen uitvoert waarbij je veel in contact komt met irriterende stoffen en producten, zal je vaak je handen moeten wassen. Als je dan ook nog eens eczeem hebt op je handen, kan dit snel voor irritatie zorgen. Het gebruik van handschoenen helpt om je handen te beschermen en om ze te hydrateren.
  • Wanneer je veel schoonmaakt, klust of in de tuin werkt. Ook thuis gebruik je al snel vaak je handen voor verschillende dingen waardoor het belangrijk is om ze regelmatig te wassen. Denk bijvoorbeeld ook aan het snijden van zure vruchten en groenten zoals citroenen en tomaten (2). Ook hier kunnen handschoenen je handen beschermen tegen vuil en irritatie.
  • Als je vaak zalf of crème op je handen smeert. Het is natuurlijk erg fijn dat je de zalf op kan smeren, maar als je daarna je handen weer direct gebruikt bestaat er een kans dat de zalf niet goed opgenomen wordt. Door handschoenen te dragen, vergroot je de kans dat de zalf goed in je huid kan trekken.
  • Wanneer je snel last hebt van het weer. Nederland is een regenachtig land met gure wind. Wanneer je hier gevoelig voor bent, kunnen handschoenen helpen om je handen te beschermen tegen deze weersomstandigheden.

KORTOM:
Je bepaald zelf wanneer je handschoenen voor eczeem wil gebruiken, maar er zijn verschillende situaties waarbij ze toch goed van pas kunnen komen. Denk hierbij aan werken met je handen, veel in huis bezig zijn, zalf willen laten intrekken of last hebben van het weer. 

Edula® zalf bij eczeem handschoenen

Eczeem handschoenen zijn dus heel nuttig om te gebruiken wanneer je last hebt van eczeem op je handen. Ze helpen je handen te beschermen en kunnen het intrekken van zalf bevorderen. Een ideale zalf om te gebruiken in combinatie met handschoenen is Edula® zalf. Deze voedende en hydraterende zalf kan de huid kalmeren en herstellen en de handschoenen bevorderen tegelijkertijd het intrekken van de zalf.

Edula® zalf wordt gemaakt op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract en het is effectief bij jeuk, zwellingen, pijn en roodheid. Ook is het effectief bij eczeem, rosacea en psoriasis. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de huid en laat het goed intrekken. Draag er dus bij voorkeur eczeem handschoenen overheen. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Waarom heb je soms last van een droge huid rond je lippen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0