droge oren
19 juli 2024

Oorzaken en behandeling van droge oren

Droge oren kunnen heel vervelend zijn. Ze jeuken, irriteren en soms ontstaan er zelfs schilfers. Ook kan het hierdoor oncomfortabel worden om oordopjes te dragen of om wattenstaafjes te gebruiken. Er zijn verschillende dingen die droogte binnen of op de oren kunnen veroorzaken. In deze tekst kijken we naar de verschillende oorzaken en wat je kan doen om van je droge oren af te komen.

TIP: Wil je snel van droge oren af? Gebruik dan deze zalf >>

Oorzaken van droge oren

Er zijn veel verschillende dingen die droge oren kunnen veroorzaken. In veel gevallen heeft het te maken met je leefomgeving. Wanneer je veel aanwezig bent in een warme en/of droge omgeving, kunnen je oren hier ook last van krijgen. Ook bij plotselinge hitte zoals in de zomer kan je last krijgen van droogte. Daarnaast zijn er ook een aantal lichamelijke factoren die hierbij een rol kunnen spelen. De meest voorkomende oorzaken zijn (1):

  • Blootstelling aan zonlicht/hitte
  • Regelmatig zwemmen in water met chloor
  • (te) heet baden en douchen
  • Dehydratatie
  • Stress
  • Huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis
  • Roken
  • Huidallergieën/contact dermatitis

In sommige gevallen kunnen zowel externe als interne factoren een rol spelen. Wanneer je bijvoorbeeld extra gevoelig bent voor eczeem tijdens warm weer, is de kans groot dat je dan last krijgt van eczeem bij je oren. Ook als droge oren veel voorkomen in de familie, bestaat er een kans dat je er zelf ook last van krijgt.

KORTOM:
Er zijn verschillende oorzaken voor droge oren. Zo kan het te maken hebben met hitte en droogte in de buitenlucht, maar kan het ook veroorzaakt worden door een huidaandoening zoals eczeem of psoriasis. 

Droge oren behandelen

Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende oplossingen waar je gebruik van kan maken bij droge oren. Bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis kan je gebruik maken van dezelfde crèmes als die je voor de rest van je lichaam gebruikt wanneer je klachten hebt. Dit zijn vaak corticosteroïdenzalven of druppels. Soms kan je bij je huisarts ook specifieke oordruppels krijgen voor deze klachten.

Bij externe oorzaken zoals droog en/of warm weer kan je de oren het beste met een hydraterende en vette zalf insmeren. Als het erg jeukt, kan je met een vochtig doekje of speciaal schoonmaakstaafje de ingang van de oren schoonmaken. Hiermee haal je vuil en andere irriterende dingen weg. Let op dat je geen katoenen wattenstaafjes gebruikt. Deze halen vaak te veel oorsmeer weg, wat juist tot meer irritatie kan leiden (2). Gezonde oren zijn zelfreinigend, maar hebben soms alleen wat hulp nodig bij het weghalen van vuil.

In het geval van een andere oorzaak, zoals een schimmelinfectie, kan je bij de huisarts soms een antibioticum krijgen of een anti-fungale zalf.

KORTOM:
Afhankelijk van de oorzaak, kan je een speciale zalf gebruiken voor het behandelen van de jeuk. Bij andere oorzaken kan het schoonmaken en vet houden van de oren al voldoende zijn om de klachten te laten afnemen. 

Edula® zalf gebruiken bij droge oren

Zoals we in de tekst hierboven hebben benoemd, kan je droge oren prima behandelen met een vette en hydraterende zalf. Edula® zalf is hier dan ook een uitstekende keus voor. Deze natuurlijke zalf is ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en farmaceuten. Ook wordt het al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt.

Edula® zalf is een vette zalf dat de huid hydrateert en voedt. Daarnaast vormt het een beschermend laagje dat vuil en irriterende stoffen vangt, waardoor deze niet in de gehoorgang terechtkomen. De zalf is niet alleen geschikt bij gewone droge oren, maar het is ook erg effectief bij psoriasis, eczeem en rosacea klachten. Het helpt om de jeuk te verlichten en het voorkomt schilfers, roodheid en pijn. Breng de zalf twee á driemaal daags aan en laat het goed intrekken. Je hoeft het niet helemaal in je gehoorgang te smeren, slechts de oorschelp, oorlel en ingang zijn voldoende. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Voorkomt overmatig littekenweefsel
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Op zoek naar een wondermiddel voor droge huid

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0