Jonge vrouw met brandwond litteken op de borst
15 april 2021

Heb jij last van een litteken van een brandwond?

De huid is het grootste orgaan van het lichaam, dat het meest direct in contact komt met de omgeving. De huid is dus kwetsbaar voor verschillende soorten schade, in het bijzonder brandwonden(1). Heb jij last van een litteken van een brandwond? Dan kan je klachten zoals jeuk, roodheid en stugheid tegengaan met een goede hydraterende littekenzalf.

TIP: Zoek jij de beste zalf voor het behandelen van een litteken van een brandwond? Bestel deze >>

Diepte van de verbranding

Brandwonden worden aangeduid in 1e, 2e, 3e en 4e graads brandwonden, dit is afhankelijk van de diepte van de wond:

1e graads

Bij een eerstegraads verbranding spreken we eigenlijk niet van een wond, maar van een verbranding. De huid is dan gezwollen en rood. Hoewel een eerstegraads verbanding in enkele dagen weer volledig geneest, zonder littekens, kan dit wel zeer pijnlijk zijn. Een voorbeeld hiervan is een zonverbranding.

2e graads

Een tweedegraads brandwond kunnen we verdelen in oppervlakkige en diepe verbrandingen:
– Bij een oppervlakkige verbranding zijn de opperhuid en het bovenste gedeelte van de lederhuid verbrand. Kenmerken zijn glanzende roodheid, intacte blaren, een pijnlijk maar soepel huidoppervlak. De genezing duurt zo’n 2 weken. Vaak zonder littekens, maar het pigment in de huid kan wel verstoord zijn.
– Bij een diepe verbranding zijn de opperhuid en het grootste gedeelte van de lederhuid beschadigd. Kenmerken zijn een vlekkerige en doffe roze huid, kapotte blaren en een stug huidoppervlak zonder dat dit veel pijn veroorzaakt. De genezing duurt langer dan 3 weken en de kans op een litteken is groot.

3e graads

Bij een derdegraads brandwond zijn de opper- en lederhuid helemaal vernietigd. Ook het onderhuidse bindweefsel kan aangetast zijn. Kenmerken zijn een doffe witte tot bruine huid, kapotte blaren en de huid ziet er leerachtig uit. Doordat de zenuwuiteinden vernietigd zijn is de wond niet pijnlijk. De wond zal behandeld moeten worden door een chirurg. Er blijft altijd een litteken achter.

4e graads

Bij een vierdegraads verbranding is de wond zo diep dat naast de huidlagen ook bot- en spierweefsel vernietigd is. Kenmerken zijn verkoolde huid die er bleek of rauw uitziet. Deze situatie is zeer ernstig en zal behandeld moeten worden door een chirurg. Er blijft altijd een litteken achter.

KORTOM:
Afhankelijk van de diepte van de wond worden brandwonden aangeduid als 1e, 2e, 3e en 4e graads brandwond. Met daarbij oplopend de kans op blijvende schade.

Genezing van de huid na een brandwond

Afhankelijk van de diepte van de wond neemt het genezingsproces enkele dagen tot enkele jaren in beslag. Bij een tweedegraads brandwond gaat slechts een gedeelte van de huid verloren en zodoende kan deze met een speciale brandwondenzalf, donorhuid of speciale verbandmiddelen worden behandeld. Bij derde- en vierdegraads brandwonden zijn alle lagen van de huid vernietigd en zodoende moeten deze operatief worden behandeld middels een huidtransplantatie.

Als die huid stuk gaat ontstaat er een wond. Is de wond zo diep dat ook die onderliggende lederhuid is aangetast, dan kan deze nooit meer helemaal herstellen. Bij diepe verbrandingen houdt je helaas altijd littekens over. Deze zullen nooit helemaal verdwijnen. Na twee á drie jaar komt het littekens wel tot rust. Het litteken wordt vlakker en de kleur trekt bij. Nadat een brandwond aan de oppervlakte is genezen, gaat het herstelproces onder de huid door.

Het littekenweefsel maakt de huid sterker en bestand tegen schaven of stoten. Het litteken kan soms hobbelig en dik zijn. In beginsel kan het litteken er rood of paars uitzien, na een aantal maanden wordt het litteken dunner soepeler en zachter. Ook zal de kleur, indien er niet teveel pigment verloren is gegaan, weer geleidelijk aan terugkeren. Afhankelijk van waar de littekens zitten kan je er veel last van hebben. Littekens in de buurt van een gewricht kunnen de mobiliteit hinderen.

KORTOM:
Is de brandwond zo diep dat ook die onderliggende lederhuid is aangetast, dan kan deze nooit meer helemaal herstellen. Bij diepe verbrandingen houdt je helaas altijd littekens over. Deze zullen nooit helemaal verdwijnen.

Klachten van een brandwond litteken:

  • Pijn
  • Jeuk
  • Roodheid
  • Verdikking
  • Zwellingen
  • Droogheid
  • Huidbeschadigingen
  • Pigmentatieverschillen
  • Trekkerig gevoel
  • Bewegingsbeperking

Brandwond litteken behandelen met Edula® zalf

Heb jij klachten van een litteken van een brandwond dan is Edula® zalf zeer geschikt om dit te behandelen.

Een litteken is eigenlijk niets anders dan nieuwe huid die volop in een genezingsproces zit, daarbij kan het zeker wel wat hulp gebruiken. De herstellende huid heeft een grote behoefte aan water, daarom is het belangrijk deze te hydrateren. Wanneer dit niet gebeurd blijft er vocht uit het omringend weefsel onttrokken worden en kan de plek extra pijn gaan doen, gaan jeuken, verkleuren en trekkerig aanvoelen. Goed hydrateren is dus een manier om littekenvorming te minimaliseren en daarnaast pijn, jeuk en roodheid te doen afnemen en het litteken soepeler te maken.

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je litteken weer wordt gehydrateerd. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. Edula® zalf zal je klachten doen verminderen of zelfs verdwijnen.

Gebruiksaanwijzing

Heb jij een eerstegraads verbranding dan kan je direct beginnen met het smeren van Edula® zalf om de verbranding te verkoelen en zo de pijn te verminderen. Let op! Edula® zalf niet gebruiken bij een recent 2e, 3e of 4e graads brandwond. Dit kan pas nadat de huid gesloten is. Bij bestaande littekens van een brandwond zal Edula® zalf klachten zoals pijn, jeuk en roodheid doen afnemen en het litteken soepeler maken. Lees voor het gebruik de bijsluiter

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • Veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

Brandwond litteken, tips:

  • Breng tweemaal daags een hydraterende zalf aan. Dit houdt de huid soepel en veerkrachtig en verminderd jeuk en roodheid.
  • Gebruik niet te warm water tijdens het douchen of in bad gaan.
  • Trek geen te strakke kleding aan over het litteken, zo kan er teveel druk op komen te staan en hierdoor kan het litteken geïrriteerd raken of zelfs beschadigd.
  • Stel je litteken niet bloot aan te grote temperatuurverschillen.
  • Vermijd krabben, dit kan de huid kapot maken.

brandwond litteken behandelen met Edula zalf

Lees ook:

Huid herstellen | Edula® zalf | veilig en natuurlijk? (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0