Litteken wordt paars
Vrijwel iedereen heeft wel een litteken en vaak herinnert het je aan een bepaalde gebeurtenis. Je bent bijvoorbeeld ooit gevallen, hebt een operatie gehad of bent ergens mee uitgeschoten tijdens het klussen. Bij kleinere wondjes hersteld de huid zich weer zoals hij er voorheen uitzag, maar is de wond dieper doorgedrongen tot in de lederhuid dan krijg je vaak een blijvend litteken. Littekens zijn een natuurlijk onderdeel van huidgenezing. Het ideale litteken is smal, vlak, gelijk met het omringende weefsel en moeilijk te zien voor het ongetrainde oog vanwege de kleurovereenkomst(1). Echter kan een litteken ook ongemak en klachten geven, het litteken kan bijvoorbeeld verkleuren en er paars uitzien. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het gebruik van een goede littekenzalf.
TIP: Wil jij de beste zalf om littekens te behandelen? Gebruik dan deze >>
Klachten
Een gezonde huid heeft een aantal functies die een litteken mist, dit kan in veel gevallen ongemak veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn:
Om bovenstaande klachten te verminderen en/of te verlichten is de juiste verzorging van een litteken belangrijk. Je kunt bij recente littekens de zichtbaarheid verminderen. Bij oudere littekens kan je klachten verhelpen en het litteken soepeler maken.
Hoe ontstaat een litteken?
Een wond bestaat vaak uit verschillende aspecten. Je ziet vaak roodheid, bloed en zwellingen. De huid is open geschaafd, gesneden of gescheurd en gaat bloeden. Kapotte bloedvaten zorgen voor dit bloeden. Om het genezen van de wond in werking te stellen worden er cellen in de huid geactiveerd en bloedplaatjes in het bloed worden vermenigvuldigd. De huid creëert een beschermende korst, doordat het vrijgekomen bloed gaat stollen, om de huid zo snel mogelijk te laten dichten. Onder de korst werkt de huid om extra huidcellen aan te maken en deze vormen samen met de al bestaande cellen de nieuwe huid. Na een tijd zal de korst van de huid afvallen en de onderliggende huid zal er roze uit zien. Bij diepere wonden wordt er meer collageen aangemaakt en is er een grotere kans op een blijvend litteken.
Hoe wordt een litteken paars?
Wanneer je een wond oploopt, zal de huid zichzelf herstellen en door dit natuurlijke proces treed er littekenvorming op. In zo’n geval wordt de buitenste laag van de huid (opperhuid) beschadigd en strekt de wond zich uit tot in de lederhuid. De huid kan dit beschadigde weefsel niet op dezelfde manier vervangen, maar repareert de wond met bindweefsel. Je lichaam maakt collageen aan om de beschadigde huid te laten herstellen. Dit collageen verbindt de beschadigde huid en helpt om de huid weer te laten sluiten. Zelfs nadat de wond genezen is blijft het lichaam collageen aanmaken wat ervoor kan zorgen dat er verandering optreedt qua vorm en grootte. Het litteken wat hierdoor zichtbaar wordt is soms ongelijkmatig en minder elastisch. Ten opzichte van de normale huid is de doorbloeding in een litteken soms sterker, waardoor een litteken er rood of paars uit kan zien. Vaak is dit tijdelijk.
KORTOM:
Ten opzichte van de normale huid is de doorbloeding in een litteken soms sterker, waardoor een litteken er rood of paars uit kan zien. Dit is echter vaak tijdelijk.
Litteken wordt paars behandelen met Edula® zalf
Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je wond wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen geneest de wond mooier en sneller. De kans op littekens wordt daardoor aanzienlijk verminderd.
Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Breng een laag Edula® zalf aan, waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag tot het litteken genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden bij recente littekens! Lees voor het gebruik de bijsluiter
- Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
- Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
- Vermindert jeuk, pijn en roodheid
- Voorkomt ontstekingen
- Geschikt voor elk huidtype
- 100% veilig en natuurlijk
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>
Lees ook:
rood litteken verminderen | Edula® zalf | Al ruim 35 jaar bewezen kwaliteit! (edulazalf.nl)