knie operatie herstel
4 augustus 2022

Knie operatie herstel tips

Een knieoperatie is een heftige ingreep en gaat vaak gepaard met het plaatsen van een kunstknie. Dit kan voorkomen na een ongeluk, maar ook na slijtage van langdurig gebruik tijdens je leven. Het is een veelvoorkomende procedure en geheel veilig. Toch is het handig om te weten hoe je knie operatie herstel daarna verloopt zodat je op alles voorbereid bent en je je knieën zoveel mogelijk rust kan geven. In deze tekst leggen we wat uit over knieoperaties en wat je kan doen om je herstel soepel te laten verlopen.

Wil je het litteken op je knie minimaliseren? Gebruik deze zalf >>

Wat houdt een knieoperatie in?

Een knieoperatie kan om verschillende redenen voorkomen. Een veelvoorkomende reden van de operatie is slijtage, maar ook schade of een breuk kan een rede zijn. Afhankelijk van welke soort operatie je hebt, houdt het ook verschillende dingen in. Een knieoperatie voor slijtage gaat veel gepaard met het plaatsen van een kunstknie. Je eigen, versleten, bot wordt dan vervangen door een prothese waarna je (na het herstel) je knieën weer soepel kan bewegen. (1)

Een operatie bij gesleten of kapot kraakbeen wordt alleen uitgevoerd wanneer de knie daarna goed zal kunnen herstellen. Als de kans hierop klein is, wordt de operatie niet altijd uitgevoerd. Er wordt dan een soort “nep” kraakbeen in de knie geplaatst waarna je lichaam zelf het kraakbeen kan aanvullen of herstellen. (2)

Bij een gebroken knie komt een operatie alleen voor als er pinnen in gezet moeten worden. Zo kan het bot makkelijker op de juiste plek terug groeien, maar zal je been uiteindelijk nog wel in het gips moeten. Zo voorkom je dat je teveel beweegt met je been. (3)

KORTOM:
Je kan vanwege verschillende redenen een knieoperatie moeten ondergaan. Dit kan zijn vanwege het plaatsen van een kunstknie, gebroken kraakbeen of een gebroken knieschijf. 

Hoe werkt knie operatie herstel?

Na een knie operatie is het belangrijk dat je de tijd en de maatregelen neemt om te herstellen. Dit is heel erg belangrijk omdat goed herstel ervoor zorgt dat je spoedig je knieën weer soepel kan gebruiken. Doe je dit niet? Dan bestaat er een kans op complicaties of blijvende klachten met je knie. Volg daarom onderstaande tips om je knie operatie herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen. (4)

1. Bereid je woning voor op je herstel

Een huis waar je nog veel trappen moet lopen, oncomfortabele stoelen hebt en overal spullen op de grond hebt slingeren, is geen goed huis om in te herstellen. Bereid daarom je huis voor op je herstel. Zorg voor een bed in de woonkamer, waar nodig, en zorg ervoor dat je een comfortabele stoel hebt om in de kunnen zitten. Houd de vloer leeg of vraag iemand om hulp om drinken voor je in te schenken. Je kan ook een grijparm gebruiken om dingen buiten je bereik te pakken als dat nodig is.

2. Knie operatie herstel: Doe oefeningen

Je arts of fysiotherapeut zal je wat oefeningen meegeven om je knie soepel te houden. Het is belangrijk om je hieraan te houden en om ze regelmatig te doen. Begin niet uit jezelf aan deze oefeningen, maar vraag eerst aan je arts of het al mag. Zodra dat goed is, kan je zo nu en dan oefenen.

3. Doe rustig aan

Probeer niet direct weer allemaal dingen te ondernemen of te lopen. Neem voldoende rust en stop gelijk wanneer je pijn ervaart. Zo voorkom je dat je je benen weer overbelast.

Knie operatie herstel met Edula® zalf

Naast het verzorgen van je knie, is het ook belangrijk om je litteken te verzorgen. Nadat de wond is gesloten, kan je beginnen met het smeren van Edula® zalf. Deze zalf bestaat namelijk uit natuurlijke ingrediënten en heeft handige eigenschappen die helpen bij het herstellen en soepel houden van het litteken. Zo houdt het vocht vast en werkt het hydraterend zodat je huid niet uitdroogt. Daarnaast is het ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten en is het geschikt voor alle leeftijden en alle huidtypen.

Wat ook een pluspunt is van Edula® zalf is dat het helpt tegen zwellingen en ontstekingen, waardoor je minder snel last krijgt van jeuk, pijn of andere irritaties. Je kan de zalf dagelijks gebruiken, maar alleen wanneer de wond al gesloten is en de hechtingen verwijderd zijn. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Zo verzorg jij je lichaam na het benen laseren!

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0