eerstegraads brandwond op de hand van een man
7 mei 2021

Heb jij een eerstegraads brandwond opgelopen? Tips wat je er direct aan kan doen

Een eerstegraads brandwond kan je snel oplopen en je kan er flink last van hebben. Gelukkig houdt je aan een eerstegraads brandwond geen litteken over, maar je wilt wel zo snel mogelijk van de pijn af. In het volgende artikel geven we je tips voor een zo snel en goed mogelijk herstel van je huid.

TIP: Zoek jij de beste zalf om een eerstegraads verbranding direct te behandelen? Gebruik deze >>

Wat is een eerstegraads brandwond?

Bij een eerstegraads verbranding spreken we eigenlijk niet van een wond, maar van een verbranding. De huid is dan gezwollen en rood. Hoewel een eerstegraads verbanding in enkele dagen weer volledig geneest, zonder littekens, kan zo’n verbranding wel zeer pijnlijk zijn.

Bij een eerstegraads verbranding is alleen de opperhuid beschadigd. De pijn wordt veroorzaakt doordat de zenuwuiteinden worden geprikkeld. Wanneer er ook een gedeelte van de lederhuid is beschadigd spreken we van een tweedegraads brandwond. Wanneer er blaarvorming optreed heb je sowieso te maken met een tweedegraads brandwond. Velen zullen wel een herinnering aan een zonvakantie hebben waar je ’s avonds op je hotelkamer de consequenties ondervond van een lange dag zonnen zonder veel bescherming…

KORTOM:
Bij een eerstegraads verbranding is alleen de opperhuid beschadigd. Wanneer er ook een gedeelte van de lederhuid  beschadigd is spreken we van een tweedegraads brandwond.

Symptomen van een eerstegraads verbranding

 • Pijnlijke huid
 • Droge huid
 • Rode/roze huid
 • Prikkelende huid
 • Soms lichtgezwollen
 • Geen wond/de huid is niet stuk

Een verbranding kan verschillende oorzaken hebben en de diepte van een brandwond bepaald welke graad de verbranding is. Verschillende factoren spelen hierin een rol: de tijd dat de warmtebron heeft kunnen inwerken op je huid, de temperatuur van de warmtebron en ten slotte de plaats op het lichaam dat verbrand is. Een eerstegraads verbranding kan je vergelijken met een ontstekingsreactie. Na een aantal dagen zullen de onaangename verschijnselen verdwijnen.

Eerstegraads brandwonden worden veelal veroorzaakt door verbranding door de zon. Dit is op zich makkelijk te voorkomen door uit de zon te blijven, door bijvoorbeeld beschermende kleding te dragen of door je goed in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

Het is echter niet de warmte van de zon die de verbranding veroorzaakt, maar de UV straling. Ga dus niet uren in de zon liggen bakken of teveel onder de zonnebank. Vooral mensen met een lichte huid moeten hier extra voorzichtig mee zijn.

KORTOM:
De meeste eerstegraads verbrandingen worden veroorzaakt door de UV straling van de zon.

Tips:

 • Bij iedere verbranding is het belangrijk om de huid direct te koelen onder stromend water, dit zorgt ervoor dat de verbranding stopt
 • Gebruik hierbij geen koud-, maar lauw en zacht stromend water
 • Bij eerstegraads verbrandingen heb je na het behandelen met water verder geen verband nodig
 • Bij pijn kun je eventueel paracetamol nemen

Eerstegraads brandwond nabehandelen met Edula® zalf

Eerstegraads brandwonden zijn de meest voorkomende brandwonden, maar worden vaak onvoldoende behandeld(1). Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product en is zeer geschikt voor het nabehandelen van eerstegraads verbrandingen. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf werkt wond-helend en ontstekingsremmend. Edula® zalf zal de pijn doen verminderen of zelfs verdwijnen en het genezingsproces van de huid versnellen.

Smeer na het koelen een dun laagje op de verbrandde huid. Dit zal direct verzachten en de pijn verlichten. Indien je de zalf in de koelkast bewaart zal het ook een verkoelend effect geven.

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Eerstegraad brandwond sneller genezen: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Verbrand door de zon? | Herstel dit snel met Edula® zalf! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0