eczeem bultjes
2 mei 2024

Eczeem bultjes: Wat doe je eraan?

Eczeem is een vervelende, maar ook veelvoorkomende huidaandoening. Sommige mensen hebben er sporadisch last van, terwijl anderen continu aan het strijden zijn tegen de klachten. Eén van de symptomen van eczeem is bultjes. Deze eczeem bultjes kunnen veel last veroorzaken waardoor je er zo snel mogelijk van af wil komen. In deze tekst kijken we naar hoe eczeem ontstaat, waarom je last krijgt van deze bultjes en wat je er tegen kan doen. Lees snel verder!

TIP: Wil jij eczeem effectief behandelen? Gebruik dan deze zalf >>

Wat is eczeem?

Eczeem wordt ook wel atopische dermatitis genoemd. Het is een verzamelnaam voor een groep met ontsteking gerelateerde huidaandoeningen die jeuk, roodheid, schilfers en een droge huid veroorzaken (1). Het kan op alle leeftijden voorkomen, maar het is het meest voorkomend bij mensen tussen de 20 en 50 jaar.

Eczeem is een chronische aandoening. Dat wil zeggen dat het niet te genezen is, maar ook niet continu last veroorzaakt. Vaak hoor je mensen praten over een “flare-up” wanneer het gaat om een periode waarin de klachten erg aanwezig zijn. Er kunnen dan ook perioden zijn waarbij je weinig tot geen last van klachten hebt. Hoeveel last je ervaart heeft te maken met de verschillende omstandigheden die jouw eczeem specifiek triggeren. Bij de één zal dit bijvoorbeeld het weer zijn terwijl het bij de ander misschien het dragen van bepaalde kleding is.

Hoewel er verschillende theorieën zijn, is er geen duidelijke oorzaak van eczeem. Vaak is het een combinatie van genetische factoren, je immuunsysteem en de omgeving waarin je woont/opgroeit. Het is niet besmettelijk, maar kan wel overgeërfd worden.

KORTOM:
Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen die huidklachten veroorzaken. Het is chronisch en kan niet genezen worden, maar je hebt er meestal niet aan één stuk door last van. Er is momenteel nog geen duidelijke oorzaak bekend. 

Hoe ontstaan eczeem bultjes

Eczeem heeft verschillende symptomen waaraan je het kan herkennen. Per persoon verschillen de symptomen en de ernst hiervan. Je kan bijvoorbeeld veel last hebben van schilfers, terwijl een ander juist veel last van bultjes heeft. Wanneer je veel last van eczeem bultjes hebt, kan er sprake zijn van constitutioneel eczeem. Dit is een veelvoorkomende variant van eczeem die vaak gepaard gaat met een aanleg voor allergieën (2).

Bij constitutioneel eczeem ontstaan er vaak bultjes of blaasjes op de huid. Soms kan er ook vocht uit deze blaasjes komen. Toch voelt de huid onder de bultjes droog aan. Deze variant jeukt heel erg en het komt dan ook veel voor dat je last krijgt van krabwondjes omdat je, onbewust, toch aan de bultjes bent gaan krabben. Juist hierom is bultjes eczeem heel vervelend.

Je zal deze bultjes vooral vinden bij de huidplooien of op plekken waar het vochtig is, zoals bij de genitaliën, de oksels of de nek/rug in de zomer. Ook kan het voorkomen op de handen en vingers wanneer je regelmatig je handen wast.

KORTOM:
Eczeem bultjes zijn een teken van constitutioneel eczeem, een eczeem variant waarbij er blaasjes en/of bultjes op de huid kunnen ontstaan. Deze jeuken heel erg en kunnen ook vocht loslaten. 

Eczeem bultjes behandelen met Edula® zalf

Eczeem bultjes zijn heel vervelend en je kan er veel last van ondervinden, zeker wanneer je de neiging hebt om te krabben. Gelukkig zijn ze ook goed te behandelen. Hoewel de eczeem niet helemaal zal verdwijnen, kunnen de bultjes wel verminderen en zal de jeuk afnemen. Edula® zalf is hier een zeer goed middel voor. Deze zalf is natuurlijk en helpt bij het hydrateren en voeden van de huid, waardoor deze minder droog aanvoelt en er ook minder snel bultjes zullen ontstaan. Daarnaast vormt het ook een beschermlaag op bestaande bultjes, waardoor deze minder gaan jeuken.

Edula® zalf is een natuurlijke zalf op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract. Het is ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. De zalf is veilig voor alle huidtypen en leeftijden en is ook erg effectief bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Breng Edula® zalf twee á driemaal daags aan op de huid en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Andere methoden voor het behandelen van eczeem bultjes

Heb je veel last van de eczeem bultjes? Dan kan je ook kiezen voor andere methoden voor het behandelen van deze plekjes. Zo kan je kiezen voor hormoonzalven op recept. Dit zijn dermatocorticosteroïden. Deze bestaan in verschillende sterktes en onderdrukken de ontstekingsreactie van de huid waardoor de bultjes zullen verdwijnen.

Een andere mogelijkheid is lichttherapie. Hierbij wordt je eczeem blootgesteld aan UV-licht dat de ontstekingsreactie onderdrukt. Dit moet echter worden uitgevoerd door een professional in het ziekenhuis of bij een specialistische kliniek.

Ten slotte zijn er ook nog medicijnen die je kan nemen in zeer ernstige gevallen. Vaak worden deze alleen voorgeschreven wanneer je niet kan slapen door de jeuk. Je krijgt dan antihistaminica voorgeschreven die je erg suf maken, maar ze helpen ook bij het onderdrukken van de jeuk.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Lees ook:

Wil je hielkloven behandelen? Hier lees je alles!

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0