branderig gevoel schaamlippen
20 april 2024

Branderig gevoel schaamlippen: Wat is de oorzaak?

Je genitaliën zijn een gevoelig lichaamsdeel die verschillende functies hebben. Toch komt het nog wel eens voor dat het niet werkt zoals het zou moeten of dat je ergens last van krijgt zonder precies te weten waarom. Een voorbeeld hiervan is een branderig gevoel schaamlippen. Dit is een naar gevoel op een onhandige plek, waardoor je er het liefst zo snel mogelijk vanaf wil komen. In deze tekst kijken we naar de verschillende mogelijke oorzaken van een branderig gevoel bij je schaamlippen en hoe je dit het beste kan behandelen.

TIP: Op zoek naar een middel dat direct helpt bij irritatie? Gebruik dan deze zalf >>

Mogelijke oorzaken branderig gevoel schaamlippen

Wanneer je last hebt van een branderig, jeukend of pijnlijk gevoel bij je schaamlippen, ontstaat dit vaak niet zomaar. In vrijwel alle gevallen is er iets aan vooraf gegaan dat deze klachten veroorzaakt. Omdat je vulva en vagina zo’n gevoelig lichaamsdeel zijn, zijn er verschillende mogelijke oorzaken. Wij hebben de meest voorkomende voor je op een rij gezet:

1. Een vaginale schimmelinfectie

Een grote boosdoener van een jeukend en brandend gevoel bij de schaamlippen en vagina is een schimmelinfectie. Deze infectie wordt veroorzaakt door de Candida albicans schimmel (1). Binnen je vagina leven allerlei bacteriën die hier horen te zijn. Dit wordt de vaginale flora genoemd. Wanneer deze verstoord raakt (door zeep, hormoonwisselingen, wrijving met textiel of seks), kan de schimmel gaan groeien waardoor je last kan krijgen van jeuk, irritatie en een brandend gevoel.

2. Contacteczeem

Het kan ook zijn dat je te maken hebt met contacteczeem (2). Dit is een vorm van eczeem waarbij je huid reageert op bepaalde irriterende stoffen waar je gevoelig voor bent. Dit kunnen cosmetische producten zijn zoals zeep of lotion, maar het kan ook gaan om de stof van je ondergoed of je maandverband. Veel mensen reageren bijvoorbeeld op synthetische stofjes wanneer de huid daaromheen zweterig wordt.

3. Bacteriële vaginose

Vrouwen tussen de 15 en 44 jaar krijgen weleens te maken met een bacteriële infectie van hun vagina (3). Dit heet bacteriële vaginose. Het ontstaat wanneer er teveel van een bepaalde bacterie in je vagina aanwezig is. Hoewel de infectie ontstaat in de vagina, kan je ook last krijgen van symptomen zoals jeuk en een brandend gevoel bij de schaamlippen.

4. Een seksueel overdraagbare aandoening (SOA)

Wanneer je onbeschermde seks hebt gehad met iemand, loop je risico op het ontwikkelen van een SOA. Deze ziekten worden meestal alleen door seksuele handelingen overgedragen en kunnen veel klachten veroorzaken, zoals jeuk en een brandend gevoel. Veelvoorkomende soa’s zijn onder andere: genitale wratten (deze zijn ook met condoom overdraagbaar), herpes, syfilis en gonorroea.

5. Irritatie

Vaginale jeuk en irritatie is over het algemeen onschuldig en vaak gaat het ook vanzelf weer over. het kan komen doordat de huid geïrriteerd raakt van het schuren langs de kleding of bijvoorbeeld door het scheren van de schaamstreek.

KORTOM:
Een branderig gevoel schaamlippen kan door verschillende dingen ontstaan. Zo kan er sprake zijn van een schimmelinfectie of een bacteriële infectie, contacteczeem of een soa. 

Hoe behandel je een branderig gevoel schaamlippen?

Afhankelijk van de oorzaak, zijn er verschillende behandelingen om van een branderig gevoel schaamlippen af te komen. Zo kan je bij een schimmelinfectie het beste een zalfje aanbrengen dat speciale eigenschappen heeft om de schimmel te bestrijden. Deze kan je tegenwoordig bij de drogist krijgen, maar ook op recept.

Een bacteriële infectie heb je een soortgelijke oplossing, al krijg je daar soms een vaginale zetpil voor die je moet inbrengen. Met het afnemen van de infectie, krijg je dan ook gelijk minder last van een brandend gevoel.

Soa’s moeten aangepakt worden bij de “bron” en de oplossing daarvoor kan verschillen per type soa. Dit gebeurt ook niet direct, maar het kan even duren voordat de medicatie effect heeft. In de tussentijd zou je het brandende gevoel wel met andere middelen kunnen aanpakken.

Bij irritaties kan je het beste een vette zalf gebruiken om de geïrriteerde plekken te kalmeren.

In alle gevallen help je jezelf en je lichaam door luchtig en ademend ondergoed te dragen zoals ondergoed op basis van katoen, linnen, hennep of bamboe. Doordat deze stoffen natuurlijk zijn, is de kans op extra irritatie ook kleiner.

KORTOM:
Er zijn verschillende behandelmethoden afhankelijk van de oorzaak van het brandende gevoel. Wel is het verstandig om regelmatig ondergoed te dragen van natuurlijke en ademende stoffen. 

Edula® zalf gebruiken bij een branderig gevoel schaamlippen

Zowel bij de symptoombestrijding van een soa als het behandelen van contacteczeem kan je ervoor kiezen om een vette zalf op je schaamlippen te smeren. Edula® zalf is hier een uitstekende optie voor. Deze zalf is namelijk natuurlijk en gemaakt in samenwerking met dermatologen en farmaceuten. Het is dus helemaal veilig om bij je vulva te gebruiken. Wanneer je schaamlippen geïrriteerd zijn zal Edula® zalf ervoor zorgen dat de huid snel gekalmeerd wordt.

Daarnaast is Edula® zalf erg effectief bij het bestrijden van jeuk, pijnlijke plekken, roodheid, een brandend gevoel en een trekkend gevoel van de huid. De zalf voedt de huid namelijk en hydrateert het tegelijkertijd. Hierdoor voelt de huid weer zachter en soepeler aan. Breng de zalf twee á driemaal daags aan en laat het goed intrekken. Draag bij voorkeur katoenen ondergoed met een katoenen inlegkruisje erin om te voorkomen dat de zalf uitgesmeerd raakt.

Let wel op dat je de zalf alleen op de huid aanbrengt en niet op de slijmvliezen van je vagina. Hoewel de zalf niet schadelijk is, kan het de vaginale flora verstoren. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Schaafwonden gezicht: Hoe verzorg je deze?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0