gistpuistjes behandelen
14 april 2025

Gistpuistjes behandelen: zo wordt je huid weer rustig

Iedereen krijgt weleens te maken met puistjes, maar wist je dat niet alle puistjes hetzelfde zijn? Sommige lijken op acne, maar worden veroorzaakt door een heel andere boosdoener: gist. Gistpuistjes behandelen vereist dan ook een andere aanpak dan gewone acne. In dit blog leggen we je uit wat gistpuistjes precies zijn, hoe je ze herkent én wat je eraan kunt doen om ze voorgoed vaarwel te zeggen. En we sluiten af met een oplossing die écht het verschil maakt.

TIP: Wil jij gistpuisjes effectief behandelen? Gebruik dan Edula® zalf >>

Wat zijn gistpuistjes precies?

Gistpuistjes, medisch bekend als Pityrosporum folliculitis of Malassezia folliculitis, zijn kleine ontstekingen van de haarzakjes veroorzaakt door een overgroei van gist op de huid. Malassezia is een gist die van nature op onze huid leeft, maar in sommige gevallen kan het bijdragen aan ontstekingen en huidproblemen.(1) Onder bepaalde omstandigheden — zoals een warme, vochtige omgeving, overmatig zweten of het gebruik van vette crèmes — kan deze gist zich echter snel vermenigvuldigen. Het resultaat: een ontstekingsreactie in de haarzakjes die leidt tot het ontstaan van die vervelende, jeukende puistjes.

In tegenstelling tot acne, dat wordt veroorzaakt door bacteriën en verstoppingen van de poriën, ligt de oorzaak bij gistpuistjes dus in een schimmelachtige micro-organisme. Hierdoor werkt een traditionele acnebehandeling vaak averechts: je kunt er zelfs méér last van krijgen. Het is dus cruciaal om het verschil te herkennen én op de juiste manier te behandelen.

KORTOM:
Gist puistjes worden veroorzaakt door een overgroei van de huideigen gist Malassezia en vragen om een andere aanpak dan gewone acne, omdat standaardbehandelingen het probleem vaak verergeren.

Gistpuistjes behandelen: hoe herken je ze?

Gistpuistjes kunnen qua uiterlijk sterk lijken op gewone puistjes, maar er zijn duidelijke verschillen. De bultjes zijn vaak klein, uniform van grootte en verschijnen in groepen of clusters. Ze hebben meestal een rode of huidkleurige uitstraling en kunnen behoorlijk jeuken. Soms hebben ze een gelig kopje, maar dat is lang niet altijd het geval. Een typisch kenmerk is dat ze vaker voorkomen op de rug, borst, schouders, nek en het voorhoofd — precies de plekken waar je snel zweet of waar de huid veel talg produceert.

Een ander belangrijk verschil is dat gistpuistjes meestal plotseling opkomen en hardnekkig kunnen zijn als je ze probeert te behandelen met anti-acne producten. Worden je puistjes erger na gebruik van benzoylperoxide of salicylzuur? Dan zou je weleens met gistpuistjes te maken kunnen hebben. Het stellen van de juiste diagnose is dan ook de eerste stap richting effectieve behandeling.

KORTOM:
Gistpuistjes herken je aan kleine, jeukende bultjes in clusters op plekken waar je snel zweet — en als acnebehandelingen juist averechts werken, is de kans groot dat je met gistpuistjes te maken hebt.

Wat veroorzaakt gistpuistjes?

De overgroei van de Malassezia-gist gebeurt meestal niet zomaar. Bepaalde omstandigheden kunnen de balans op je huid verstoren en de groei van de gist stimuleren. Denk aan:

  • Overmatig zweten (bijvoorbeeld door sporten of een warm klimaat)
  • Strakke, niet-ademende kleding
  • Gebruik van olieachtige producten zoals producten op basis van kokosolie, olijfolie, zonnebloemolie, sheaboter of andere ‘voedende’ oliën
  • Verminderde weerstand of gebruik van antibiotica
  • Hormonale veranderingen

Sommige mensen zijn ook genetisch gevoeliger voor deze huidaandoening, vooral als ze een vette huid of aanleg voor keratosis pilaris hebben.

Gistpuistjes behandelen: wat werkt écht?

Het effectief behandelen van gistpuistjes begint bij het aanpakken van de oorzaken. Goede hygiëne is essentieel: reinig je huid dagelijks met een milde cleanser die je poriën niet verstopt. Vermijd zware oliën en crèmes die de huid afsluiten en draag bij voorkeur losse, ademende kleding. Blijf zoveel mogelijk uit een warm en vochtig klimaat — of zorg in ieder geval dat je huid goed droog blijft.

Voor de daadwerkelijke behandeling zijn antischimmelmiddelen de sleutel. Shampoos met ketoconazol of seleniumsulfide kunnen bijvoorbeeld op de huid worden aangebracht om de gist aan te pakken. Er zijn ook crèmes en sprays beschikbaar met werkzame stoffen zoals miconazol, econazol of clotrimazol. In hardnekkige gevallen kan een arts orale medicatie zoals itraconazol voorschrijven.

Let op: het kan even duren voordat je verbetering ziet. Soms verdwijnen de klachten na een paar weken, maar het komt ook voor dat de gist snel terugkeert als de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt. Volhouden en een consequente huidroutine zijn dus belangrijk.

Waarom reguliere behandelingen soms niet werken

Veel mensen proberen gistpuistjes te bestrijden met standaard acneproducten. Denk aan benzoylperoxide, salicylzuur of exfoliërende scrubs. Helaas richten deze zich op bacteriën of verstopte poriën — niet op gist. Hierdoor zie je vaak geen effect, of verergert de huid zelfs. Ook zware moisturizers of make-up kunnen de huid verder afsluiten, waardoor de situatie verslechtert.

Het is dus belangrijk om de huid te behandelen met producten die specifiek gericht zijn op de gist zelf én die de huidbarrière helpen herstellen.

Gistpuistjes behandelen met Edula® zalf

Ben je op zoek naar een milde maar effectieve oplossing? Edula® zalf biedt verlichting bij gistpuistjes, zonder agressieve chemicaliën. Deze zalf bevat calendula en staat bekend om zijn herstellende en kalmerende werking op de huid. Dankzij de unieke samenstelling ondersteunt Edula® zalf het het natuurlijke herstelproces van de huid. Bovendien helpt de zalf bij het herstellen van de huid barrière.

Veel gebruikers ervaren al na enkele dagen minder jeuk en roodheid. De zalf is geschikt voor dagelijks gebruik, ook op gevoelige huidzones zoals het gezicht, de hals en de borst. In combinatie met een goede reiniging en het vermijden van uitlokkende factoren, vormt Edula® zalf een waardevolle aanvulling in jouw strijd tegen gistpuistjes.

Edula® zalf heeft zich al meer dan 35 jaar bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten. De zalf is zowel voedend als hydraterend en het vormt tegelijkertijd een beschermlaagje die de huid beschermt.

Dit zijn alle voordelen van Edula® zalf op een rij:

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • Veilig en natuurlijk

Wil je weten hoe Edula® zalf jouw huid kan helpen? Ontdek het zelf en geef je huid de rust die het verdient.

Gebruik

Breng een dun laagje Edula® zalf aan op de puistjes om het herstelproces te versnellen. Doe dit 2 á 3 maal per dag. Breng de zalf bij voorkeur ’s avonds voor het slapen gaan dun aan op de huid en laat het inwerken. Lees voor het gebruik de bijsluiter

Probeer Edula® zalf vandaag nog en ervaar direct de effectieve werking >>

Gistpuistjes behandelen met Edula zalf

Lees ook:

Last van puistjes? Tips voor een Sneller Herstel | Edula®

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Roy

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0