uitslag op billen
18 juli 2024

Uitslag op billen bij volwassenen: Wat doe je eraan?

Van baby’s weten we allemaal dat zij nog wel eens last van luieruitslag of eczeem krijgen op hun billetjes. Wat echter minder bekend is dat volwassenen ook te maken kunnen krijgen met uitslag op de billen. Dit is natuurlijk geen luieruitslag, maar het kan wel vervelend zijn, vooral wanneer je ondergoed of broek er over schuurt. In deze tekst kijken we naar de wat uitslag op de billen bij volwassenen is, wat het veroorzaakt en hoe je het kan behandelen.

TIP: Wil jij snel van uitslag op je billen af? Gebruik dan deze zalf >>

Wat is uitslag op de billen?

Uitslag op de billen is een naar gevoel dat je kan herkennen aan een gebied op de billen dat geïrriteerd of licht gezwollen aanvoelt. De plekken kunnen jeuken en soms ook pijn doen. Daarnaast zal de huid licht verkleuren in deze gebieden en kan het er roze, rood of soms zelfs paar-achtig uitzien. Wanneer de uitslag onbehandeld blijft of wanneer je er veel aan zit, kunnen de klachten verergeren. Je kan kan zelfs last krijgen van blaren, bultjes, wondvocht en een schilferige huid. Er zijn verschillende dingen die deze uitslag kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen voordat je gaat kijken naar een oplossing.

Oorzaken van uitslag op de billen

Uitslag kan door allerlei dingen ontstaan zoals irritatie van een stof of product, infecties, virussen, huidaandoeningen en andere gezondheidsklachten. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken voor je op een rij gezet (1):

  • Contacteczeem. Dit wordt veroorzaakt door contact met een stof waar je gevoelig voor bent, zoals bepaalde lotions, zepen of stoffen zoals wol.
  • Atopisch eczeem. In het geval van atopisch eczeem, heb je dit vaak ook op andere plekken van het lichaam.
  • Hitte uitslag. Warmte kan kleine bultjes en jeuk veroorzaken op zweterige plekken op het lichaam.
  • Genitale herpes. Deze SOA kan uitslag rondom de genitaliën en op de billen veroorzaken.
  • Smetplekjes (intertrigo). Wanneer de billen vochtig blijven en gaan wrijven, kan hier een smetplekje ontstaan. Dit kan ook bij langdurig in urine of ontlasting blijven zitten bij mensen die, door omstandigheden, een luier moeten dragen.
  • Psoriasis. Deze huidaandoening veroorzaakt ook op andere plekken van het lichaam uitslag.
  • Ringworm. Deze schimmelinfectie veroorzaakt ringvormige plekken van uitslag op het lichaam, inclusief de billen.
  • Lichen sclerosus. Dit komt vooral voor bij vrouwen na de menopauze. Het veroorzaakt jeuk, rimpelige en losse huid en witte plekken.
  • Schimmelinfectie. Een veelvoorkomende schimmelinfectie is de Candida infectie. Deze kan rondom de vulva, vagina, scrotum en billen uitslag veroorzaken.
  • Ontstoken haarzakjes. Wanneer je haarzakjes verstopt raken (zoals na het scheren wel eens voorkomt), kunnen deze ontsteken en uitslag veroorzaken. Ze lijken op puistjes, maar dit zijn ze niet.
  • Gordelroos. Dit is een virus dat veroorzaakt wordt door het waterpokken virus bij volwassenen. Je kan hier uitslag van krijgen die erg gevoelig is.

KORTOM:
Uitslag op de billen kan je herkennen aan een verkleurde, jeukende en ook gezwollen huid. Het kan pijnlijk aanvoelen en soms ook gaan schilferen. Er zijn verschillende oorzaken van uitslag op de billen. Zo kan het ontstaan door hitte, maar ook door een virus, schimmelinfectie of een huidaandoening. 

Behandeling van uitslag op billen

Omdat uitslag op de billen erg vervelend kan zijn, is het belangrijk om dit snel aan te pakken. Allereerst is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Je kan dan namelijk gericht op zoek gaan naar een oplossing. Een reactie op een bepaalde stof kan je namelijk snel oplossen terwijl een huidaandoening vaak wat meer aandacht vergt. Er bestaan verschillende behandelingen bij uitslag op billen (2).

Thuis behandelingen

Wanneer je eerst thuis wat wil proberen, kan je het beste beginnen met het schoonhouden van de huid en het goed drogen van de billen. Was je billen met een nat washandje en dep deze daarna droog met een schone handdoek. Trek pas je ondergoed aan als alles droog is. Kies het liefst voor katoenen ondergoed, dat ademt beter. Daarnaast kan je gebruik maken van een koud kompres om de klachten te verlichten. Leg het kompres niet direct op de huid, maar wikkel het in een theedoek of handdoek. Direct contact kan juist meer schade veroorzaken.

Ook kan het helpen om een bad met havermout te nemen. Havermout staat namelijk bekend om de geneeskrachtige werking op de huid. Het is ontstekingsremmend en het is erg effectief bij het tegengaan van jeuk (3). Doe wat havermout in een kaasdoek of washandje en knoop deze dicht. Leg deze vervolgens in de badkuip en laat er warm (maar niet heet) water overheen lopen tot je lekker in bad kan.

Ten slotte is het belangrijk om je huid in te smeren met een vette en beschermende zalf en om, indien nodig, een pijnstiller te nemen tegen de ergste klachten.

Via de huisarts

Via de huisarts kan je ook bepaalde medicatie krijgen om de klachten te verminderen. Dit is soms nodig bij aanhoudende klachten of chronische klachten. Denk hierbij aan corticosteroïden bij eczeem en psoriasis of antischimmelcrèmes bij een schimmelinfectie. Bij virussen kan je soms een antibiotica behandeling krijgen als de klachten niet vanzelf verdwijnen.

KORTOM:
Er zijn verschillende manieren waarop je uitslag op billen kan behandelen, van dingen die je thuis uitvoert tot medicijnen via de huisarts. 

Edula® zalf als behandeling van uitslag op de billen

Zoals we hierboven al noemden, is het belangrijk om je billen goed in te smeren met een vette en beschermende zalf. Edula® zalf is hier een zeer goed voorbeeld van. Deze zalf is gemaakt van een Goudsbloem extract en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt.

Edula® zalf voedt en hydrateert de huid en het vormt tegelijkertijd een beschermende laag. Het is erg effectief bij irritatie, jeuk en pijn en het verminderd of verhelpt de roodheid van de huid. Bovendien is het zelfs geschikt bij klachten van eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de droge en schone huid en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Voorkomt overmatig littekenweefsel
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

 

Lees ook:

Hoe behandel je eczeem door stress?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0